Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Μεταμόσχευση νεφρού: Τα βασικά σημεία που πρέπει να ξέρετε!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 5FA24A

Μεταμόσχευση νεφρού: Τα βασικά σημεία που πρέπει να ξέρετε.

Σχετικά με τη μεταμόσχευση νεφρού

Η μεταμόσχευση νεφρού είναι μια εγχείρηση που πραγματοποιείται από ειδικό στις μεταμοσχεύσεις χειρουργό, κατά την οποία ο υγιής νεφρός ενός άλλου ατόμου (του δότη) τοποθετείται στον οργανισμό σας για να αντικαταστήσει τους κατεστραμμένους νεφρούς σας. Τα μοσχεύματα νεφρών προέρχονται από δύο πηγές:

  • Από ζωντανούς δότες – που μπορεί να είναι συγγενείς σας ή όχι
  • Από νεκρούς δότες – ανθρώπους που αποφασίζουν να γίνουν δωρητές οργάνων όταν πεθάνουν

Ο μεταμοσχευμένος νεφρός είναι το πλησιέστερο στο να έχετε τους δικούς σας νεφρούς. Η μεταμόσχευση είναι απλώς μια θεραπευτική αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου, δεν είναι ίαση. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού. Οι γιατροί, οι κοινωνικοί λειτουργοί και ο συντονιστής της μεταμόσχευσης θα αξιολογήσουν τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Για να αξιολογηθεί το κατά πόσο μπορείτε να υποβληθείτε σε μεταμόσχευση, θα πραγματοποιηθούν ορισμένες εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα ελέγξουν την καρδιά σας, τους πνεύμονές σας και άλλες λειτουργίες του οργανισμού σας. Ο ασθενής που θεωρείται κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση εγγράφεται στο Ενιαίο Δίκτυο Ανταλλαγής Οργάνων (UNOS). Αυτός ο οργανισμός προσδιορίζει ποιο άτομο είναι καταλληλότερο να λάβει έναν νεφρό που διατίθεται από έναν δότη. Οι δωρεές νεφρών είναι πολύ λίγες σε σύγκριση με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Μπορεί να περάσουν χρόνια πριν βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Το πόσο θα χρειαστεί να περιμένετε εξαρτάται από:

  • Τον αριθμό των διαθέσιμων νεφρών
  • Το πόσο σπάνιος είναι ο τύπος του αίματός σας
  • Τη γενική κατάσταση της υγείας σας
  • Τον πόσο καιρό βρίσκεστε στη λίστα αναμονής

Πώς γίνεται η μεταμόσχευση νεφρού

Εξετάζεται το αίμα το δότη για να διασφαλιστεί ότι ο δότης δεν πάσχει από νόσους που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του μεταμοσχευμένου νεφρού. Το κέντρο μεταμόσχευσης θα εξετάσει και το δικό σας αίμα για να δει αν ο νεφρός που δωρίζεται είναι αποδεκτός από τον οργανισμός σας (είναι συμβατός). Τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η εγχείρηση. Μετά την εγχείρηση, θα παραμείνετε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο και αρκετές εβδομάδες στο σπίτι για ανάρρωση. Μπορεί να χρειαστούν λίγες ημέρες ή ακόμα και λίγες εβδομάδες για να αρχίσει να λειτουργεί ο νέος νεφρός σας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πρέπει να συνεχίσετε να υποβάλλεστε σε κάθαρση.

Πρόληψη της απόρριψης του νεφρού με φάρμακα

Όσο λειτουργεί ο μεταμοσχευμένος σας νεφρός, θα χρειαστεί να παίρνετε φάρμακα κάθε μέρα για να προληφθεί η απόρριψή του. Απόρριψη σημαίνει ότι ο οργανισμός σας προσπαθεί να απαλλαγεί από κάτι ξένο, κάτι που δεν του ανήκει – περιλαμβανομένου του νέου σας νεφρού. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα βοηθούν τον οργανισμό σας να εμποδίσει την απόρριψη, αλλά επίσης μειώνουν την αντίστασή σας στις λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να αρρωστήσετε. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως:

  • Αύξηση βάρους
  • Δερματικές αλλαγές
  • Πρήξιμο του προσώπου
  • Μεταβολές της διάθεσης
  • Στομαχικές διαταραχές

Συζητήστε τις τυχόν παρενέργειες με τον γιατρό σας. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος. Ελέγξτε με το ασφαλιστικό σας ταμείο ή την ιδιωτική εταιρεία ασφάλισής σας τι ακριβώς καλύπτουν. Η ομάδα μεταμόσχευσης μπορεί να σας βοηθήσει να αναζητήσετε τοπικά ή κρατικά προγράμματα επιδότησης αυτών των φαρμάκων. Αν δεν παίρνετε τα φάρμακά σας όπως έχουν συνταγογραφηθεί, ο μεταμοσχευμένος νεφρός σας θα σταματήσει να λειτουργεί. Ίσως να νομίζετε ότι τα φάρμακα δεν δρουν, γιατί μπορεί να μη νιώθετε καμία διαφορά όταν τα παίρνετε και όταν δεν τα παίρνετε. Το να λαμβάνετε όμως αυτά τα φάρμακα είναι ένας τρόπος να σιγουρευτείτε ότι ο μεταμοσχευμένος νεφρός σας θα παραμείνει υγιής. Παρόλο που ορισμένοι ασθενείς παίρνουν τα φάρμακά τους, μερικά νέα μοσχεύματα απορρίπτονται ή δεν αρχίζουν ποτέ να λειτουργούν. Αν συμβεί αυτό, πρέπει να επιστρέψετε στη θεραπεία κάθαρσης. Εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να αποφασίσετε αν επιθυμείτε να ξαναμπείτε στη λίστα αναμονής για νέα μεταμόσχευση.

Πώς θα επηρεάσει η μεταμόσχευση τον τρόπο ζωής σας;

Μετά τη μεταμόσχευση θα έχετε πολύ λίγους διαιτητικούς περιορισμούς. Ωστόσο, παραμένει σημαντικό η διατροφή σας να είναι υγιεινή και ισορροπημένη. Με την έγκριση του γιατρού σας θα είστε σε θέση να ασκείστε στα περισσότερα αθλήματα και μπορείτε να ταξιδεύετε ελεύθερα. Παρόλο που μπορεί να νιώθετε καλά μετά τη μεταμόσχευση νεφρού, εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον γιατρό σας τακτικά και να παίρνετε τα φάρμακά σας όπως έχουν συνταγογραφηθεί.

newsitamea-nefra

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@