Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Η νίκη στις εθνικές εκλογές βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η νίκη στις εθνικές εκλογές βλάπτει σοβαρά την υγεία

Οι άνθρωποι που εκλέγονται στα ανώτατα αξιώματα της χώρας τους μπορεί να ζουν λιγότερο απ’ όσο οι αντίπαλοί τους που αποτυγχάνουν να εκλεγούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που συμπεριέλαβε και ελληνικά στοιχεία.

Αιτία γι’ αυτό πιθανώς είναι το στρες που μοιραία επιφέρει η διακυβέρνηση μιας χώρας και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις για οτιδήποτε προσπαθούν να αλλάξουν, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που την πραγματοποίησαν.

Οι ερευνητές συνέκριναν ιστορικά στοιχεία για 279 εκλεγμένους προέδρους και πρωθυπουργούς και 261 υποψηφίους οι οποίοι απέτυχαν να εκλεγούν, από 17 χώρες του κόσμου.

Οι πολιτικοί αυτοί είχαν θέσει υποψηφιότητα σε εκλογικές διαδικασίες που διεξήχθησαν μετά το 1722.

Οι 17 χώρες που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη ήταν η Αυστραλία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Από την Ελλάδα εξετάσθηκαν στοιχεία από οκτώ πρωθυπουργούς και τρεις υποψηφίους πρωθυπουργούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκλογικές διαδικασίες της περιόδου 1956-2009.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσα χρόνια έζησε κάθε υποψήφιος (νικητής ή ηττημένος) μετά τη νίκη του στις εκλογές και συνέκριναν τα ευρήματά τους με το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως για ένα άτομο ίδιας ηλικίας και φύλου στη χώρα κάθε υποψηφίου ξεχωριστά και για τη χρονιά των εκλογών.

Συνολικά 380 από τους 540 υποψήφιους που εξετάσθηκαν είχαν χάσει τη ζωή τους έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2015 που ολοκληρώθηκε η ανάλυση.

Οι εκλεγμένοι ηγέτες έζησαν έως και 4,8 χρόνια λιγότερα (ο μέσος όρος ήταν 2,7 χρόνια λιγότερα) απ’ ό,τι οι πολιτικοί που έχασαν στις εκλογές.

Είχαν επίσης κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τους ηττημένους πολιτικούς.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η νίκη στις εκλογές είναι αιτία του πρόωρου θανάτου, αλλά ότι αυξάνει τον κίνδυνο», έσπευσε να διευκρινίσει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άνουπαμ Τζένα, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το στρες της ηγεσίας επιταχύνει σημαντικά τη θνησιμότητα, διότι ως φαίνεται γερνάει τους πολιτικούς πριν την ώρα τους».

Προγενέστερες μελέτες επί του θέματος είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, τα οποία ο δρ Τζένα και οι συνεργάτες του αποδίδουν στο ότι αφ’ ενός ήταν μικρές μελέτες, αφ’ ετέρου είχαν περιορισθεί σε υποψηφίους προέδρους των ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο εορταστικό τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ),  που παραδοσιακά είναι αφιερωμένο σε πρωτότυπα θέματα.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika