Newsitamea.gr
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μωρό που γεννήθηκε χωρίς αίμα, κατάφερε να επιζήσει

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα μωρό από τη Βρετανία που γεννήθηκε χωρίς σχεδόν καθόλου αίμα στο σωματάκι του, κέρδισε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή και γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια.

Η μικρούλα Φράνκι Μόρισον από το Χαλ είχε μόλις 35 ml αίμα στο σώμα της όταν γεννήθηκε, μία ποσότητα που είναι επτά φορές μικρότερη από τον μέσο όρο που παρατηρείται στα νεογέννητα.

Επιπλέον, οι γιατροί χρειάσθηκε να την ανατάξουν αμέσως μετά την επείγουσα καισαρική που έκαναν στη μητέρα της διότι δεν αντιδρούσε, ήταν πρησμένη από τη συσσώρευση νερού, ενώ ακόμα και οι πνεύμονές της ήταν γεμάτοι νερό.

Παρότι, δε, στη συνέχεια ενημέρωσαν τους γονείς της ότι θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο, μετά από δύο μεταγγίσεις αίματος η μικρούλα άρχισε να παρουσιάζει σαφή σημάδια βελτίωσης και τρεις εβδομάδες αργότερα ήταν τόσο καλά, ώστε επέστρεψε στο σπίτι της.

«Νομίζω ότι είμαστε οι πιο τυχεροί άνθρωποι στον κόσμο», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο η μητέρα της, Μαρία Σάνταρς. «Οι γιατροί μάς είχαν πει ότι κι αν ακόμα επιζούσε, το πιθανότερο ήταν ότι θα έπασχε από σοβαρές αναπηρίες ή βαριές εγκεφαλικές βλάβες. Σήμερα, όμως, έναν χρόνο αργότερα, η μοναδική συνέπεια στην Φράνκι είναι ότι το ανοσοποιητικό της σύστημα δεν είναι όσο ισχυρό θα έπρεπε για την ηλικία της».

Εμβρυομητρική αιμορραγία

Περιπτώσεις σαν της Φράνκι είναι σπάνιες αλλά όχι ανήκουστες. Το 2014 είχε γίνει γνωστό ότι το ίδιο είχε συμβεί και σε ένα άλλο κοριτσάκι, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ.

Όπως είχε εξηγήσει στον τηλεοπτικό σταθμό ABC η δρ Μάριελ Νγκουέν, νεογνολόγος στο νοσηλευτικό όμιλο Kaiser Permanente, στην Καλιφόρνια, η αιτία είναι η εμβρυομητρική αιμορραγία, μία σπάνια κατάσταση που μπορεί να μειώσει σε ποσοστό 80% ή και περισσότερο το αίμα σε ένα μωρό.

Τα περισσότερα μωρά χάνουν κάποια ποσότητα αίματος στη διάρκεια του τοκετού (υπολογίζεται σε λιγότερο από 1 ml στο σχεδόν 96% των φυσικών τοκετών), αλλά είναι πάρα πολύ σπάνιο να συμβεί τόσο μεγάλη απώλεια όσο στην περίπτωση της Φράνκι.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κυκλοφορία του αίματος της μητέρας και η κυκλοφορία του εμβρύου δεν έχουν άμεση επαφή η μία με την άλλη και η ανταλλαγή θρεπτικών συστατικών γίνεται μέσω μιας μεμβράνης του πλακούντα.

Όταν όμως αυτή η μεμβράνη πάψει να λειτουργεί ως φραγμός, μπορεί να υπάρξει μεγάλη αιμορραγία του εμβρύου, η οποία συνοδεύεται από μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Αν η μητέρα αντιληφθεί εγκαίρως ότι κάτι δεν πάει καλά και ζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια, το μωρό μπορεί να επιζήσει αλλά και πάλι κινδυνεύει να παρουσιάσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί την εμβρυομητρική αιμορραγία. Συνήθως είναι ιδιοπαθής, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας, ενώ μερικές φορές εμφανίζεται έπειτα από κάποιο τραυματισμό της εγκύου (π.χ. σε ένα τροχαίο).

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Μπράβο κοριτσάρα: Η 18χρονη Μαρία από τη Θεσσαλονίκη διηγήθηκε την ιστορία της & πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ

Efi Nika