Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μήπως η κατσαρόλα σας είναι τοξική; Τα 3 πιο ασφαλή σκεύη για μαγείρεμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μήπως η κατσαρόλα σας είναι τοξική; Τα 3 πιο ασφαλή σκεύη για μαγείρεμα

Ποιο είναι το νόημα να μπαίνετε στον κόπο να προμηθεύεστει και να προετοιμάζετε υγιεινά τρόφιμα, όταν τα μαγειρικά σας σκεύη εκπέμπουν τοξικές ουσίες; Μήπως θα πρέπεινα εξετάσετε το παλιό σας τηγάνι, το οποίο μπορεί να βλάψει εσάς και την οικογένειά σας; Μήπως η κατσαρόλα σας είναι τοξική;

Αυτά είναι τα 3 πιο ασφαλή σκεύη για μαγείρεμα. Ρίξτε μια ματιά.

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, εμβαθύνει στο θέμα «μαγειρικά σκεύη» και μας διαφωτίζει για το τι να χρησιμοποιούμε και τι όχι στη μαγειρική μας.

Τα υλικά που πρέπει να προτιμήσετε
Κάθε υλικό που χρησιμοποιείται σε μαγειρικά σκεύη λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Μερικά είναι καλύτερα για θερμική αγωγιμότητα, ορισμένα μέταλλα αντιδρούν με όξινα τρόφιμα, άλλα είναι πιο ανθεκτικά και άλλα πιο εύκολα στη φροντίδα.

Ωστόσο εκείνο που θα πρέπει να έχετε ως προτεραιότητα, όταν αγοράζετε ένα μαγειρικό σκεύος, είναι η υγεία σας.

Τι να επιλέξετε λοιπόν;

1. Ανοξείδωτος χάλυβας
Ο ανοξείδωτος χάλυβας χαρίζει ανθεκτικά μαγειρικά σκεύη και το μέταλλο δεν επεμβαίνει στην τελική γεύση του πιάτου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους μαγείρεμα, αλλά θερμαίνεται γρήγορα.

Επειδή ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν είναι ένας πολύ καλός αγωγός της θερμότητας, έτσι ώστε η θερμότητα δεν κατανέμεται ισομερώς σε όλη την κατσαρόλα, ψάξτε για τηγάνια και σκεύη με ενδιάμεσες επιστρώσεις χαλκού. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι αντικολλητικός.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι λιγότερο ακριβός από τα κεραμικά και είναι εύκολο να καθαριστεί και να διατηρηθεί από το χυτοσίδηρο.

Μήπως η κατσαρόλα σας είναι τοξική; Τα 3 πιο ασφαλή σκεύη για μαγείρεμα

Τα εμαγιέ σκεύη θεωρούνται από τα πιο ασφαλή

2. Κεραμικά
Εμαγιέ χυτοσίδηρος και πήλινα σκεύη θεωρούνται από τα ασφαλέστερα είδη. Η επιφάνεια ψησίματος εμαγιέ θεωρείται μη αντιδραστική και τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα δεν θα καταλήξουν στο φαγητό σας.

Το σμάλτο είναι καλό στη διατήρηση και την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλη την επιφάνεια του σκεύους, ενώ είναι επίσης κατάλληλο για σόμπα και φούρνο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα γυαλιστικά και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους, υλικά τα οποία μπορεί να περιέχουν κάδμιο, μια ουσία που έχει συνδεθεί με διάφορες βλάβες στην υγεία.

Γι’ αυτό φροντίστε να επιλεγετε λευκά κεραμικά, που είναι συνήθως πιο ασφαλή σε σχέση με τα πολύχρωμα και να πετάτε τα κεραμικά σκεύη που έχουν φθαρεί από το χρόνο ή το πλύσιμο.

3. Χυτοσίδηρος
Διατηρεί τη θερμότητα και είναι μια δημοφιλής επιλογή. Ιδανικό για συνταγές που πρέπει να μεταφερθούν από την μαγειρική εστία στο φούρνο, για σοτάρισμα και γρήγορο ψήσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σίδηρος μπορεί να καταλήξει στο φαγητό σας κατά το μαγείρεμα, ενώ αντιδρά με όξινα τρόφιμα (τομάτες, λεμόνια κ.λπ) και μπορεί ν’ αλλοιωθεί η γεύση των τροφίμων και να αποχρωματίσει το τηγάνι.

Μήπως η κατσαρόλα σας είναι τοξική; Τα 3 πιο ασφαλή σκεύη για μαγείρεμα

Τα τεφλόν μπορεί να είναι αντικολλητικά, αλλά δεν είναι ασφαλή

Τι να αποφεύγετε
Αποφεύγετε τα τεφλόν και το αλουμίνιο. Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αρκετοί.

Το teflon περιέχει μία αντικολλητική πλαστική επικάλυψη, η οποία είναι κατασκευασμένη από μία χημική ουσία γνωστή ως PFOA. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η χημική ουσία είναι καρκινογόνος. Το τεφλόν απελευθερώνει με τη θερμότητα επικίνδυνες χημικές ουσίες, οπότε είναι εξαιρετικά τοξικό.

Το αλουμίνιο δεν είναι τόσο τοξικό όπως το τεφλόν, αλλά έχει αποδειχθεί ότι εκλύει χημικές ουσίες στα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα. Το αλουμίνιο επίσης φθείρεται εύκολα, στρεβλώνει και γενικά έχει σύντομη ζωή.

Επίσης αν έχετε χάλκινα ή μπακιρένια σκεύη χωρίς επένδυση, μη βάζετε σε αυτά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί μπορεί να αντιδράσουν με το μέταλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας για τον οργανισμό σας. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι και τους χυμούς εσπεριδοειδών, καθώς τα τρόφιμα αυτά είναι όξινα και μπορεί να αντιδράσουν με το συγκεκριμένο μέταλλο.

Δέσποινα Μαρσέλου , Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα / www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea

Ελκώδης κολίτιδα: 9 σημάδια της φλεγμονής του εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε

Penni Syggrou