Newsitamea.gr
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΩΦΩΣΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Μην πεις αυτές τις 2 λέξεις σε κάποιον με απώλεια της ακοής

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μην πεις αυτές τις 2 λέξεις σε κάποιον με απώλεια της ακοής

Συμβαίνει μερικές φορές.Ένας φίλος ή συνάδελφος μου λέει μια αστεία ιστορία ή εξηγεί ένα γεγονός που  συνέβη και σε κάποιο σημείο θα ρωτήσω: ’’Τι είπες;’’ ’’Επιασα’’ τις αρχικές λέξεις αλλά κάπου παρακάτω μου ξέφυγε κάτι και χρειάστηκα διευκρίνηση στο τελευταίο σημείο. Ο ομιλητής σταματάει, σαν να σκέφτεται την ερώτηση και απαντά: ’’Δεν πειράζει.’’ Συνήθως αυτή η φράση συνοδεύεται από ένα απορριπτικό νεύμα του χεριού ή κούνημα του κεφαλιού ή και τα δύο. Το μισώ αυτό,εσείς;

Το ‘’δεν πειράζει’’ είναι μια απόρριψη. Είναι μια προσβολή. Σημαίνει ότι ο ακροατής δεν είναι αρκετά σημαντικός στον ομιλητή για να επαναλάβει αυτό που είπε.Αυτό ισχύει επίσης για το ‘’Ξέχνα το’’, ’’Δεν είναι σημαντικό’’, και το ‘’Μη νοιάζεσαι γι’αυτό’’. Αν ακούσω αυτά από κάποιον αρκετές φορές,δεν ασχολούμαι πλέον μαζί του για αλληλεπίδραση. Δεν αξίζει το χρόνο μου.Κατά βάση του λέω: ’’Δεν πειράζει’’, όχι όμως δυνατά.

Ίσως γίνομαι πολύ ευαίσθητη. Μερικές φορές η ιστορία δεν είναι αρκετά ουσιώδης για να την επαναλάβουμενή δεν υπάρχει αρκετός  χρόνος να την ξαναπούμε. Ακόμα κι έτσι, μ’ενοχλεί και πιθανά να ενοχλεί κι άλλους με απώλεια ακοής.

Πιο σοβαρό είναι ότι αυτό το είδος της απόρριψης μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απόσυρση των ανθρώπων,αν συμβαίνει συχνά.’’Γιατί να σχοληθώ με τους άλλους,αν πρόκειται να με περιφρονήσουν,επειδή δεν ακούω τα πάντα τέλεια;’’κάποιος μπορεί να σκεφτεί.Γίνεται ευκολότερο τότε να μην χρειάζεται να αντιμετωπίσει την απόρριψη και τη ντροπή.Έτσι ξεκινάει ο κατήφορος.

Επομένως,πώς θα μπορούσαμε να χειριστούμε καλύτερα αυτήν την κατάσταση και να καταπνίξουμε εν τη γενέσει τους άσχημα συναισθήματα;Έχω 2 προτάσεις για τον ομιλητή αλλά πιο σημαντικά ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον ακροατή:

Για τον ομιλητή:

1.Αν κάποιος δε σ’ακούει καλά,ξαναδιατύπωσε την τελευταία κουβέντα σου.Δεν  θα σου πάρει πολύ ώρα.

2.Αν δεν υπάρχει χρόνος να την ξαναδιατυπώσεις,πες μια κουβέντα όπως:’’Θέλω να τελειώσω την ιστορία που σου έλεγα αλλά δεν έχουμε χρόνο τώρα.Θύμισέ μου μετά τη συνεδρίαση να σου πω.’’Αυτή η κουβέντα αποδίδει πολύ περισσότερο σεβασμό από το ‘’δεν πειράζει’’.

Για τον ακροατή:

Αν κάποιος σου πει :‘’δεν πειράζει’’, θα πρέπει ήρεμα να απαντήσεις:’’Παρακαλώ θα ήθελα να ακούσω αυτά που έχεις να πεις. Σε πειράζει να επαναλάβεις; ’’Είναι δύσκολο να σου το αρνηθούν αυτό και επιπλέον το κατηγορηματικό σου ύφος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτείς την απόρριψη ως κατάλληλη απάντηση.

Αναγνώστες πώς αντιδράτε στην απόρριψη του ‘’δεν πειράζει;’’

Πηγή φώτο Thinkstock Images   /   Επιμελεια: Μ.Σοφια
.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική αύξηση στις νευρολογικές παθήσεις, που οδηγεί σε αναπηρίες και άλλες ασθένειες!

Βογιατζής Ηλίας

Της ακρωτηρίασαν και τα 2 πόδια: Άσχημα νέα για την 20χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα που κατέρρευσε μέσα στη Σχολή της

newsitamea

Μπαμπάς συγκεντρώνει χρήματα για καρκινοπαθή παιδιά στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου του – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika