Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η… μύτη μας ξέρει πως σκοτώνονται τα ανθεκτικά μικρόβια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία νέα οικογένεια αντιβιοτικών μελετώντας τον… εμφύλιο πόλεμο των βακτηρίων που λαμβάνει χώρα στη μύτη μας.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι το αντιβιοτικό lugdunin που ανέπτυξαν με βάση τα νέα ευρήματα, μπορεί να θεραπεύει τις λοιμώξεις από υπερανθεκτικά μικρόβια – τουλάχιστον στα ζώα.

Αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό διότι έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε η τελευταία οικογένεια αντιβιοτικών και στο μεσοδιάστημα έχει αυξηθεί ανησυχητικά πολύ η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά.

Τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν, στη Γερμανία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, σχεδόν όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά έχουν ανακαλυφθεί σε βακτήρια του εδάφους, αλλά οι γερμανοί ειδικοί θέλησαν να διερευνήσουν ένα φαινόμενο που τους προβλημάτιζε: γιατί το ανθεκτικό βακτήριο MRSA υπάρχει στη μύτη του 30% των ανθρώπων αλλά όχι σε όλους.

Το ανθρώπινο σώμα, λένε, με μία πρόχειρη ματιά δεν μοιάζει με πεδίο μάχης. Σε μικροσκοπικό επίπεδο, όμως, διεξάγεται ένας συνεχής πόλεμος μεταξύ των διαφόρων βακτηριακών ειδών που μάχονται μεταξύ τους για τον ζωτικό χώρο και την τροφή τους.

Οι ειδικοί υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι στον πόλεμο αυτό τα βακτήρια χρησιμοποιούν τα δικά τους αντιβιοτικά όπλα και αποφάσισαν να τα ανακαλύψουν.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι που φέρουν στη μύτη τους το βακτήριο Staphylococcus lugdunensis είχαν λιγότερες πιθανότητες να φέρουν και τον MRSAπου είναι η ανθεκτική μορφή του βακτηρίου Staphylococcusaureus, δηλαδή ενός συγγενούς βακτηρίου του S. Lugdunensis.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορα στελέχη του S. Lugdunensis για να βρουν τι ήταν αυτό που του επέτρεπε να νικά τον MRSA  και τελικά εντόπισαν ένα ζωτικής σημασίας γονίδιο που περιείχε τις οδηγίες για την παρασκευή ενός νέου αντιβιοτικού, το οποίο ονόμασαν lugdunin (λουγδουνίνη).

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως το αντιβιοτικό αυτό μπορούσε να καταπολεμήσει λοιμώξεις του δέρματος από τον MRSA αλλά και από τον ανθεκτικό εντερόκοκκο.

«Σε μερικά ζώα οι λοιμώξεις θεραπεύτηκαν πλήρως, σε άλλα μειώθηκαν αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν κάποια βακτηριακά κύτταρα, ενώ είδαμε το αντιβιοτικό να εισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος για να θεραπεύσει και εκεί τις λοιμώξεις» δήλωσε ο ερευνητής δρ Μπέρνxαρντ Κρίσμερ.

Και πρόσθεσε πως μολονότι τα νέα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, θα χρειασθούν αρκετά χρόνια πρόσθετων ερευνών πριν φθάσει η lugdunin στους ασθενείς.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea