Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Μία νέα οικογένεια ισχυρών φαρμάκων για τη χοληστερίνη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

xolisterini

Μία νέα οικογένεια ισχυρών φαρμάκων για τη χοληστερίνη

Η χοληστερίνη αποτελεί βασικό στοιχείο της λειτουργίας των ανθρωπίνων κυττάρων και, κατά συνέπεια, της ζωής. Όμως οι αυξημένες τιμές της στο αίμα και ιδιαίτερα της LDL θεωρούνται ο κυριότερος λόγος της δημιουργίας της αθηροσκλήρωσης των αρτηριών του οργανισμού.

Πολλές φορές, παρά τις σύγχρονες θεραπείες, είναι δύσκολο να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να επανέλθει η χοληστερίνη στο αίμα στις φυσιολογικές τιμές. Άλλωστε για το λόγο αυτό κάθε νέο αποτελεσματικό φάρμακο γίνεται ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο από την ιατρική κοινότητα.

Σήμερα, τα φάρμακα με τα εμπορικά ονόματα Repatha (evolocumab) και Praluent (alirocumab) εμφανίζονται ως τα νεότερα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα. Πρόκειται ουσιαστικά για αναστολείς του ενζύμου PCSK9 οι οποίοι αυξάνουν τον αριθμό των υποδοχέων της LDL χοληστερίνης στο ήπαρ (συκώτι) και επιφέρουν εντυπωσιακή ελάττωση της χοληστερίνης στο αίμα.

Είναι ενέσιμα φάρμακα, χορηγούνται υποδορίως (κάτω από το δέρμα) της κοιλιάς ή του βραχίονα μία ή δυο φορές το μήνα. Μπορεί να συνδυάζονται με τις στατίνες καθώς και με όλα τα άλλα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα. Επίσης, μπορεί να υποκαθιστούν τις στατίνες στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να τις παίρνει ο άρρωστος λόγω των ανεπιθύμητων παρενεργειών που μπορεί να εκδηλωθούν.

Τα φάρμακα αυτά ενδείκνυνται σε περιπτώσεις οικογενούς (κληρονομικής) ετερόζυγης ή ομόζυγης υπερλιπιδαιμίας, όπου όλα τα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα αποδεικνύονται ανεπαρκή. Από μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα άλλα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα, μπορεί να επιτύχουν ελάττωση των τιμών της χοληστερίνης από 31% ως 94%. Οι παρενέργειες από τη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων δεν είναι σοβαρές, όμως αναφέρονται λεπτομερειακά στο ενημερωτικό φυλλάδιό τους.

Καίτοι αναμένεται εντυπωσιακή ελάττωση της νοσηρότητας και της θνητότητας για τους χρήστες αυτών των φαρμάκων, αυτό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ποσοτικά. Αυτό αναμφισβήτητα συνιστά ένα κενό όσον αφορά τη χορήγησή τους. Εντούτοις, με βάση το ότι το Repatha και το Praluent ελαττώνουν θεαματικά τη χοληστερίνη, τα φάρμακα αυτά θεωρούνται ένα ακόμη σημαντικό όπλο κατά της αθηροσκλήρωσης που αποδεδειγμένα αποτελεί το βασικότερο εχθρό της ζωής του ανθρώπου.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea