Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μάθετε γιατί πρέπει να βάλετε τον Κουρκουμά στη Διατροφή σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μάθετε γιατί πρέπει να βάλετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας

Ισχυρό όπλο ο κουρκουμάς με την κουρκουμίνη του

Γνωστός για το κίτρινο χρώμα του, τη μοναδική του γεύση και την ανατολική του καταγωγή, ο κουρκουμάς πρωταγωνιστεί θριαμβευτικά σε πολλά πιάτα της ινδικής κουζίνας. Ο ρόλος του, όμως, ως θεραπευτικό καρύκευμα είναι αυτός που ωθεί τους περισσότερους ερευνητές να τον ψάξουν λίγο παραπάνω. Και οι λόγοι να τον γνωρίσετε και να τον αξιοποιήσετε είναι πολλοί.

Οι «μαγικές» ιδιότητες του κουρκουμά βρίσκονται στις ρίζες και συγκεκριμένα στην ουσία κουρκουμίνη, η οποία αποτελεί μια πολυφαινόλη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και στην οποία εντοπίζονται θεραπευτικές ιδιότητες. Μια παλιότερη μελέτη, μάλιστα, πάνω στις προόδους της Πειραματικής Ιατρικής και της Βιολογίας έφτασε να ισχυρίζεται ότι η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιιικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητισιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες και άρα μπορεί να δράσει κατά πολλών ασθενειών, από αλλεργίες μέχρι διαβήτη και από Αλτσχάιμερ μέχρι αρθρίτιδα και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται να βάλετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας γιατί:

Τονώνει την άμυνά μας απέναντι στη γνωστική φθορά
Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη του 2008 στο Annals of Indian Academy of Neurology, η κουρκουμίνη στην αγωγή κατά του Αλτσχάιμερ βρέθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει τα μακροφάγα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό, αλλά και να καθαρίσει τις αμυλοειδείς πλάκες που ανιχνεύονται στη νόσο αυτή. Ακόμη, έχει αντι-πολλαπλασιαστική δράση στη μικρογλοία, δηλαδή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα οποία γίνονται ενεργά αντιδρώντας σε οτιδήποτε ερεθίζει τον οργανισμό. Όταν η μικρογλοία πυροδοτείται να αντιδρά συχνά, τότε γίνεται υπερδραστήρια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή που θα είναι δύσκολο να σταματήσει. Η κουρκουμίνη έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει τη φλεγμονή και καθώς η χρόνια φλεγμονή στα νεύρα θεωρείται μια βασική πηγή του κακού στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει, τόσο εκεί, όσο και σε άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές.

Μάθετε γιατί πρέπει να βάλετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας

Με αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, ο κουρκουμάς είναι ένα καρύκευμα-θαύμα

Μας προστατεύει από τον καρκίνο
Τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα και ταυτόχρονα να επιβραδύνει την ανάπτυξη όσων επιζούν, σύμφωνα με την American Cancer Society. Έχει βρεθεί ακόμη ότι μειώνει την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου σε ζώα, ενώ μπορεί να συμβάλλει στη σμίκρυνση των όγκων, γι’ αυτό άλλωστε και παλιότερες αντικαρκινικές μελέτες καταλήγει ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντική προοπτική στην πρόληψη και θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, καταστέλλοντας τη μεταφορά, την εξάπλωση και τη μετάσταση των όγκων. Αν και περισσότερες και μεγαλύτερες ελεγχόμενες μελέτες είναι απαραίτητες, παρ’ όλα αυτά τα μέχρι τώρα δείγματα είναι θετικά όσον αφορά τον καρκίνο.

Συμβάλλει στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας
Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, η κουρκουμίνη είναι σημαντική υποψήφια και για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Μελέτη του 2014, μάλιστα, στο Journal Clinical Interventions in Aging έδειξε ότι τα εκχυλίσματα κουρκουμίνης ήταν τόσο αποτελεσματικά όσο η ιβουπροφαίνη στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.

Μάθετε γιατί πρέπει να βάλετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας

Πάει παντού: στο ρύζι, στις πατάτες, στα λαχανικά

Πώς να τον προσθέσετε στο πιάτο σας
Ο κουρκουμάς ταιριάζει ιδανικά σε:

-Πατάτες φούρνου
-Στο ρύζι, όπου μπορείτε να τον προσθέσετε στο νερό που βράζει
-Στην πατατοσαλάτα σας
-Στα ψητά λαχανικά όπως το μπριάμ και στα λαδερά σας πιάτα, όπου μπορείτε να τον προσθέσετε κατά το μαγείρεμα
-Σε ζεστό νερό με μέλι για να φτιάξετε το τσάι σας, το οποίο θα σας τονώσει ενάντια στο κρυολόγημα

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika