Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Μερικά χαρακτηριστικά «προδίδουν» τους συζυγοκτόνους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μερικά χαρακτηριστικά «προδίδουν» τους συζυγοκτόνους

Αν και τα ενδοοικογενειακά εγκλήματα συχνά εκδηλώνονται χωρίς προειδοποίηση και αιφνιδιάζουν συγγενείς και φίλους, ίσως είναι πιθανό να προβλεφθεί αν ένας άντρας μπορεί να σκοτώσει τη σύζυγο ή το παιδί του σε μία έκρηξη οργής.

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι πέρασαν εκατοντάδες ώρες συζητώντας με φυλακισμένους για φόνο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ψυχολογικό προφίλ όσων σκοτώνουν μέλη της οικογένειάς τους είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι εκείνων που σκοτώνουν ξένους.

Τα ευρήματά τους ίσως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων, εκτιμούν οι ειδικοί.

Οι ενδοοικογενειακές ανθρωποκτονίες αποτελούν ένα από τα συχνότερα είδη εγκλημάτων στη Δύση.

Στις ΗΠΑ, το ένα τρίτο των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους σκοτώνονται από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή τον πρώην τους, ενώ στη Βρετανία δύο γυναίκες χάνουν κάθε εβδομάδα τη ζωή τους από το χέρι του πρώην ή νυν συντρόφου τους.

Στη χώρα μας, μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του νυν ή πρώην συντρόφου/συζύγου τους, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Ιατροδικαστικών Επιστημών» (JFS), πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Σικάγο, τη Φλόριντα και το Τέξας με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών δρα Ρόμπερτ Χάνλον, διευθυντή του Εργαστηρίου Έρευνας Ιατροδικαστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 153 φυλακισμένους (το 88% άνδρες) από το Ιλινόϊ, το Μισούρι, την Ιντιάνα, το Κολοράντο και την Αριζόνα που ήταν κατηγορούμενοι ή καταδικασμένοι για φόνο α’ βαθμού.

Οι ερευνητές συνομίλησαν μαζί τους επί περισσότερες από 1.500 ώρες, ανέλυσαν όλα τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονταν στην δικογραφία καθενός από αυτούς και μίλησαν με τους δικηγόρους τους.

Το 33% των φόνων ήσαν ενδοοικογενειακοί.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι άνδρες που είχαν σκοτώσει μέλος της οικογένειάς τους ήταν πιθανότερο να πάσχουν από σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, ιδίως από ψυχωσική διαταραχή.

Είχαν, όμως, λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας ή να έχουν προηγούμενες καταδίκες για άλλα αδικήματα, ενώ έτειναν να είναι λιγότερο ευφυείς και να έχουν μεγαλύτερη νοητική διαταραχή.

Επιπλέον, οι ανθρωποκτονίες που έκαναν «κατά κανόνα συνέβησαν στη διάρκεια ενός καυγά, όταν οι άντρες εξεμάνησαν και έχασαν τον έλεγχο, συχνά εξαιτίας ζήλειας ή για εκδίκηση έπειτα από διαζύγιο ή χωρισμό, και γενικά συμπεριλάμβαναν αλκοόλ ή ναρκωτικά», είπε ο δρ Χάνλον.

Ο δρ Χάνλον είπε επίσης ότι αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά ίσως μπορούν να χρησιμεύσουν ώστε να αναγνωρίζονται εγκαίρως όσοι ενδέχεται κάποια στιγμή να γίνουν εξαιρετικά βίαιοι προς την οικογένειά τους.

«Όταν σε μία οικογένεια υπάρχει ένα άτομο με σοβαρή ψυχική νόσο που ίσως έχει δείξει βίαιες τάσεις κατά το παρελθόν, τα μέλη της δεν πρέπει να εθελοτυφλούν πείθοντας τον εαυτό τους ότι “ο γιος μου ποτέ δεν θα με βλάψει” ή “ο σύζυγός μου μπορεί να εξαγριώνεται εύκολα, αλλά ποτέ δεν θα μου έκανε κακό”», εξήγησε ο δρ Χάνλον.

«Πρέπει να βεβαιώνονται ότι το άτομο αυτό λαμβάνει την εξειδικευμένη βοήθεια που χρειάζεται (λ.χ. πηγαίνει συστηματικά στον ειδικό στην ψυχική υγεία ή/και παίρνει σωστά τα φάρμακά του), και αν δουν οτιδήποτε ύποπτο, να ζητήσουν βοήθεια».

Το ίδιο ισχύει για τα άτομα που επιδεικνύουν ακραία ζηλοτυπία, δείχνουν να είναι εκδικητικά ή/και χάνουν τον έλεγχο όταν καταναλώνουν ουσίες ή αλκοόλ, κατέληξε.

 

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea