Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Να τι συμβαίνει, αν κοιμάστε σε ένα κρύο δωμάτιο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία.Με πολύ ενδιαφέρον μια νέα έρευνα έχει αποδείξει ότι ο ύπνος σε πιο δροσερό δωμάτιο μπορεί να σας παρέχει ένα σωρό οφέλη στην υγεία σας.

Υπνοδωμάτια με ελαφρώς πιο κρύα θερμοκρασία μπορούν  να μετατρέψουν το φαιό λίπος(καλό λίπος) σε υψηλή ενέργεια και  να αυξήσουν το μεταβολισμό ακόμα και μέσα στη μέρα.

Για πολλά χρόνια πιστεύανε ότι οι ενήλικες δεν έχουν το καλό λίπος.Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επιστήμονες βρήκαν μικρή ποσότητα λίπους ,στο μέγεθος κουταλιού του τσαγιού ,στο λαιμό και στο πάνω μέρος της πλάτης σε πολλούς ενήλικες.

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια,έχουν αποδείξει ότι η ζάχαρη πρέπει να αφαιρείται από τη ροή του αίματος,έτσι ώστε το σώμα να καίει σωστά θερμίδες και να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Heres-What-Happens-If-You-Sleep-In-A-Cold-Room-2

Μια έρευνα ,που δημοσιεύτηκε από την Αμερικάνικη Εταιρία Διαβήτη σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας.

Εξέτασε την επίδραση που είχε σε δωμάτια ο κλιματικός έλεγχος,στα οποία 5 νέοι άνθρωποι εθελοντές κοιμόντουσαν για αρκετούς μήνες.

Κατά τη διάρκεια της μέρας οι συμμετέχοντες είχαν μια σταθερή φυσιολογική ζωή αλλά τα βράδυα επέστρεφαν για ύπνο στο Ινστιτούτο.Κοιιμόντουσαν κάτω από ελαφριά σεντόνια.

Τον πρώτο μήνα,η θερμοκρασία δωματίου ήταν 24 βαθμούς C, η οποία είναι μια ουδέτερη θερμοκρασία που οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα διεγείρει την αντίδραση του σώματος.

Τον επόμενο μήνα η θερμοκρασία μειώθηκε στους 19 βαθμούς, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα διέγειρε το φαιό λιπώδη ιστό χωρίς να προκαλέσει τουρτούρισμα.

Τον επόμενο μήνα η θερμοκρασία επανήλθε στους 24 βαθμούς για να μην προκληθούν επιπλοκές απ’το κρύο δωμάτιο.Τον τελευταίο μήνα,η θερμοκρασία ανέβηκε στους 27 βαθμούς.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πειράματος ,οι ερευνητές παρακολουθούσαν την ινσουλίνη και τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, καθώς και την καθημερινή λήψη θερμίδων.

Στο τέλος κάθε μήνα μετρήθηκε η ποσότητα φαιού λίπους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμαατα της μελέτης,η κρύα θερμοκρασία είχε σημαντική επίδραση στις λειτουργίες τις σωματικές των εθελοντών. Δηλαδή,μετά από μερικές  εβδομάδες ύπνου στους 19 βαθμούς οι άνθρωποι είχαν σχεδόν διπλάσιο καλό  λίπος από πριν.

Heres-What-Happens-If-You-Sleep-In-A-Cold-Room-3

Ο Φραντζέσκο Σέλι,ένας από τους επιστήμονες και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια λέει:

‘’Για να ενισχύσετε δυνατά τον μεταβολισμό σας,χαμηλώστε λιγους βαθμούς τη θερμοκρασία στα δωμάτιά σας.

Η θερμοκρασία στο δωματιό μου και στο γραφείο μου έχει κι άλλα ωφέλη, όπως συντομότερες συνεδριάσεις-meetiings.

Είναι προφανές ότι μειώνοντας τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός μας, βελτιώνονται ορισμένοι μηχανισμοί για τους οποίους ως τώρα δεν έχουν πολλά γραφτεί και συζητηθεί.
Δεδομένου ότι ο ύπνος, συνήθως, ξεκινά με το που πέσει η θερμοκρασία του σώματός μας, ένα κρύο δωμάτιο θα υποβοηθούσε στο να μας πάρει ο ύπνος πιο γρήγορα και να φτάσουμε πιο σύντομα και στα πιο βαθιά στάδια.

Τα οφέλη του να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο με χαμηλή θερμοκρασία δε σταματούν εδώ όμως.

1. Σας κρατάει νέα
Μόλις κοιμηθούμε, η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει και έτσι απελευθερώνεται μελατονίνη, η οποία είναι μια από τις ορμόνες που επιβραδύνουν τη γήρανσης του σώματος και προκαλεί μια ελαφριά ψύξη στο σώμα. Ο ύπνος σε ένα δωμάτιο θερμότερο από 21 βαθμούς εμποδίζει την απελευθέρωση της μελατονίνης από το σώμα σας.

2. Σας βοηθά να χάσετε βάρος
Καθώς πέφτει η θερμοκρασία του σώματος σας, η κορτιζόλη, δηλαδή η ορμόνη του στρες μειώνεται. Όταν δεν κοιμάστε καλά ή αρκετά, είναι πιθανότερο να ξυπνήσετε με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, δηλαδή άγχους, και κατ’ επέκταση να ζητήσετε κάτι γλυκό και θερμιδούχο για να καταπραύνετε το συναίσθημα.

3. Μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε κάποια μεταβολική πάθηση
Ερευνα απέδειξε ότι το να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο που η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 18…20 βαθμούς, προλαμβάνει από ασθένειες όπως ο διαβήτης. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα όχι μόνο έκαψαν περισσότερες θερμίδες όταν ήταν ξύπνιοι, αλλά επίσης σχεδόν διπλασίασαν την ποσότητα καφέ λίπους ή το καλό λίπος που επιτρέπει στο σώμα να αποθηκεύει λιγότερες θερμίδες.

***Τα κύτταρα του φαιού λιπώδους ιστού περιέχουν πολλά μιτοχόνδρια με υψηλή συγκέντρωση σε σίδηρο, ο οποίος φαίνεται να προσδίδει στο λίπος το φαιό χρώμα. Η κύρια λειτουργία του φαιού λίπους (καφέ λίπος) είναι η γένεση θερμότητας μέσω της κινητοποίησης λίπους, άρα όπως γίνεται κατανοητό πρόκειται για ένα είδος «καλού» λίπους. Τα λιποκύτταρα του φαιού λιπώδους ιστού παράγουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία ενεργοποιεί την καύση του λίπους.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika