Newsitamea.gr
AMEA news

Να τεθεί άμεσα σε ισχύ το άρθρο 2 του ν. 4331

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea21

Να τεθεί άμεσα σε ισχύ το άρθρο 2 του ν. 4331

 

Με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ προς το υπουργείο Εργασίας ζητά να τεθεί άμεσα σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 8 του ν. 4331/2015, «Αντικατάσταση του όρου «τυφλότητα» με τον ειδικότερο όρο «αναπηρία όρασης» στην κ.υ.α. Δ29α/Φ.32/ Γ.Π.οικ.10806/529».

 

Ένα πολύ σοβαρό θέμα έχει προκύψει με τον όρο «τυφλότητα», που ταλαιπωρεί και αδικεί μεγάλο αριθμό τυφλών ατόμων ή με πρόβλημα όρασης, μιας και οι γνωματεύσεις που είχαν οι τελευταίοι, από τα ΚΕΠΑ, δεν γίνονταν δεκτές από τους Δήμους, αφού αναγραφόταν διαφορετική ορολογία. Παρότι είναι σαφές ότι ο Νομοθέτης ήθελε όχι να αλλάξει τον νομικό ή επιστημονικό όρο, (τυφλότητα που ορίζεται σε 95% αναπηρία στην όραση, [ν. 958/1979]), αλλά να παραχωρήσει το ευνοϊκό αυτό μέτρο απόδοσης επιδόματος και στα άτομα με πρόβλημα όρασης από 80%. Έτσι, είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να αναζητάται αυτομάτως και υποχρεωτικά η λέξη «τυφλότητα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, από τις υπηρεσίες. 

 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση του Νομοθέτη, που έρχεται μετά από διαβούλευση με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ), την Ελληνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ) και την ΕΣΑμεΑ, έρχεται να δώσει τέλος σε αυτή την ταλαιπωρία ελέω γραφειοκρατίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea