Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΧΡΗΣΙΜΑ

Μούχλα ΤΕΛΟΣ! Ένα πανέξυπνο κόλπο για να εξαφανίσετε τη μούχλα από το σπίτι σας.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η μούχλα είναι από τα πιο ανθυγιεινά πράγματα που μπορεί να δημιουργηθεί στο σπίτι, συνήθως εμφανίζεται σε κάποιο σημείο του σπιτιού που υπάρχει υγρασία, είτε αυτό είναι τοίχος, είτε ντουλάπα ή το πατάρι.

Το πρώτο σας μέλημα θα πρέπει να είναι να βρείτε την πηγή του κακού – τι προκαλεί την υγρασία και, κατά συνεπεια, τη μούχλα. Πριν δώσετε τη δραστική και μόνιμη λύση που απαιτείται, όμως, καλό θα ήταν να εξαφανίσετε τα ίχνη, χάριν αισθητικής και υγείας.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, κοινά γνωστό σαν οξυζενέ, είναι ανόργανη χημική ένωση που περιέχει υδρογόνο και οξυγόνο, με χημικό τύπο Η2Ο2.

Είναι το απλούστερο υπεροξείδιο, δηλαδή χημική ένωση που περιέχει δεσμό O-O, αποκαλούμενο και με τον όρο «υπεροξειδική γέφυρα». Είναι επίσης ισχυρό οξειδωτικό. Το χημικά καθαρό υπεροξείδιο του υδρογόνου, στις συνηθισμένες συνθήκες, δηλαδή σε θερμοκρασία 25°C και υπό πίεση 1 atm, είναι διαυγές υγρό, λίγο πιο πυκνόρευστο από το νερό.

Σε αραιό διάλυμα, φαίνεται άχρωμο. Εξαιτίας των οξειδωτικών του ιδιοτήτων, το υπεροξείδιο του υδρογόνου χρησιμοποιείται συχνά ως ένα λευκαντικό ή απολυμαντικό μέσο. Η οξειδωτική του δυναμικότητα είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρείται πολύ δραστικό οξυγονωτικό χημικό είδος.

Η μούχλα προκαλείται από μύκητες που αν τους προλάβουμε από την αρχή της εμφάνισης τους και τους «καταστρέψουμε», τότε θα εξαφανιστεί τελείως και δε θα εξαπλωθεί στους τοίχους του σπιτιού. Υπάρχει μια αποτελεσματική λύση για να το πετύχουμε αυτό και θα μας βοηθήσει μια ουσία που ονομάζεται υπεροξείδιο του υδρογόνου που υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό, πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας οξυζενέ, είναι αρκετά φθηνό ενώ μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα φαρμακεία και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.

Οξυζενέ για να αφαιρέσετε την μούχλα από τους τοίχους

Για να αφαιρέσετε την μούχλα από τους τοίχους, ρίξτε μια μικρή ποσότητα οξυζενέ σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το σε σημεία του τοίχου και τις γωνίες που έχει δημιουργηθεί μούχλα. Αφήστε για 10 λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί. Η μούχλα θα εξαφανιστεί και δε θα αφήσει κανένα ίχνος πίσω της. Για το σκοπό αυτό συνίσταται η χρήση διαλύματος υπεροξειδίου του υδρογόνου 3%, μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα φαρμακεία.

Χλωρίνη για να αφαιρέσετε την μούχλα από τους τοίχους

Δοκιμάστε να τρίψετε τη μούχλα, χρησιμοποιώντας μείγμα από νερό και χλωρίνη (αναλογία 1 προς 8). Επίσης, μπορείτε να δοκιμάστε να ψεκάσετε το σημείο με καθαρό οινόπνευμα, και να τρίψετε δυνατά. Αν η μούχλα «έχει ποτίσει» τον τοίχο εξαιτίας της υγρασίας, δεν υπάρχει τρόπος να καθαριστεί – πρέπει να αφαιρεθεί το εν λόγω τμήμα του τοίχου και να αντικατασταθεί, οπότε θα χρειαστεί να καλέσετε μπογιατζή.
Στις επιφάνειες του μπάνιου

Μούχλα στο μπάνιο

Το μπάνιο προσφέρει τις τέλειες συνθήκες δημιουργίας μούχλας. Έχει ζέστη και υγρασία –ό, τι ακριβώς χρειάζεται η μούχλα για να αναπτυχθεί. Στα περισσότερα σπίτια, ίχνη μούχλας εμφανίζονται ανάμεσα στα πλακάκια ή γύρω από τους σωλήνες. Για να απαλλαγείτε απ’ το δυσάρεστο φαινόμενο, πρέπει κατ’ αρχάς να εξασφαλίσετε ότι η υγρασία στο μπάνιο σας θα μειωθεί. Εγκαταστήστε μια συσκευή εξαερισμού ή -αν αυτή η λύση δεν είναι προσιτή- φροντίστε να αφήνετε το παράθυρο ανοιχτό για να αερίζεται ο χώρος.

Όταν η μούχλα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορείτε να ψεκάσετε με ξύδι τους τοίχους και τις επιφάνειες – θα τη σκοτώσει εν τη γενέσει της. Αν πρόκειται για μια σχετικά προχωρημένη περίπτωση, φτιάξτε ένα μείγμα από αραιωμένη χλωρίνη και απορρυπαντικό. Απλώστε το μείγμα στην επιφάνεια και τρίψτε. Είναι πιθανό τα ίχνη μούχλας να επιμείνουν. Σ΄ αυτή την περίπτωση, αφήστε το μείγμα να δράσει για λίγο, κι έπειτα τρίψτε ξανά.

Συμπτώματα στην υγεία σας από την μούχλα στο σπίτι

Η μούχλα προκαλεί παρόμοια συμπτώματα που εκδηλώνονται σε άλλα είδη αλλεργιών του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φτάρνισμα
  • Ρινική καταρροή, ή βουλωμένη μύτη
  • Βήχας
  • Φαγούρα στα μάτια, την μύτη και τον λαιμό
  • Υγρά μάτια

Τα συμπτώματα αλλεργίας από μούχλα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο και να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μπορεί να έχετε όλο το χρόνο συμπτώματα ή τα συμπτώματά σας να “φουντώνουν” μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους. Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα, όταν ο καιρός είναι υγρός, ή όταν είστε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις υγρασίας.

Επιπλέον, ορισμένα είδη μούχλας παράγουν τοξικές ουσίες γνωστές ως μυκοτοξίνες, αλλά η καθεαυτή μούχλα δεν είναι δηλητηριώδης ή τοξική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιστήμη μίλησε: Το αλάνθαστο κόλπο να βρεις παρκινγκ σε χρόνο dt ακόμα και στις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές

Efi Nika

Τέλος το κάπνισμα και σε εξωτερικούς χώρους: Απαγορεύεται να καπνίσεις δίπλα στον άλλον αν δεν έχεις 5μ. απόσταση

Penni Syggrou

Τελικά, είναι τα σπορέλαια επικίνδυνα για την υγεία σου; Μάθε όλη την αλήθεια

newsitamea