Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Να φάει κανείς ή να μη φάει πριν τη γυμναστική; Ιδού η απορία!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι φανατικοί της γυμναστικής που θέλουν να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους συχνά αναρωτιούνται εάν πρέπει να… φορτώσουν καύσιμα πριν την προπόνησή τους.

Σε μια προσπάθεια να λύσει την απορία αυτή, μια νέα επιστημονική μελέτη, η πρώτη του είδους της, εξέτασε πώς επηρεάζει το φαγητό τη γονιδιακή έκφραση του λιπώδους ιστού κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Να φάει κανείς ή να μη φάει πριν τη γυμναστική; Ιδού η απορία!

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπαθ μελέτησαν μια ομάδα υπέρβαρων ανδρών, από τους οποίους ζητήθηκε να περπατήσουν για 60 λεπτά, σε πρώτη φάση με άδειο στομάχι και σε δεύτερη φάση δύο ώρες αφού είχαν καταναλώσει ένα πρωινό γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και με πολλές θερμίδες. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος σε καθεμιά από τις δύο περιπτώσεις και επίσης δείγματα από τον λιπώδη ιστό των συμμετεχόντων, τόσο πριν όσο και μετά το περπάτημα.

Οι αναλύσεις των δειγμάτων υπέδειξαν ότι η έκφραση των γονιδίων του λιπώδους ιστού ήταν διαφορετική στις δύο φάσεις της δοκιμής. Η έκφραση δύο γονιδίων συγκεκριμένα, του PDK4 και του HSL, ήταν αυξημένη όταν οι άντρες δεν είχαν φάει και αντίθετα μειωμένη όταν γυμνάστηκαν μετά την κατανάλωση πρωινού. Η αύξηση στην έκφραση του γονιδίου PDK4 σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε αποθηκευμένο λίπος για την παραγωγή ενέργειας κατά την άσκηση, ενώ η έκφραση του HSL είναι γνωστό ότι αυξάνεται όταν ο λιπώδης ιστός χρησιμοποιεί αποθηκευμένη ενέργεια ώστε να υποστηρίξει τις απαιτήσεις της σωματικής δραστηριότητας.

Όπως εξηγεί ο Ντίλαν Τόμσον, διευθυντής του Τμήματος Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, τα παραπάνω σημαίνουν ότι «η γυμναστική σε κατάσταση νηστείας οδηγεί σε πιο ευνοϊκές μεταβολές στον λιπώδη ιστό και αυτό είναι πιθανότατα ευεργετικό για την υγεία μακροπρόθεσμα». «Μετά από ένα γεύμα, ο λιπώδης ιστός είναι “απασχολημένος”, αφού πρέπει να ανταποκριθεί στην τροφή, και επομένως η σωματική άσκηση αυτή τη χρονική περίοδο δεν πρόκειται να επιφέρει τις επιθυμητές μεταβολές στη σύστασή του».

Με λίγα λόγια, η γυμναστική με άδειο στομάχι οδηγεί σε μεγαλύτερη καύση λίπους, αρκεί βέβαια να υπάρχει αρκετό αποθηκευμένο λίπος και να μην καταπονείται η μυϊκή μάζα του σώματος.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea