Newsitamea.gr
AMEA news ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μετ’ εμποδίων η υποβολή φορολογικής δήλωσης για τα Άτομα με Αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
amea21

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων, λόγω καθυστερήσεων στην επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και ασαφειών της φορολογικής νομοθεσίας επισημαίνουν οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας).

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομκών, Εργασίας και Υγείας, πού οφείλονται τα παραπάνω προβλήματα και αν τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν μέτρα βελτίωσης τους συστήματος, καθώς και ένα γενικότερο εξορθολογισμό της φορολογικής αντιμετώπισης επιδομάτων πρόνοιας και αναπηρίας.

Σύμφωνα με το Ποτάμι, τα άτομα με αναπηρία καλούνται να αποδεικνύουν ξανά και ξανά την αναπηρία τους στις φορολογικές αρχές, παρά το γεγονός ότι μπορεί να διαθέτουν πρόσφατες αποφάσεις του ΚΕΠΑ, γιατί δεν έχουν ενημερωθεί εγκαίρως ή ορθά τα σχετικά αρχεία,

Επίσης, τίθεται ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του κάθε φορολογούμενου, δεδομένου ότι την εφορία αφορά αποκλειστικά και μόνο το ποσοστό της αναπηρίας και όχι η υποκείμενη πάθηση, επομένως δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνει γνώση ολόκληρης της γνωμάτευσης, είτε με κατάθεσή της, είτε με πρόσβαση στο σύστημα των ΚΕΠΑ.

Επιπλέον, δεν έχει εκδοθεί απόφαση της ΓΓΔΕ ή εγκύκλιος για το τρέχον φορολογικό έτος που να ορίζει τα σχετικά με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και τα δικαιολογητικά πιστοποίησης της αναπηρίας σε ποσοστό τουλάχιστον 80% για την εφαρμογή των σχετικών φοροαπαλλαγών. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν αναφορές ότι υπάλληλοι των ΔΟΥ δέχονται μόνο γνωμάτευση ΚΕΠΑ για να χορηγήσουν την απαλλαγή. Για το θέμα έχει αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών και την ΓΓΔΕ η ΕΣΑΜΕΑ από τις 7 Ιουνίου.

Τέλος, εξακολουθούν να διαπιστώνονται λάθη στην καταχώριση των επιδομάτων στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης με αποτέλεσμα να φορολογούνται ως απλό εισόδημα, ενώ δεν έχει λυθεί με σαφή και οριστικό τρόπο το ζήτημα της φορολόγησης των επιδομάτων πρόνοιας και αναπηρίας και του διαχωρισμού τους από το εισόδημα. Για το θέμα, είχε κατατεθεί η υπ’ αρ. 4776/13-4-2016 ερώτηση η οποία δεν απαντήθηκε.

health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou