Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

«Μην αγνοείτε τον προστάτη σας» Πανελλαδικός δωρεάν ουρολογικός έλεγχος για τον προστάτη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

PSA-superJumbo

«Μην αγνοείτε τον προστάτη σας» Πανελλαδικός δωρεάν ουρολογικός έλεγχος για τον προστάτη

Με το σύνθημα «Μην αγνοείτε τον προστάτη σας», η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις παθήσεις του προστάτη αδένα. Η καμπάνια ενημέρωσης για τις παθήσεις του προστάτη ξεκινά από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων.Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία υλοποιεί μία σειρά δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τις παθήσεις του προστάτη αδένα και περιφερειακές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Επιπλέον, σε συνεργασία με τις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας, προσφέρεται δωρεάν κλινική εξέταση για τον προστάτη σε όλους τους άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω. Ειδικότερα, την εβδομάδα, 22 έως 26 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τα Δημόσια Νοσοκομεία κατά τις ώρες λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων τους και να πραγματοποιήσουν την εξέτασή τους.

Επίσης, το Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Ιατρείων Πιστοποιημένης Φροντίδας Ιatrica, σε παράλληλη δράση, υποστηρίζει την εκστρατεία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και παρέχει δωρεάν εξέταση μέτρησης του ολικού ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) σε άνδρες ηλικίας από 40 έως 70 ετών.

Συχνές οι παθήσεις του προστάτη
«Οι παθήσεις του προστάτη είναι πολύ συχνές στον άνδρα, γι’ αυτό και θα πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή τους», σύμφωνα με τον Γιώργο Μουτζούρη, πρόεδρο της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Άργους.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.
Η επίπτωσή της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Περίπου το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών εμφανίζει συμπτώματα από την ούρηση και το ποσοστό αυξάνεται έως 80% για άνδρες άνω των 80 ετών. Οι χρόνιες φλεγμονές του προστάτη (προστατίτιδες) είναι πολύ συχνές. Περίπου το 35% των ανδρών άνω των 50 ετών έχει χρόνια προστατίτιδα με τις δυσάρεστες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο του ανδρικού πληθυσμού και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Περίπου ένας στους επτά άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη.

Η εντοπισμένη μέσα στον προστάτη νόσο που θεραπεύεται δεν δημιουργεί συμπτώματα και η διάγνωσή της γίνεται με τη μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και τη δακτυλική εξέταση. Για το λόγο αυτό οι άνδρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο του προστάτη τους. Κύριος στόχος αυτής της ενημερωτικής εκστρατείας είναι να παροτρύνει τους άνδρες άνω των 50 ετών να εξεταστούν για τον προστάτη τους.

Αναφερόμενος στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ο Θεόδωρος Καλογερόπουλος, επιμελητής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος της Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, εξηγεί ότι, «πρόκειται για μία διόγκωση του αδένα, η οποία προκαλεί συμπίεση της ουρήθρας, δυσκολία στην έξοδο των ούρων και μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, τα οποία ονομάζονται ‘συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος’.

Τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως σε έναν στους τέσσερις άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Από τα 50 και μετά, η συχνότητά της αυξάνεται, για να φτάσει προοδευτικά στο 90% στην ηλικία των 80 ετών».
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 ανδρών και από αυτούς περίπου 350.000 λαμβάνουν συστηματική κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα, με πολύ αρνητική επίπτωση, στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές, όπως επίσχεση ούρων, αιματουρία, λιθίαση και εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης, επανειλημμένες ουρολοιμώξεις και -σε πολύ παραμελημένα περιστατικά- βλάβη των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια.Αύξηση του καρκίνου του προστάτη
Ο Ηρακλής Πούλιας, διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος της Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ αναφερόμενος στον καρκίνο του προστάτη, κάνει λόγο για αύξηση της επίπτωσης του. «Τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας προκύπτουν από αναγωγές, λόγω έλλειψης συστήματος καταγραφής».

Σύμφωνα με τον κ. Πούλια, ο καρκίνος του προστάτη αναμένεται να ξεπεράσει σε συχνότητα κατά πολύ τις άλλες νεοπλασίες, με το 95% των περιστατικών να διαγιγνώσκεται σε άνδρες ηλικίας 45 έως 89 ετών. Η ηλικία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κινδύνου. Κάτω από τα 40 έτη, ένας άνδρας αντιμετωπίζει πιθανότητα 1 στις 10.000 να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (1 στις 100), για να φτάσει τη 1 στις 8 στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών.

Γι’ αυτό, ο προσυμπτωματικός αιματολογικός έλεγχος του προστατικού αντιγόνου (PSA), μπορεί να σώσει ζωές και ειδικά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό, ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 45 ετών, σύμφωνα με την Ευαγγελία Κουσκούνη, καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, διευθύντρια Βιοπαθολογίας στο ΠΓΝ «Αρεταίειο» και αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η μέτρηση του Oλικού Προστατικού Αντιγόνου (tPSA) αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη και ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για τον Ουρολόγο ιατρό, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη διαφορική διάγνωση μεταξύ καλοήθειας και κακοήθειας του προστάτη. Έχει ιδιαίτερη σημασία ο έλεγχος του PSA να γίνεται με διαπιστευμένη μέθοδο, με τρόπο τέτοιο ώστε τα αποτελέσματα των μετρήσεων να εξάγουν ασφαλή και συγκρίσιμα συμπεράσματα. Η ορθολογική χρήση του συγκεκριμένου δείκτη έχει συμβάλλει στη μείωση του δείκτη θνητότητας σε γενικό πληθυσμό από το 3% στο 2,4% σε παγκόσμια κλίμακα κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Βογιατζής Ηλίας
Πηγή: health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος Προστάτη: Γιατί αμφισβητείται το PSA για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου

Efi Nika

Καρκίνος: Υπάρχουν σημάδια που θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα, λέει νέο ερευνητικό ινστιτούτο

Γιώργος Newsitamea

Καρκίνος παγκρέατος: Εξέταση αίματος τον ανιχνεύει με ακρίβεια 97%

newsitamea