Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Μητέρες παιδιών με σύνδρομο Down αποκαλύπτουν το πόσο τις πίεσαν οι γιατροί να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

mums-of-kids-with-downs-syndrome

Μία μαμά ξέσπασε σε κλάματα καθώς ανέφερε το πώς αντιμετωπίζει το σύνδρομο Down  η ιατρική κοινότητα.

Οι γονείς των παιδιών με σύνδρομο Down  μιλούν ενάντια στην πίεση που ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν προκειμένου να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Οι γονείς στην Αυστραλία μίλησαν για το πώς τους συμπεριφέρθηκαν οι γιατροί έπειτα από την εξέταση ρουτίνας όπου διαγνώστηκε το σύνδρομο Down.

Αναφέρουν πως το 90% των γυναικών στην Αυστραλία, των οποίων τα έμβρυα έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο, τερματίζουν την εγκυμοσύνη τους.

Μία μητέρα ισχυρίστηκε ότι ο γιατρός «έτρεμε» κυριολεκτικά όταν τους είπε τα νέα, εκφράζοντας την ανησυχία του και λέγοντας ότι έχει φτάσει σχεδόν στα «πρόθυρα της έκτρωσης».

Η 28χρονη Κάθλιν Σίμπκινς είναι πλέον μητέρα ενός χαρούμενου παιδιού, όμως ισχυρίζεται πως οι γιατροί δεν την ενθάρρυναν να συνεχίσει την εγκυμοσύνη.

mums-of-kids-with-downs-syndrome-1

Αναφέρει το εξής: «Θυμάμαι που είχε φτάσει ο γιατρός στο σημείο να τρέμει όταν μου είπε: ‘ Είμαι τόσο χαρούμενος που ξαναήρθες, προσπαθούσα να έρθω σε επικοινωνία μαζί σου.

Στην αξονική σου φάνηκε μία ανωμαλία και έχεις φτάσει στα πρόθυρα της έκτρωσης’».

Η Κάθλιν και ο σύζυγός της, ο Άντριου, είχαν συμφωνήσει ακόμη και πριν από τη σύλληψη πως δεν θα τερμάτιζαν μία εγκυμοσύνη σε περίπτωση που το μωρό είχε κάποια διαταραχή, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Down.

Ο Άντριου παραδέχεται πως παρόλο που είχαν ήδη πάρει την απόφασή τους, καταλαβαίνει το πόσο δύσκολο είναι για τους άλλους γονείς να τερματίσουν την εγκυμοσύνη ύστερα από την αρνητική πλύση εγκεφάλου που δέχονται.

Αναφέρει τα εξής: «Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται σαν να είναι τόσο λυπηρό και απαίσιο που δεν θα ήθελες να το γευτείς.

socialteaser-kathleen-with-her-family

Οι περισσότεροι από τους μαιευτήρες που επισκεφτήκαμε μας το είπαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο».

Η Κάθλιν πρόσθεσε πως είχε γίνει τόσο ενοχλητικό αυτό που από την αρχή του κάθε ραντεβού ανακοίνωνε αμέσως πως δεν υπήρχε περίπτωση έκτρωσης και πως δεν θα το συζητούσε καν κάτι τέτοιο.

Τελικά ξέσπασε σε κλάματα ενθυμούμενη τις εμπειρίες της.

«Και ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί μιλούν για το σύνδρομο και τρόπος με τον οποίο γίνεται η εξέταση δείχνει πως θέλουν να ξεφορτωθούν αυτά τα παιδιά. Μπορούμε λοιπόν να ξεφορτωθούμε το σύνδρομο Down  όπως τον καρκίνο. Ναι, ωραία αλλά υπάρχει μία τεράστια διαφορά μεταξύ του καρκίνου και του συνδρόμου Down.

Ο καρκίνος είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα, ενώ το σύνδρομο Down  καθορίζει το ποιος είσαι…», ανέφερε, ενώ φάνηκε πως δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την πρότασή της.

mother-holding-baby-girl-with-down-syndrome

Ο Άντριου πρόσθεσε το εξής: «Είναι κάτι απίστευτο. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν υποπροϊόντα».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αυστραλίας, Μάικλ Γκάνον, πρόσθεσε το εξής: «Λοιπόν, θεωρώ πως είναι λυπηρό να υφίστανται τόση πίεση οι γονείς που πήραν αυτήν την απόφαση.

Είναι λυπηρό και εντελώς απαράδεκτο.

«Εάν τα ζευγάρια πληροφορούνται και παίρνουν την απόφαση να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη, πρέπει να υποστηρίζονται γι’ αυτό»

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Δείτε το βίντεο

Πηγή κειμένου, εικόνων και βίντεο www.mirror.co.uk

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

Πήγε εκδρομή και κατέληξε σε επείγον χειρουργείο: Πώς χάρη σε μια σέλφι 33χρονη διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika