Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η μοναδική θεραπεία από το στόμα για ασθενείς με νόσο Gaucher!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η μοναδική θεραπεία από το στόμα για ασθενείς με νόσο Gaucher

Η μοναδική θεραπεία από το στόμα για ασθενείς με νόσο Gaucher!!!

 

Εγκρίθηκε από τον FDA η μοναδική από του στόματος θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με νόσο Gaucher Τύπου 1. Το νέο φάρμακο, η ελιγλουστάτη, είναι σε μορφή κάψουλας και αφορά ένα μικρό αριθμό ενήλικων ασθενών και αναμένεται να καταστεί διαθέσιμη σε διάστημα ενός μήνα.

Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της ελιγλουστάτης διήρκεσε 15 χρόνια και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κλινικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε ποτέ για τη νόσο Gaucher, περιλαμβάνοντας περίπου 400 ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία σε 29 χώρες.

Αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας της ελιγλουστάτης βρίσκονται υπό αξιολόγηση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και άλλες ρυθμιστικές αρχές.

Να σημειώσουμε ότι η νόσος Gaucher είναι μία κληρονομική διαταραχή από την οποία πάσχουν λιγότεροι από 10.000 άνθρωποι παγκοσμίως. Οι άνθρωποι με τη νόσο Gaucher διαθέτουν ανεπάρκεια ενός ενζύμου, της β-γλυκοσιδάσης (γλυκοκερεβροσιδάση) που διασπά ένα συγκεκριμένο τύπο μορίου λιπιδίου.

Ως αποτέλεσμα, τα διογκωμένα με λιπίδια κύτταρα (τα ονομαζόμενα κύτταρα Gaucher) συσσωρεύονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος, κυρίως στο σπλήνα, το ήπαρ και το μυελό των οστών. Η συσσώρευση κυττάρων Gaucher μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του σπλήνα και του ήπατος (σπληνομεγαλία και ηπατομεγαλία), αναιμία, εκτεταμένη αιμορραγία και μώλωπες, οστική νόσο και έναν αριθμό άλλων  σημείων και συμπτωμάτων. Η πιο κοινή μορφή της νόσου Gaucher, είναι ο τύπος 1, αλλά γενικά δεν επηρεάζει τον εγκέφαλο.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea