Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μήλα: 7 λόγοι που κάνουν τον γιατρό πέρα, όπως λέει η παροιμία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Τη γνωστή παροιμία “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” τη γνωρίζουμε όλοι. Πόση δόση αλήθειας κρύβεται πίσω από αυτές τις 8 λέξεις;

Μπόλικη! Πολλές μελέτες έχουν ερευνήσει την επίδραση των μήλων στον οργανισμό μας, καταλήγοντας η μία μετά την άλλη, στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωσή τους βοηθάει την υγεία μας. Για ποιους 7 λόγους αξίζει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;

“Ξορκίζουν” τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Ανάμεσα στα οφέλη από την κατανάλωση των μήλων είναι και η απόκρουση της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο Dr Ramani Soundararajan από την Ιατρική Σχολή Dalhouse και ο Dr Vasantha Rupasinghe από τη Γεωπονική Σχολή του Nova Scotia College διαπίστωσαν πως τα μήλα, λόγω των αντιοξειδωτικών τους, έχουν ισχυρή νευροπροστατευτική δράση.

Μήλα: 7 λόγοι που κάνουν τον γιατρό πέρα, όπως λέει η παροιμία

Προλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως τα μισά από τα περιστατικά των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης μπορούν να αποδοθούν στη διατροφή. Επειδή τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Προστατεύουν την καρδιά μας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι τα μήλα και ο χυμός τους επιβραδύνουν τη διαδικασία οξείδωσης που εμπλέκεται στη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες, η οποία οδηγεί σε καρδιακή νόσο.

Μήλα: 7 λόγοι που κάνουν τον γιατρό πέρα, όπως λέει η παροιμία

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Ένα μέτριο μήλο παρέχει πέντε γραμμάρια φυτικών ινών -περισσότερες από ό,τι τα περισσότερα σιτηρά. Τα μήλα είναι γεμάτα ιδιαίτερα με πηκτίνη, μία διαλυτή ίνα που μειώνει τη χοληστερόλη, και τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακής νόσου.

Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Όταν η φυσική ίνα στα μήλα ζυμώνεται στο παχύ έντερο, παράγει χημικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση του σχηματισμού καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Μήλα: 7 λόγοι που κάνουν τον γιατρό πέρα, όπως λέει η παροιμία

Βοηθούν όσους πάσχουν από άσθμα

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα παιδιά που έτρωγαν μήλα ή έπιναν χυμό μήλου είχαν απαλλαγεί από τα συμπτώματά τους. Ο Dr Peter Burney πιστεύει πως τα μήλα βοηθούν να ηρεμήσει η φλεγμονή στους αεραγωγούς. Γενικά, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η πλούσια σε αντιοξειδωικά και βιταμίνες υγιεινή διατροφή, είναι καλή για το άσθμα.

Προστατεύουν τα οστά

Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα μήλα μπορούν να προστατεύσουν τις μετά-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες από την οστεοπόρωση, ενώ μπορούν να ενισχύσουν γενικότερα, τα οστά μας.

Ένα μήλο την ημέρα, λοιπόν! Ή μήπως, ακόμα περισσότερα από ένα;

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea