Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ

Νεύρα και βουλιμία πριν από την περίοδο: Πού οφείλονται, τι μπορείς να κάνεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νεύρα και βουλιμία πριν από την περίοδο: Πού οφείλονται, τι μπορείς να κάνεις

Νεύρα και βουλιμία πριν από την περίοδο: Πού οφείλονται, τι μπορείς να κάνεις

Οι ψυχολογικές, σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας 7-10 ημέρες πριν την έμμηνο ρύση ορίζονται ως προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:
-Συναισθηματική αστάθεια
-Αύξηση της όρεξης
-Επιθυμία για κατανάλωση υδατανθράκων και ειδικά σοκολάτας
-Πρήξιμο

Πρόσφατες έρευνες πάντως, αντικρούουν παλαιότερα δεδομένα και υποστηρίζουν πως μόνο το 2-5% των γυναικών υποφέρουν πραγματικά από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται με κοιλιακό μετεωρισμό (φούσκωμα), κοιλιακές κράμπες, ακμή, πονοκέφαλο, κούραση, αϋπνία, αγχώδη διαταραχή, ευερεθιστότητα, διαταραχές της λίμπιντο και ενίοτε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Το διαχωρίζουν μάλιστα πλήρως από τα κοινά συμπτώματα που αναφέρουν οι περισσότερες γυναίκες πριν την έμμηνο ρύση.

Αντιμετώπιση

-Μικρά και συχνά γεύματα είναι το μυστικό για να καλυφθούν οι μεταβολικές ανάγκες και να νικήσεις την αυξημένη όρεξη.

-Η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και ειδικά ζάχαρης και σοκολάτας αυξάνουν τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο και απομακρύνουν το αίσθημα του θυμού, της θλίψης και γενικά τη συναισθηματική αστάθεια πριν την έμμηνο ρύση. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (πολύσπορο ψωμί, αναποφλοίωτο ρύζι, μακαρόνια ολικής αλέσεως) βοηθούν στην σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και συνεπώς στη μικρότερη «επιθυμία» για γλυκά.

-Το ασβέστιο περιορίζει τις μεταπτώσεις στη διάθεση: Πιες ένα ποτήρι γάλα παραπάνω ή φάε ένα γιαούρτι για να ανακουφιστείς από τις συναισθηματικές διαταραχές πριν ή και κατά τα διάρκεια της περιόδου.

-Για την αποφυγή της απώλειας υπερβολικής ποσότητας αίματος, φάε περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε μαγγάνιο, όπως ο ανανάς, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί καθώς και το τσάι.

-Η καφεΐνη έχει ενοχοποιηθεί για την επίταση των συμπτωμάτων πριν την έμμηνο ρύση. Η διακοπή της λίγες μέρες πριν, πολλές φορές δρα υποβοηθητικά.

-Η μειωμένη κατανάλωση αλατιού βοηθά τον οργανισμό να υπερνικήσει την αυξημένη ADH και κατά συνέπεια μειώνει τα οιδήματα.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φράσεις σπουδαίων γυναικών για τη Γυναίκα…

Efi Nika

«Να γιατί οι μαμάδες είμαστε συνέχεια κουρασμένες και αγχωμένες»

Penni Syggrou

Όταν η μαμά μεγαλώνει μόνη της το παιδί

newsitamea