Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μεσογειακή διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρδιοπαθείς – Νέα έρευνα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρατείνει τη ζωή (και) των καρδιοπαθών.

“Το να ακολουθεί κανείς την μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας, όχι μόνο στο γενικό πληθυσμό -που είναι ήδη γνωστό- αλλά και σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Giovanni de Gaetano, διευθυντής του τμήματος επιδημιολογίας και πρόληψης στο Ινστιτούτο I.R.C.C.S. Neuromed, στην πόλη Pozzilli της Ιταλίας.

“Η πιθανότητα θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο μειώθηκε σημαντικά σε εκείνους που ακολουθούσαν την (μεσογειακή) διατροφή σε μέτριο επίπεδο, αλλά ακόμα περισσότερο σε εκείνους που την ακολουθούσαν πιστά (…) Η μείωση της πιθανότητας θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο στην ομάδα αυτή ήταν περίπου 37%”, πρόσθεσε ο δρ de Gaetano.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 1.200 ασθενείς στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της συνολικής παρακολούθησής τους από τους ερευνητές, για περίοδο 7 ετών, οι 208 πέθαναν.

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου συνδεόταν κυρίως με εκείνους που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από συγκεκριμένες ομάδες τροφών, οι οποίες χαρακτηρίζουν την μεσογειακή διατροφή, όπως λαχανικά, ψάρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και, φυσικά, ελαιόλαδο.

“Αυτά τα αποτελέσματα μας ωθούν να διερευνήσουμε τον μηχανισμό, μέσω του οποίου η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει από το θάνατο. Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμά της αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος”, είπε ο δρ de Gaetano δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που έγινε στη Ρώμη. Να σημειωθεί ότι οι έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια δεν θεωρούνται επιβεβαιωμένες, έως ότου δημοσιευθούν σε επιστημονικό περιοδικό.

 

www.iatropedia.gr , www.upi.com

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης