Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Το μεγάλο λάθος που κάνουμε με τον ύπνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται πολύ ύπνο πλανώνται πλάνην οικτράν η οποία οφείλεται στο ότι η έλλειψη ύπνου έχει θολώσει την κρίση τους, σύμφωνα με μια αμερικανίδα ειδικό σε θέματα ύπνου.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να μάθουν τον εαυτό τους να χρειάζεται λιγότερο ύπνο, όμως αυτό είναι ανέφικτο» λέει στην εφημερίδα «New York Times» η δρ Σίγκριντ Βίζι, καθηγήτρια στο Κέντρο Υπνου και Κιρκάδιας Νευροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

«Μπορεί να αισθάνονται ότι λειτουργούν θαυμάσια με λιγότερο ύπνο αλλά στην πραγματικότητα αυταπατώνται – σε μεγάλο βαθμό επειδή η έλλειψη ύπνου θολώνει την αυτοεπίγνωσή τους. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η έλλειψη ύπνου ενός ανθρώπου τόσο λιγότερο μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια την αντίληψη που ο ίδιος έχει για τον ύπνο του».

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δεν προσαρμόζονται λειτουργικά σε λιγότερο ύπνο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους καθώς και ότι οι ανάγκες σε ύπνο παρουσιάζουν διακύμανση αναλόγως καταρχήν με την ηλικία.

Ετσι, οι περισσότεροι υγιείς ενήλικοι χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αλλά μετά τα 65 τους χρειάζονται 7 έως 8 ώρες ύπνο. Πριν από την ηλικία των 18 ετών όμως (στην εφηβεία, δηλαδή από τα 13 και πάνω) χρειάζονται 8 έως 10 ώρες ύπνο την ημέρα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Ιδρύματος Υπνου (NSF) των ΗΠΑ.

Οι ανάγκες σε ύπνο είναι ακόμα μεγαλύτερες πριν από την εφηβεία: τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών χρειάζονται 9-12 ώρες ύπνο το βράδυ ενώ τα νεότερα από 10 ώρες και πάνω (το μέγιστο είναι 17 ώρες για τα νεογέννητα μωρά).

Το τεστ του καλοκαιριού

Οι διακοπές του καλοκαιριού είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να μάθετε πόσο ύπνο πραγματικά χρειάζεστε λέει η δρ Βίζι. Οταν περάσουν οι πρώτες ημέρες και χορτάσετε ύπνο, οι ώρες που θα κοιμάστε κάθε βράδυ είναι καλή ένδειξη για το τι θα έπρεπε να κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Καλό είναι επίσης να θέσετε ορισμένα ερωτήματα στον εαυτό σας, συνιστά η ειδικός.

«Αισθάνεστε ότι ο εγκέφαλός σας έχει αποκτήσει πρωτόγνωρη οξύνοια; Η ψυχική σας διάθεση έχει βελτιωθεί; Συγκεντρώνετε πιο εύκολα την προσοχή σας; Σας έχουν περάσει τα νεύρα που συνήθως έχετε; Αν απαντήσετε καταφατικά σε αυτές τις ερωτήσεις τότε σαφώς κοιμάστε όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός σας» εξηγεί.

Και προσθέτει ότι με αυτή τη μέθοδο έμαθε – με μεγάλη της απογοήτευση – ότι η ίδια χρειάζεται 9 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για να νιώθει ξεκούραστη, ευδιάθετη, γεμάτη ζωντάνια και για να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Προβλήματα υγείας

Οι ανάγκες για ύπνο, πάντως, μπορεί να είναι αυξημένες στους ανθρώπους οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τον χρόνιο πόνο καθώς και σε όσους πάσχουν από υπνική άπνοια ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, κατά την δρα Αντρέα Μέρεντιθ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Την ανάγκη για ύπνο μπορεί επίσης να αυξήσει «η δυσλειτουργία του βιολογικού ρολογιού το οποίο ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου – αγρυπνίας του οργανισμού» λέει.

Αυτό συμβαίνει όταν διεγείρεται το βιολογικό ρολόι τη λάθος ώρα την ημέρα, όπως συμβαίνει λ.χ. όταν πίνουμε καφέ αργά το απόγευμα ή το βράδυ, όταν ασχολούμαστε με ψηφιακές οθόνες πριν πάμε για ύπνο ή όταν κάνουμε γυμναστική πολύ αργά μέσα στην ημέρα, όταν το σώμα μας φυσιολογικά θα έπρεπε να ετοιμάζεται για ύπνο.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Τα πιθανά αίτια

Γιώργος Newsitamea