Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Μαθήματα καλών τρόπων που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

19

Μαθήματα καλών τρόπων που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας!!!

 

Η αγενής συμπεριφορά που μπορεί κάποιες φορές να επιδεικνύει το παιδί σας, δεν είναι πάντα σκόπιμη. Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ευγενικό να διακόπτει τους άλλους όταν μιλούν, να σκαλίζει τη μύτη του ή να σχολιάζει άλλους ανθρώπους μεγαλόφωνα. Στην πολυάσχολη καθημερινότητά σας, μπορεί να μην έχετε πάντα χρόνο για να ασχοληθείτε με κάθε απρεπή φράση ή συμπεριφορά του παιδιού.Υπάρχουν, όμως, ορισμένα απαραίτητα μαθήματα καλών τρόπων που πρέπει οπωσδήποτε να διδάξετε στο παιδί, αν θέλετε να γίνει ευγενικό, καλό και αγαπητό.

– Παροτρύνετε το παιδί σας να λέει όταν ζητάει κάτι  «παρακαλώ» και όταν  δέχεται  κάτι, να λέει «ευχαριστώ».

– Εξηγείστε του πως  δεν διακόπτουμε τους μεγάλους όταν μιλούν μεταξύ τους, εκτός κι αν πρόκειται για κάτι επείγον. Τα παιδιά διακόπτουν τις συζητήσεις γιατί νομίζουν πως οι μεγάλοι θα τα «ξεχάσουν» λόγω των έντονων διαλόγων που δεν έχουν συνηθίσει τα παιδιά να ακούν. Καθησυχάστε το  λέγοντάς του πώς οι μεγάλοι θα προσέξουν, πότε θέλει να πει κάτι και θα ανταποκριθούν μόλις τελειώσουν την συζήτησή τους.

– Εάν θέλει κάτι  οπωσδήποτε, ο πιο ευγενικός τρόπος για να διακόψει την συζήτησή του είναι λέγοντας «με συγχωρείτε».

– Αν έχει οποιαδήποτε αμφιβολία πριν κάνει κάτι,  πείτε στο παιδί σας να ζήτα την άδεια.  Για παράδειγμα εάν επιθυμεί να φάει δεύτερο μπισκότο,  μπορεί να το ζητήσει  «Μπορώ να φάω ένα ακόμα μπισκότο;»

– Εξηγείστε του πόσο άσχημο και αγενές είναι να σχολιάζει αρνητικά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των άλλων. Κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει σε αμήχανη θέση τον άλλον άνθρωπο που θα είναι ο αποδέκτης του σχολιασμού και ρωτήστε το παιδί σας αν θα ήθελε το ίδιο να βρισκόταν στη θέση του σχολιαζόμενου ανθρώπου.

– Ενθαρρύνετέ το παιδί σας να απαντάει στην ερώτηση των άλλων «τι κάνεις;» και στη συνέχεια να ανταποδίδει και αυτό με τη σειρά του την  ερώτηση.

– Εξηγείστε στο παιδί σας πως πρέπει να χτυπά μια κλειστή πόρτα και να περιμένει να του απαντήσουν, πριν μπει μέσα.

– Πείτε του να λέει «ευχαριστώ» για κάθε δώρο που λαμβάνει ..

– Τονίστε του ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιεί χυδαίο λεξιλόγιο, μπροστά σε μεγάλους αλλά ούτε μπροστά σε άλλα παιδιά.

– Μπορείτε να του επισημάνετε το πόσο σημαντικό αλλά και ταυτόχρονα ευγενικό είναι να  καλύπτει  το στόμα του, όταν βήχει ή φτερνίζεται και να  μη σκαλίζει τη μύτη του μπροστά  σε άλλους. Έτσι  θα έχει καλούς τρόπους αλλά  θα προστατεύει και την υγεία των άλλων, αφού δεν θα  επιτρέπει την μετάδοση των μικροβίων.

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικό να τα γνωρίζουν τα παιδιά.  Προσπαθήστε λοιπόν μέσα από το διάλογο και  από τη δική σας συμπεριφορά να δείξετε στο παιδί σας πόσο αξία έχει η ευγένεια και η καλή συμπεριφορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρέθυμνο: αστυνομικός έσωσε 6χρονη και τον μπαμπά της από βέβαιο πνιγμό

Penni Syggrou

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μπαμπάς βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε την κόρη του που την παρέσυραν τα κύματα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika