Newsitamea.gr
AMEA news ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι ότι κάποτε οι Αυτιστικοί θα γίνουν αποδεκτοί γι’ αυτό που είναι.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο αυτισμός χρειάζεται μεγαλύτερη αποδοχή

Ως άτομο με αυτισμό και ως υποστηρίκτρια του αυτισμού, το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι ότι κάποτε οι Αυτιστικοί θα γίνουν αποδεκτοί γι’ αυτό που είναι. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας κάνουν «φυσιολογικούς». Να μην αυτοδιεγειρόμαστε, να αποκτήσουμε βλεμματική επαφή, να αγνοούμε τα αισθητηριακά ερεθίσματα, να μην καταρρέουμε, να  μην κλεινόμαστε στον εαυτό μας, να μην ασκούμε πίεση κτλ. Για κάποιους νευροτυπικούς, μπορεί να είναι δύσκολο να μας καταλάβουν. Η αυτοδιέγερσή μας ίσως τους φαίνεται «παράξενη».

Και εγώ η ίδια πολλές φορές δυσκολεύομαι όταν οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν ή δεν δέχονται ότι είμαι Αυτιστική. Κατά καιρούς έχω νευριάσει με φίλους και με μέλη της οικογένειάς μου. Κάποιες φορές μάλιστα στεναχωριέμαι γιατί νιώθω τόσο μόνη.

Επομένως, γιατί είναι τόσο σημαντική η αποδοχή του αυτισμού; Ο λόγος είναι ότι οι αυτιστικοί συχνά δυσκολεύονται στον τομέα της κοινωνικότητας, έχουν προβλήματα αισθητηριακής φύσεως, καταρρεύσεις, κλείνονται στον εαυτό τους, έχουν χαμηλή ενεργητικότητα, διακατέχονται από άγχος, έχουν έλλειψη προσαρμοστικότητας, κ.ο.κ. Ίσως πιεστούμε μέσα μας για να καταστείλουμε την αυτοδιέγερση έτσι ώστε να «φαινόμαστε» νευροτυπικοί. Ίσως πιεστούμε για να μην κουνιόμαστε μπροστά πίσω, κάτι που μας βοηθάει να ηρεμούμε, ή να κρατιόμαστε για να μην εκφραστούμε.

Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι η βλεμματική επαφή μπορεί να είναι δύσκολη και ότι επεξεργαζόμαστε τα αισθητηριακά δεδομένα με διαφορετικό τρόπο. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι συχνά χρειαζόμαστε ρουτίνες και κάποιοι από εμάς διακατέχονται από μεγάλο άγχος. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι Αυτιστικοί που δεν μιλούν έχουν πολλά να πουν. Το γεγονός και μόνο ότι δεν μπορούν να μιλήσουν δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν ή ότι δεν θέλουν να επικοινωνήσουν.

Το γεγονός ότι καταπιέζουμε όλες μας τις ιδιαιτερότητες σημαίνει ότι καταλήγουμε να μην είμαστε «ο αληθινός εαυτός μας» καθώς φοβόμαστε μήπως πέσουμε θύματα κριτικής ή παρεξήγησης. Φοράω μία «μάσκα» όταν βρίσκομαι έξω όλη την ώρα καθώς φοβάμαι μήπως με κρίνουν. Εύχομαι να μπορούσα να βγάλω τη μάσκα και να μπορώ να είμαι ο αληθινός Αυτιστικός εαυτός μου.

Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι η αποδοχή προς τους Αυτιστικούς. Μία μέρα θέλω να μπορώ να αυτοδιεγείρομαι ελεύθερα και να είμαι ο εαυτός μου. Μία μέρα θέλω να μπορώ να βγάλω τη μάσκα. Ας προωθήσουμε την αποδοχή προς τον αυτισμό. Δεν χρειαζόμαστε απλώς γνώση πάνω στον αυτισμό αλλά αποδοχή. Αφήστε να ακουστούν οι φωνές των αυτιστικών!

 

Επιμέλεια κειμένου:   Σωτηριάδου Χριστίνα Για  newsitamea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika