Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Στα σουπερμάρκετ τα πρώτα φάρμακα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
supermarketpills1
216 σκευάσματα από τα συνολικά 1.582 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) πήραν ήδη τον δρόμο για τα ράφια

Χάνουν και επίσημα από τα χέρια τους οι φαρμακοποιοί την πρώτη φουρνιά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) καθώς το υπουργείο Υγείας υπέγραψε την απόφαση πώλησής τους και από σουπερμάρκετ και παντοπωλεία.

Ανάμεσά τους ευρείας χρήσης φάρμακα όπως αντιπυρετικά, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά, βιταμινούχα σκευάσματα, αντιεμετικά, που αντιστοιχούν σωρευτικά σε σαράντα δραστικές ουσίες υπό διάφορες μορφές (υπόθετο, χάπι, αλοιφή, σιρόπι κ.ά.). Πρόκειται για λίστα 216 από τα 1.582 ΜΗΣΥΦΑ που κυκλοφορούν στην αγορά, ήτοι το 13% του συνόλου.

Τα εν λόγω φάρμακα θα πωλούνται σε μικρότερες συσκευασίες από αυτές που κυκλοφορούν σήμερα (π.χ. μικρότερος αριθμός χαπιών αλλά και μικρότερη περιεκτικότητα σε δραστική ουσία), προκειμένου να αποτραπεί η αλόγιστη χρήση τους, δεδομένου ότι δεν είναι συνταγογραφούμενα και η πρόσβαση σε αυτά είναι ελεύθερη.

Η λίστα των 216 σκευασμάτων έχει καταρτιστεί από τον ΕΟΦ και αποτελεί μια υποκατηγορία φαρμάκων γνωστή ως Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ).
Προάγγελος απελευθέρωσης

Παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι η απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατ’ εφαρμογή των όσων προβλέπει το Μνημόνιο αποτελεί στην ουσία προάγγελο για την πλήρη απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, δηλαδή και των 1.582 σκευασμάτων.Σήμερα, άλλωστε, στέλεχος του ΟΟΣΑ παρουσιάζει στην Αθήνα την πορεία των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στο πλαίσιο της γνωστής εργαλειοθήκης του για το άνοιγμα επαγγελμάτων και την απελευθέρωση αγορών όπου η πώληση φαρμάκων από τα σούπερμαρκετ είχε θεωρηθεί ως μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις.Η εξωτερική συσκευασία των 216 αυτών σκευασμάτων θα πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα πρέπει αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα το αρκτικόλεξο ΓΕΔΙΦΑ με την προειδοποίηση παράλληλα ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους.Σύμφωνα πάντα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός, απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών καθώς και η πώληση άνω των δύο συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea