Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Νέα έρευνα έρχεται να προστατεύσει τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη με τον πιο ευχάριστο τρόπο! (Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των αντρών. Παρουσιάζεται σε μεγάλες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες των δυτικών κοινωνιών. Μιλώντας πρόσφατα με έναν διακεκριμένο ουρολόγο μου τόνισε πως η χώρα μας είναι από τις τυχερές. Στην Ελλάδα εμφανίζεται σχεδόν πάντα μετά την ηλικία των 55 ενώ στην Αμερική στα 50. Όταν συμμετείχε σε ένα συνέδριο που αφορούσε τον καρκίνο του προστάτη, κατέληξαν χωρίς επιβεβαιωμένα αποτελέσματα ακόμα πως αυτό οφείλεται στην διατροφή, στην ιδιοσυγκρασία και στην γερή κράση που έχουμε οι Μεσόγειοι λαοί.

Στην Ευρώπη το 7% του πληθυσμού άνω των 50 ετών θα εμφανίσει καρκίνο και μόνο το 1,3% θα πεθάνει από αυτό. Συνολικά σε όλο τον κόσμο θα πεθάνει ένας στους εκατό ασθενείς, από καρκίνο. Στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας αντιστοιχεί στο 13% του συνόλου των καρκίνων.

Τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητα του κλινικού καρκίνου έχει αυξηθεί πολύ λόγο των ευαίσθητων μεθόδων διάγνωσης σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των ανδρών για προληπτικό έλεγχο. Οι Αφρό-Αμερικάνοι εμφανίζουν συχνότερα Ca προστάτου και μάλιστα σε πιο προχωρημένα στάδια από ότι  οι λευκοί.

Η συχνότητα του τυχαίου καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, δηλαδή 30% στους άνδρες άνω των 50 και  70% σε αυτούς άνω των 80 ετών. Η εξέλιξη του είναι μικρή και απαιτεί μακρό χρονικό διάστημα για να εκδηλωθεί, αν εκδηλωθεί ποτέ.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016 από το Science Nature, αφορά την ερωτική μας πλευρά, αν δεν είναι αυθαίρετη η σύνδεση που κάνω προσωπικά.

Τα συμπεράσματα είναι τα εξής: όσο αυξάνεται η συχνότητα εκσπερμάτωσης τόσο μπορεί ένας άνδρας να προστατευτεί από τον καρκίνο του προστάτη. Οι άνδρες μεταξύ της ηλικίας των 20 με 29 εκσπερματώνουν το λιγότερο 21 φορές το μήνα. Από αυτούς το λιγότερο από το 19% τείνουν να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη. Εν σύγκριση με όσους προβαίνουν στην εκσπερμάτωση μόνο 4 με 7 φορές το μήνα.

Τα οφέλη της συχνής πράξης επεκτείνονται μέχρι τους άντρες ηλικίας 40 με 49. Όλες οι μέθοδοι λειτουργούν και βοηθούν, είτε αφορά τον αυνανισμό είτε την ολοκληρωμένη πράξη με κάποιο σύντροφο Το άδειασμα του προστάτη μας βοηθά να ¨ξεφορτωθούμε¨ ενοχλητικές ή επιβλαβείς ουσίες.

Διαβάζοντας για την έρευνα θυμήθηκα επίσης κάτι πολύ σημαντικό που είχα μάθει σε ένα μάθημα πρώτων βοηθειών: πάντα μα πάντα μετά την εκσπερμάτωση φρόντισε ή προσπαθήστε να ουρήσετε. Με τον τρόπο αυτό καθαρίζεται όλη η περιοχή εσωτερικά και αποφεύγονται τα κατάλοιπα. Η υπεύθυνη των πρώτων βοηθειών ήταν απόλυτα καταφατική ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να σώσει πολλούς από εμάς, από την εμφάνιση του καρκίνου μεταγενέστερα.

Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του προστάτη;

Διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, η φυλή και η κληρονομικότητα.
Πιθανή παράγοντες κινδύνου είναι οι διατροφικές συνήθειες και η ορμονική κατάσταση του άνδρα.

Ο κληρονομούμενος προστατικός καρκίνος πιθανόν οφείλεται σε ένα σπάνιο επικρατούν γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το 43% των περιπτώσεων καρκίνου έως την ηλικία των 55 ετών. Από τους άνδρες  που φέρουν το γονίδιο το 88% θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη μέχρι τα 85 του χρόνια.

Πλούσια διατροφή σε ζωικά λίπη ευνοεί την εμφάνιση του καρκίνου. Αντίθετα η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, η οποία περιέχει περισσότερα φυτοιστρογόνα  που ελαττώνουν τα επίπεδα  των ανδρογόνων δρα ευεργετικά και ελαττώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.

Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη δρα στην προαγωγική φάση της καρκινογένεσης.(δηλαδή προάγει τον καρκίνο). Η φυτική δίαιτα, από μόνη της ελαττώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, και προφυλάσσει από την καρκινογένεση.

Η ελαττωμένη πρόσληψη του κόκκινου κρέατος και η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και βιταμινών E& D, και ιχνοστοιχείων, και ιχθυέλαιο (δηλαδή μεσογειακή διατροφή) έχουν όλα αυτά  προστατευτικό ρόλο.

Δεν σχετίζεται με αφροδίσια νοσήματα, με τις σεξουαλικές συνήθειες, με το κάπνισμα.
Εργαζόμενοι σε βιομηχανίες ελαστικών έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Δυστυχώς είναι ένα θέμα ταμπού ακόμα για πολλούς άντρες που συχνά υποφέρουν όμως αρνούνται να ζητήσουν ιατρική διάγνωση και βοήθεια. Όπως αναφέρει και ο κύριος Σπύρος Γκούβαλης – Ουρολόγος, οι 6 λόγοι της απροθυμίας των ασθενών να δεχθούν ιατρική βοήθεια είναι οι εξής:

  • Οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής.
  • Η εκτίμηση ότι τα συμπτώματα σχετίζονται με την ηλικία.
  • Φόβος διάγνωσης καρκίνου.
  • Φόβος επιπλοκών από την εγχείρηση.
  • Αποστροφή για την δακτυλική εξέταση.
  • Απροθυμία μετάβασης στο νοσοκομείο.

 

Μην ξεχνάτε όμως πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία όπως είχε πει και ο Έρασμος πριν από 5 αιώνες ή Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν του Ιπποκρατη. Ο πατέρας της ιατρικής σίγουρα γνώριζε καλύτερα. Καλή υγεία να έχουμε!

Δείτε το σχετικό βίντεο

Επιμέλεια κειμένου – μετάφραση: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Sciencenature, Σπύρος Γκούβαλης – Ουρολόγος, Harvard Medical School

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος Προστάτη: Γιατί αμφισβητείται το PSA για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου

Efi Nika

Καρκίνος: Υπάρχουν σημάδια που θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα, λέει νέο ερευνητικό ινστιτούτο

Γιώργος Newsitamea

Καρκίνος παγκρέατος: Εξέταση αίματος τον ανιχνεύει με ακρίβεια 97%

newsitamea