Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Νηστεία: Πότε πρέπει να τη διακόψετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Σαρακοστή είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση, καθώς ο αποκλεισμός για ένα χρονικό διάστημα των ζωικών τροφών βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει τις βλαπτικές ουσίες, όπως το ουρικό οξύ και η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (κακή χοληστερίνη).

Η παρατεταμένη αποχή όμως από τις ζωικές τροφές, στερεί από το σώμα ουσίες απαραίτητες για την κακή λειτουργία του, όπως οι υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, τα μέταλλα, ο σίδηρο και η βιταμίνη Β12.

Και ενώ ένας υγιής οργανισμός μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας λαμβάνοντας μικρότερη ποσότητα αυτών των συστατικών στην περίοδο των 7 εβδομάδων, ο άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με επιπλοκές.

Νηστεία: Πότε πρέπει να τη διακόψετε

Τέτοιοι είναι όσοι πάσχουν από χρόνια αιματολογικά, νεφρολογικά, ηπατολογικά, γαστρεντερολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα, οι οποίοι οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της νηστείας και διακόπτουν άμεσα τη νηστεία μόλις αντιληφθούν επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Επίσης, εάν εμφανιστεί πυρετός η συνέχιση της νηστείας είναι επικίνδυνη για την υγεία των πασχόντων και απαιτείται άμεση διακοπή. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

Ιδιαίτερα ευπαθείς σε ανεπιθύμητες για την υγεία τους επιδράσεις της νηστείας είναι οι ηλικιωμένοι. Οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί τους είναι ελαττωμένοι και ο οργανισμός τους δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί τις διατροφικές στερήσεις.

Η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η επίμονη ζάλη, η μυϊκή αδυναμία και η θόλωση της όρασης είναι σαφείς ενδείξεις για διακοπή της νηστείας.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika