Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Νεφρά: 4 τρόποι για να τα κρατήσετε υγιή για πάντα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, οι αφανείς ήρωες, όπως επισημαίνουν οι εδικοί.

Αποτελούν τον πυλώνα της μεταβολικής υγείας, φιλτράρουν το αίμα από τοξίνες και άλλα απόβλητα, ρυθμίζουν την πίεση και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D, η οποία σε συνεργασία με τη βιταμίνη C προστατεύουν από την οστεοπόρωση.

Σημάδια που συνδέονται με βλάβη στα νεφρά είναι η κόπωση, το οίδημα, η αδυναμία συγκέντρωσης, η δύσπνοια και τα εξανθήματα στο δέρμα.

Για να κρατήσετε τα νεφρά σας υγιή και να προλάβετε πιθανές βλάβες, ακολουθήστε τα εξής:

Καλός ύπνος

Πρόσφατη μελέτη έδειξε του Νοσοκομείου Μπρίγκχαμ στη Βοστόνη έδειξε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες το βράδυ έχουν κατά 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να επιδεινωθεί η λειτουργία των νεφρών τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνται 7-8 ώρες. Φροντίστε να έχετε ποιοτικό ύπνο, αποφεύγετε τη καφεΐνη αργά το απόγευμα και το βράδυ, καθώς και τη χρήση κινητού, υπολογιστή και άλλων συσκευών με οθόνη όταν είστε στο κρεβάτι.

Πολύ νερό

Η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία των νεφρών. Στον άνω πόλο κάθε νεφρού βρίσκονται τα επινεφρίδια, δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες, βάρους 7-8 γραμμαρίων το καθένα, που εκκρίνουν ορμόνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Όλες οι ορμόνες που εκκρίνονται παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών όπως η αντίδραση στο στρες, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η ρύθμιση του μεταβολισμού κ.α. Όταν ο οργανισμός και κατά συνέπεια τα νεφρά δεν ενυδατώνονται καλά, προκαλείται κόπωση των επινεφριδίων και άλλα προβλήματα όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Προσπαθήστε να πίνετε 8 ποτήρια νερό καθημερινά και περιορίστε τα καφεϊνούχα ροφήματα που προκαλούν αφυδάτωση.

Νεφρά: 4 τρόποι για να τα κρατήσετε υγιή για πάντα

Γυμναστείτε

Η άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη της νεφρικής νόσου και άλλων παθήσεων. Προτιμήστε το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο και προσπαθήστε να κάνετε 150 λεπτά μέτριας έντασης αεροβική γυμναστική την εβδομάδα.

Κατάλληλη διατροφή

Μια δίαιτα με βάση τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδανική για την υγεία των νεφρών αλλά και τη συνολική υγεία του οργανισμού. Σε αυτά ανήκουν τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα μήλα, οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, τα παντζάρια, το σκόρδο και τα σπαράγγια. Επιλέγετε επίσης τροφές χωρίς ζάχαρη, σόγια και γλουτένη, που προλαμβάνουν τη δημιουργία φλεγμονής στο σώμα και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@