Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Οι… μικροί εξερευνητές είναι πιο υγιείς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Οι… μικροί εξερευνητές είναι πιο υγιείςΟι… μικροί εξερευνητές είναι πιο υγιείς

Οι… μικροί εξερευνητές είναι πιο υγιείς

Τα παιδιά που είναι ελεύθερα να εξερευνούν και να παίζουν είναι πιο υγιή από εκείνα που βρίσκονται υπό καθεστώς στενής επιτήρησης ενηλίκων, δείχνουν αποτελέσματα καναδικής έρευνας. 
Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους χωρίς την ασφυκτική παρουσία γονέων τριγύρω χαρίζει στα παιδιά καλύτερη υγεία καθώς η ελευθερία να παίζουν και να εξερευνούν ανενόχλητα οδηγεί σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα, υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Ryerson του Τορόντο. Αναλύοντας δεδομένα από την συμμετοχή 1.000 γονέων και κηδεμόνων μαθητών ηλικίας 5ης και 6ης Δημοτικού σε 16 σχολεία σε ολόκληρο το Τορόντο, οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι όσα παιδιά είχαν την δυνατότητα, έστω και για λίγο, να βγουν έξω και να εξερευνήσουν την γειτονιά τους μόνα τους ή με φίλους, ήταν από 14% έως 19% σωματικά πιο δραστήρια από συνομηλίκους τους οι οποίοι βρίσκονταν πάντα υπό την επίβλεψη ενηλίκου.
«Όταν τα παιδιά είναι μόνα τους ή με φίλους, αυτό τους δίνει την ευκαιρία να περπατήσουν περισσότερο, να πάνε οπουδήποτε ή να συμμετάσχουν αυθόρμητα σε παιχνίδια, γεγονός που συμβάλλει στην συνολική ποσότητα της σωματικής τους δραστηριότητας. Περνώντας περισσότερο χρόνο με τους γονείς, τα παιδιά καθοδηγούνται σε άλλες ενασχολήσεις με αποτέλεσμα να στερούνται ευκαιρίες για αυθόρμητη φυσική δραστηριότητα» επισημαίνει ο Ρακτίμ Μίτρα, καθηγητής στην Σχολή Αστικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού στο Ryerson University.
Οι ειδικοί στον Καναδά συνιστούν για νέους και παιδιά 60 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας καθημερινά –γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο, μπάσκετ, ή ποδόσφαιρο. Ωστόσο σε πρόσφατη σχετική έκθεση της Active Healthy Kids Canada μόλις το 7% των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών και ένα 4% στις ηλικίες 12-17 έπιαναν τους στόχους. Η ανησυχία των γονέων για τον «κίνδυνο των ξένων» προφανώς παίζει ρόλο. Περίπου το 35% των κηδεμόνων ανέφεραν ότι ποτέ δεν επιτρέπουν στα παιδιά να βγουν μόνα τους ή με φίλους και μόνο ένα 16% δήλωσε ότι συχνά ή πάντα επιτρέπει στα παιδιά ανεξαρτησία κινήσεων.
Ο Μαρκ Τρέμπλεϋ του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανατολικού Οντάριο υποστηρίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να αρχίσουν να επιτρέπουν στα παιδιά να γίνονται πιο ανεξάρτητα. «Η ανεξαρτησία τους δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουν λειτουργικότητες και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, πράγματα που όλοι θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας. Αν η παρουσία των γονέων πλανάται συνεχώς από πάνω τους αποφασίζοντας αυτοί για τα παιδιά, καθυστερούν την εξέλιξη που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ευημερία τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou