Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για τη Δυσλιπιδαιμία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

evropaikes-odigies-gia-ti-dislipidemia

Στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας ένα από τα θέματα που είχαν ενδιαφέρον ήταν η στρογγυλή τράπεζα για τη δυσλιπιδαιμία (η δυσλιπιδαιμία αφορά κυρίως την αυξημένη χοληστερίνη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια και την απολιποπρωτεΐνη Β).

Εκείνο που ιδιαίτερα τονίσθηκε είναι ότι οι θεραπευτικοί στόχοι πρέπει να προσαρμόζονται όχι μόνο στην ηλικία του ασθενούς αλλά και στην κατηγορία της πάθησής του. Διαφορετική πρέπει να είναι η επιθετικότητα της θεραπείας στους νέους και στους γέρους, στους στεφανιαίους με εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου και σε εκείνους που είναι τελείως ασυμπτωματικοί, στους διαβητικούς και στους ομοζυγώτες ή ετεροζυγώτες υπερχοληστεριναιμικούς.

Με απλά λόγια, δεν είναι τόσο απλή η αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη δυσλιπιδαιμία αλλάζουν συνεχώς.

Γενικά η επιθετικότητα της φαρμακευτικής αγωγής εξαρτάται από την επιθετικότητα της νόσου, που προκαλεί η διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα. Στον ασυμπτωματικό άρρωστο που δεν ανήκει στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου είναι ανεκτές οι τιμές της κακής χοληστερίνης (LDL) 70-135 mg%. Αντίθετα για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου οι τιμές πρέπει να είναι χαμηλότερες του 70 mg%.

Οσον αφορά στα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα, επικυριαρχούν οι στατίνες που αναγνωρίζονται ως τα φάρμακα με τις πολλαπλές πλειοτροπικές δράσεις πέρα από την απλή ελάττωση των τιμών της κακής χοληστερίνης.

Εν τούτοις, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν τις στατίνες λόγω παρενεργειών. Το ποσοστό αυτό είναι μικρό (κυμαίνεται περί το 5%) αλλά υπαρκτό. Υπάρχουν επίσης άλλοι που μπορούν μεν να πάρουν στατίνες αλλά δεν καταφέρνουν να ελαττώσουν την κακή χοληστερίνη στο επίπεδο του 70%. Τι γίνεται με όλους αυτούς;

Η προσθήκη μιας άλλης ουσίας, της εζετιμίμπης, σε μια στατίνη μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να λύσει το πρόβλημα.

Πρόσφατα εμφανίσθηκε στην αγορά μια νέα κατηγορία φαρμάκων που μάλιστα μπορεί να χορηγούνται μία ή δύο φορές τον μήνα και τα οποία υπόσχονται πολλά. Ανήκουν στην κατηγορία του μετατροπέα της προπρωτεΐνης σαμπτιλισίνη/κεξίνη τύπου 9 (PCSK 9). Βέβαια, για αυτά τα φάρμακα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πολυκεντρικές μελέτες που τώρα διεξάγονται και που τα αποτελέσματά τους μπορεί να επιλύσουν τα προβλήματα της θεραπείας των δυσλιπιδαιμικών.

Συμπερασματικά, οι υψηλές τιμές κακής χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων είναι καταστροφική για τις αρτηρίες του οργανισμού. Ομως τα νεότερα φάρμακα υπόσχονται πολλά.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea