Newsitamea.gr
ΧΡΗΣΙΜΑ

Η μυρωδιά από τα κοτόπουλα απωθεί τα κουνούπια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η μυρωδιά των ζωντανών κοτόπουλων μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό όπλο στη μάχη εναντίον της ελονοσίας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε ένα απρόσμενο εύρημα, επιστήμονες από τη Σουηδία και την Αιθιοπία οι οποίοι εξέταζαν τη συμπεριφορά των κουνουπιών του γένους Ανωφελές (Anopheles) σε τρία χωριά της δυτικής Αιθιοπίας, παρατήρησαν ότι τα έντομα συνήθιζαν να συγκεντρώνονται περισσότερους στους εσωτερικούς χώρους όπου βρίσκονταν άνθρωποι, ενώ όταν βρίσκονταν στο ύπαιθρο πλησίαζαν μερικές φορές βοοειδή, πρόβατα και κατσίκες.

Αντιθέτως, δεν πλησίαζαν ποτέ τα κοτόπουλα ούτε τους υπαίθριους ή εσωτερικούς χώρους όπου αυτά βρίσκονταν.

Επειδή τα συγκεκριμένα κουνούπια, τα οποία είναι οι φορείς της ελονοσίας, χρησιμοποιούν πρωτίστως την αίσθηση της όσφρησης για να εντοπίζουν τα θύματά τους, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν μαλλί, τρίχωμα και φτερά από τα ζώα των τριών χωριών και απομόνωσαν τα μόρια που ήταν υπεύθυνα για την χαρακτηριστική μυρωδιά τους.

Όταν εξέθεσαν κουνούπια σε αυτά τα μόρια, ανακάλυψαν πως όντως τα μόρια από τα κοτόπουλα δρούσαν ως εντομοαπωθητικές ουσίες, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Ρίκαρντ Ίνγκνελ, καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Χημικής Οικολογίας στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών.

Όπως γράφουν ο δρ Ίνγκνελ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Malaria Journal», εξέτασαν περαιτέρω τα ευρήματά τους εμβαπτίζοντας με τα πτητικά μόρια από τα ζώα παγίδες κουνουπιών τις οποίες τοποθέτησαν σε 11 καλύβες των χωριών που μελετούσαν.

Οι παγίδες έμειναν στις καλύβες για ένα βράδυ, ενόσω οι ιδιοκτήτες τους κοιμόντουσαν κάτω από κουνουπιέρες. Όπως διαπίστωσαν την άλλη μέρα οι ερευνητές, οι παγίδες που έφεραν την μυρωδιά των κοτόπουλων είχαν πολύ λιγότερα κουνούπια απ’ ό,τι εκείνες οι οποίες είχαν εμβαπτιστεί στις μυρωδιές των βοοειδών και των άλλων θηλαστικών.

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και όταν άφησαν για ένα βράδυ ελεύθερα κοτόπουλα μέσα στις καλύβες των χωρικών.

Αν και οι ερευνητές δεν ξέρουν γιατί η μυρωδιά από τα κοτόπουλα απωθεί τα κουνούπια, πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να συμβάλλει στη μάχη εναντίον της ελονοσίας η οποία το 2015 προσέβαλλε παγκοσμίως 214 εκατομμύρια ανθρώπους, κοστίζοντας τη ζωή σε 438.000 από αυτούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το 88% των νέων κρουσμάτων ελονοσίας και το 90% των θανάτων καταγράφηκαν στην υποσαχάριο Αφρική.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Άγιου Εφραίμ, να τη λες συνέχεια όπου και να’σαι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika