Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Το Μοντέλο σε Αναπηρικό Καρότσι που Σπάει τα Ταμπού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το μοντέλο σε αναπηρικό καρότσι που σπάει τα ταμπού

Η Αλεξάντρα Κούτας συμμετείχε στην Εβδομάδα Μόδας του Κιέβου, καθισμένη σε ένα ξύλινο θρόνο

Η Αλεξάντρα Κούτας είναι το πρώτο μοντέλο σε αναπηρικό καρότσι που επιλέχθηκε πρόσφατα να παρουσιάσει την κολεξιόν στην Εβδομάδα Μόδας του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ίδια δεν ήταν μόνο ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αλλά και μια νίκη για όλα τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία.

ontkrtr2

Καθισμένη σε έναν ξύλινο θρόνο που μετέφεραν τέσσερις άνδρες, η 23χρονη καλλονή εξέφρασε ικανοποίηση που ο κόσμος είναι επιτέλους έτοιμος να κοιτάξει με άλλη ματιά την αναπηρία, με την ίδια να γίνεται το πρώτο μοντέλο που παρουσιάζει στην Ουκρανία μια εκδήλωση τόσο προβεβλημένη από τα μέσα ενημέρωσης εκδήλωσης.

ontkrtr3

«Ήθελα πολύ να παρουσιάσω μια κολεξιόν για να δείξω ότι ένα κορίτσι πάνω σε αναπηρικό καρότσι μπορεί να θεωρείται μια πολύ καλή επαγγελματίας», δήλωσε.

Η κοπέλα με τα μακριά καστανά μαλλιά και το σαγηνευτικό χαμόγελο δηλώνει ότι πάντα ονειρευόταν να γίνει μοντέλο. Επί χρόνια έστελνε επιστολές στα πρακτορεία μοντέλων και όλα αρνούνταν ευσχήμως την υποψηφιότητά της.

ontkrtr1

«Μου έλεγαν ότι ήμουν πολύ όμορφη αλλά δεν ήξεραν πώς θα μπορούσαν να με παρουσιάσουν γιατί η αγορά δεν ήταν ακόμη ώριμη γι αυτό».

Γεννημένη στη Ντνίπρο, την πρώην Ντνιπροπετρόβσκ κοντά στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, η Αλεξάντρα είναι στο αναπηρικό καροτσάκι από τη γέννησή της εξαιτίας ενός ιατρικού λάθους που επέφερε μια βλάβη του μυελού των οστών.

ontkrtr5

Πήγε στο δημοτικό σχολείο, στο οποίο δεν υπήρχαν κυλιόμενες σκάλες ούτε ράμπα. Για να μπορεί να παρακολουθεί το μάθημα, ο πατέρας της και ο παππούς της την μετέφεραν στην τάξη.

«Ναι, ήταν δύσκολο, αλλά στη χώρα μας όλα είναι γενικά δύσκολα όταν είναι άνθρωπος με κινητικά προβλήματα. Όλοι το ξέρουν αυτό», δηλώνει.

Το 2012, γευμάτιζε σε ένα καφέ όταν ένας φωτογράφος την πλησίασε και τη ρώτησε αν θέλει να γίνει μανεκέν.

ontkrtr6

Εκείνη δέχτηκε και πολύ γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον και άλλων φωτογράφων. Αλλά «τότε είχε την εντύπωση πως δεν υπήρχε κανένα μανεκέν με αναπηρία» και αυτό τη δυσκόλευε να κρατήσει την αυτοπεποίθησή της.

Μια ημέρα ανακαλύπτει ένα ντεφιλέ του βρετανού σχεδιαστή Αλεξάντερ Μακ Κουίν, ο οποίος το 1999 είχε επιλέξει ως μοντέλο την Aimee Mullins, μια αμερικανίδα παραολυμπιονίκη με ακρωτηριασμένα τα δύο πόδια.

ontkrtr7

«Αυτό ήταν μεγάλο κίνητρο και μεγάλη έμπνευση για μένα. Αναρωτήθηκα, γιατί αυτό ήταν δυνατόν το 1999, και δεν θα είναι δυνατόν σήμερα για μια κοπέλα σε αναπηρικό καροτσάκι;», ομολογεί.

Όταν η Αλεξάντρα μαθαίνει πως μια ομάδα νεαρών ιταλών σχεδιαστών, η FTL MODA, κάλεσε μανεκέν με κινητικά προβλήματα να μετάσχουν στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης πρόσφατα, τότε σκέφτεται ότι ο κόσμος αρχίζει να κοιτάζει με άλλη ματιά την αναπηρία.

ontkrtr8

Σήμερα η Αλεξάντρα είναι ένα πετυχημένο μοντέλο στην Ουκρανία, την ώρα που οι άνθρωποι με αναπηρία υφίσταντο επί μακρόν διακρίσεις και μάλιστα μερικές φορές παρέμεναν κρυμμένοι επί σοβιετικής εποχής.

Έχει γίνει και σύμβουλος του δημάρχου στη γενέτειρά της. Ο ρόλος της είναι να βοηθά η ζωή στη Ντνίπρο να γίνει ευκολότερη για τα άτομα με αναπηρία.

ontkrtr9

Ελπίζει να τα βοηθήσει να καταλάβουν ότι «είναι πάντα δυνατό να χαίρονται, να ευημερούν, να εξελίσσονται, να κάνουν πράγματα».

ontkrtr10

ontkrtr11

ontkrtr4

www.newsbeast.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

Πήγε εκδρομή και κατέληξε σε επείγον χειρουργείο: Πώς χάρη σε μια σέλφι 33χρονη διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο

Efi Nika