Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ακμής που πρέπει να ξέρετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

prosopo-katharismos

Η αντιμετώπιση της ακμής πρέπει να γίνεται με συνδυασμό δύο ή περισσότερων θεραπειών, άλλες από τις οποίες θα είναι φάρμακα που θα λαμβάνονται από το στόμα και άλλες τοπικές, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD).

Οι οδηγίες δημοσιεύονται στην  «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας» (JAAD) και τις υπογράφει ομάδα 20 γιατρών που εξέτασαν 242 έρευνες της περιόδου 1964-2014.

Στις θεραπείες που συνιστούν συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα για τοπική χρήση (επάλειψη στο δέρμα), αντιβιοτικά από το στόμα, ρετινοειδή (ισοτρετινοΐνη) και αντισυλληπτικά από το στόμα, που χορηγούνται σε διάφορους συνδυασμούς αναλόγως με την μορφή της νόσου.

Για την μέτρια έως σοβαρή ακμή, λ.χ., όταν χορηγούνται αντιβιοτικά θα πρέπει να συνοδεύονται από τοπική θεραπεία, η οποία θα συνεχίζεται μετά το τέλος της αντιβιοτικής αγωγής για όσο χρονικό διάστημα συστήσει ο γιατρός, ώστε να διατηρείται υπό έλεγχο η πάθηση.

Μπορεί επίσης να χορηγηθεί συνδυασμός τοπικών φαρμάκων (λ.χ. ρετινοειδή και υπεροξείδιο του βενζολίου), για να δημιουργηθεί ένα πιο αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα, ενώ στις γυναίκες με διαταραχές του έμμηνου κύκλου (λ.χ. λόγω πολυκυστικών ωοθηκών) μπορεί να χορηγηθούν και αντισυλληπτικά.

Για την σοβαρή ή την μέτριας βαρύτητας ακμή που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες, οι οδηγίες συνιστούν ισοτρετινοΐνη από το στόμα. Επειδή, ωστόσο, το φάρμακο αυτό μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες σε περίπτωση που η γυναίκα μείνει έγκυος, «οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη», λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στην Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική.

Επιπλέον, «πριν την έναρξη της θεραπείας με ισοτρετινοΐνη πρέπει να προηγείται αναλυτικός αιματολογικός έλεγχος, ο οποίος θα επαναλαμβάνεται στη διάρκειά της», προσθέτει.

Η ακμή είναι μία πολύ συχνή δερματοπάθεια, που υπολογίζεται ότι προσβάλλει το περίπου 85% των εφήβων και συνήθως υποχωρεί στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Υπάρχει όμως και ποσοστό 12% των ενήλικων (κυρίως γυναίκες) που έχουν ακμή είτε ως συνέχεια της εφηβικής είτε επειδή την εμφάνισαν σε μεγάλη ηλικία (ακόμα και μετά τα 30 τους χρόνια).

Αν και η ακμή δεν είναι απειλητική για τη ζωή, οι κλινικές εκδηλώσεις της μπορεί να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη, καθώς και σε μόνιμες ουλές στο δέρμα.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, για τις θεραπείες που γίνονται γι’ αυτήν στο ιατρείο (π.χ. λέιζερ, χημικά πίλινγκ) ναι μεν υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται ως θεραπεία ρουτίνας. Γι’ αυτό δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση, αλλά να συμπληρώνουν το βασικό θεραπευτικό σχήμα.

Όσον αφορά τα στοιχεία για βοτανοθεραπείες, όπως το έλαιο τεϊόδενδρου, οι νέες οδηγίες λένε πως είναι ανεπαρκή. Εξίσου ανεπαρκή είναι και τα στοιχεία για τον δυνητικό ρόλο της διατροφής στην εμφάνισή της, επομένως δεν μπορούν να γίνουν συστάσεις προς τους ασθενείς.

«Η ακμή είναι μία εμφανής, μακράς διάρκειας ασθένεια του δέρματος που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό των ασθενών, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται στην εφηβεία η οποία από μόνη της είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος της ζωής» λέει ο δρ Μιχελάκης.

«Ο ασθενής πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή γιατί πρόκειται για ένα νόσημα με μέσο χρόνο θεραπείας περίπου έξι μηνών. Είναι κρίμα άτομα που πάσχουν από ακμή να ταλαιπωρούνταιόταν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν ουσιαστικά έπειτα από την σωστή ενημέρωση και θεραπεία από τον δερματολόγο ιατρό».

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea