Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: τι σημαίνει όταν τρώμε τα νύχια μας;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9630204619175218932

Μελέτη: τι σημαίνει όταν τρώμε τα νύχια μας;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το να τρώμε τα νύχια μας πέρα από κακιά συνήθεια είναι και ένα σημάδι της τελειομανίας.

Ειδικότερα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, μας ενημερώνει πως η συνήθεια του να τρώμε τα νύχια μας, δείχνει το πόσο ανυπόμονοι είμαστε, και πόσο εύκολα απογοητευόμαστε και βαριόμαστε.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής, Kieron O’Connor. Στην έρευνα συμμετείχαν 48 άτομα, εκ των οποίων τα μισά έκαναν επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως το φάγωμα των νυχιών και του δέρματος γύρω από την περιοχή των νυχιών ή ακόμη και το τράβηγμα των βλεφαρίδων.

Η μελέτη

Κάθε άτομο έκανε 4 διαφορετικές συνεδρίες οι οποίες είχαν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να προκαλέσουν συναισθήματα στον συμμετέχοντα. Συγκεκριμένα τα συναισθήματα ήταν το στρες, η χαλάρωση, η απογοήτευση και η πλήξη.

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι που είχαν ιστορικό επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών ανέφεραν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη ώθηση στο να επιδοθούν σε αυτές τις συμπεριφορές, όταν ένιωθαν πλήξη και απογοήτευση.

Μελέτη: τι σημαίνει όταν τρώμε τα νύχια μας;

Μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Sarah Roberts ανέφερε: “Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όταν αισθάνθηκαν να βαριούνται, να απογοητέυονται και να δυσαρεστούνται, από όταν αισθάνθηκαν χαλαροί”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή O’Connor “οι τελειομανείς άνθρωποι είναι επιρρεπείς στην απογοήτευση, στην ανυπομονησία και στην δυσαρέσκεια όταν δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους, και επίσης βιώνουν υψηλότερα επίπεδα πλήξης”, κάνοντας τη σύνδεση μεταξύ επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών και τελειομανίας.

Σταματάει το “μασούλημα”;

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως το να τρώμε τα νύχια μας μια στο τόσο, δεν είναι λόγος για να ανησυχούμε, ενώ αν είναι μια καθημερινή συνήθεια, σύμφωνα με τον καθηγητή O’Connor, υπάρχουν δύο τρόποι που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε να το κάνουμε.

Αυτές είναι είτε η συμπεριφορική θεραπεία, σύμφωνα με την οποία η κακιά συνήθεια αντικαθίσταται με μια εποικοδομητική ενέργεια, είτε με μια βαθύτερη προσέγγιση η οποία ψάχνει τους λόγους που προκαλούν τόση ένταση στο άτομο.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Τα πιθανά αίτια

Γιώργος Newsitamea