Newsitamea.gr
AMEA news ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Μεγάλη ανησυχία για τις Συντάξεις και τα Επιδόματα των ΑμεΑ!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea2-660

Ζητείται άμεση παρέμβαση για τις συντάξεις των ΑμεΑ: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα!

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το πρόβλημα που έχει προκύψει αναφορικά με την εξαίρεση των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων και επιδομάτων αναπηρίας από τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είχε συμφωνήσει με την ΕΣΑμεΑ την εξαίρεση των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων και επιδομάτων αναπηρίας στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που δίνονται σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους, όπως και έγινε στα άρθρα 13 και 96 του ν.4387/2016. Όμως, στο άρθρο 13 του νόμου, που αφορά στο ανώτατο όριο καταβολής σύνταξης, η εν λόγω ρύθμιση αναγράφεται στην παρ. 2 του άρθρου, στην οποία γίνεται αναφορά για τις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότερες από μία συντάξεις, το άθροισμα των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

Στην υπ’ αρ. πρωτ. Φ.80000/οικ.48653/1865 ερμηνευτική εγκύκλιο των διατάξεων του άρθρου 13 του ν. 4387/2016 που δημοσιεύτηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου, διευκρινίζεται ότι τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας εξαιρούνται από τον υπολογισμό του καθαρού ποσού καταβολής αθροίσματος συντάξεων (ήτοι 3.000 ευρώ) που δίνονται στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους, (όπως αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου 13). Αντίθετα, στην περίπτωση που η ατομική μηνιαία σύνταξη υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ (όπως αναφέρεται στην παρ. 1 του άρθρου 13) συμπεριλαμβάνονται τα εν λόγω επιδόματα στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής της σύνταξης.

Ζητείται η άμεση και έγκαιρη παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τη διόρθωση του σφάλματος με την έκδοση νέας ερμηνευτικής εγκυκλίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να μη θιγούν κεκτημένα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία.

Newsroom Aμεα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou