Newsitamea.gr
AMEA news ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Μαθαίνω να Ζω με την Αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

mathaino-na-zo-me-tin-anapiria

Η Κομοτηνή γίνεται σημείο αναφοράς για άτομα με αναπηρία από όλη την Ελλάδα

Αναπηρικά αμαξίδια και ποδήλατα συνυπάρχουν σε αυτήν τη βόλτα, με τον Ραφαήλ, τον Λευτέρη, τη Δέσποινα και τον Ευάγγελο, να συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό

Τα μαθήματα ζωής πραγματοποιούνται στην Κομοτηνή. Στην πόλη που χρόνο με τον χρόνο γίνεται σημείο αναφοράς για άτομα με αναπηρία από όλη την Ελλάδα. Η δράση του συλλόγου ατόμων με αναπηρία Περπατώ και η λειτουργία της στέγης αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, δίνει σε ανθρώπους από κάθε γωνιά της χώρας τη δυνατότητα να ζήσουν αυτόνομα, όχι εξαρτημένα από οικογένεια, συνοδούς ή φίλους, αλλά βασισμένα στις δικές τους δυνατότητες και ικανότητες.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ

Την αυτόνομη διαβίωση ήρθε να μάθει στην Κομοτηνή ο 42χρονος Ευάγγελος Νίκου από την Έδεσσα. Συμμετέχει στο διήμερο σεμινάριο σε θέματα παραπληγίας, που διεξάγεται στην πόλη μας. Προ πέντε ετών σε ατύχημα με μηχανάκι απέκτησε την αναπηρία και με αυτήν πρέπει να μάθει να ζει. Δεν κρύβει τα λόγια του όταν λέει “δυσκολεύτηκα πάρα πολύ και δυσκολεύομαι”, αλλά, τονίζει “αυτά τα σεμινάρια μας κάνουνε καλό, γιατί μαζευόμαστε άνθρωποι με παρόμοιες παθήσεις και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και παίρνουμε ό,τι μπορούμε να πάρουμε. Προσπαθούμε, δεν τα παρατάμε, γιατί πρέπει να σηκωθούμε”. Στην Κομοτηνή δεν βρίσκεται για πρώτη φορά. Έχει διαμείνει και στο παρελθόν στη στέγη αυτόνομης διαβίωσης και μόνο τα καλύτερα έχει να πει για την πόλη μας “η πόλη της Κομοτηνής είναι πολύ προσβάσιμη για άτομα με αναπηρία, ενώ η πόλη μου η Έδεσσα είναι …χάλια. Βγαίνω με το ποδήλατο και αναγκάζομαι να περπατάω στη μέση του δρόμου, δεν έχουμε πεζοδρόμηση”.

Στο ίδιο σεμινάριο συμμετέχει και ο νεαρός Ραφαήλ Πατρωνίδης από τη Λάρισα. Επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Κομοτηνή και διαπιστώνει πόσο εύκολα μπορεί να μετακινείται σε αυτήν.

Τους δύο ανθρώπους με αναπηρία συνοδεύει στη βόλτα τους ο γυμναστής του συλλόγου Περπατώ Λευτέρης Γκουρόπουλος. Μας εξηγεί τους σκοπούς του προγράμματος “αυτή τη στιγμή βγήκαμε μια βόλτα με τα χειρήλατα, αυτό είναι ταυτόχρονα και αερόβια προπόνηση”. Το πρόγραμμα του συλλόγου ατόμων με αναπηρία, όπως μας λέει “έχει γίνει ξακουστό σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά φέτος έχουμε πάρα πολύ κινητικότητα από άτομα με αναπηρία, έρχονται από όλη την Ελλάδα. Διαπιστώνουν πόσο σημαντική είναι η αυτονομία, οπότε κάθε εβδομάδα έχουμε κόσμο στο σύλλογο. Φεύγοντας από εδώ παίρνουν αρκετά πράγματα μαζί τους, ειδικά για την καθημερινότητά τους, που τους βοηθούν εφ όρου ζωής, για την υγιεινή τους, για τις μεταφορές τους, για τη μετακίνησή τους, βασικά πράγματα της καθημερινότητάς τους”.

Στη βόλτα συμμετέχει και η Δέσποινα Δεληγιάννη νοσηλεύτρια στο σύλλογο Περπατώ, που εξηγεί τη δική της συνδρομή στο πρόγραμμα “η δική μας συμβολή στο πρόγραμμα είναι να κοιτάμε τα άτομα να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα στις μετακινήσεις τους. Σε αυτό βοηθάνε και άλλα άτομα. Τους δίνουμε συμβουλές υγιεινής, κοιτάμε τον τρόπο που καθετηριάζεται το άτομο, τον τρόπο που πηγαίνει τουαλέτα και εκεί δίνουμε και εμείς τις συμβουλές μας σε συνεργασία με άτομα με αναπηρία που έχουν παραπάνω εμπειρία. Κοιτάμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστούν αυτά τα καθημερινά θέματα, που σε εμάς μπορεί να είναι αυτονόητα, ενώ σε αυτούς μπορεί να χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια”.

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία στην Κομοτηνή οι ένοικοί του αναπτύσσουν δραστηριότητες όπως: αυτοεξυπηρέτηση, καθαριότητα χώρου, προετοιμασία φαγητού, εκπαίδευση σε δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και υγιεινής, με την βοήθεια ειδικών εργοθεραπευτικών μεθόδων.

Γίνεται συμβουλευτική υποστήριξη τόσο των ίδιων των ατόμων με αναπηρία όσο και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, ενώ μπορούν να λάβουν μέρος σε προγράμματα ψυχαγωγίας και άθλησης και άλλες ομαδικές δραστηριότητες εκπαιδευόμενων. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής και αυτοδιαχείρισης των θεμάτων της προσωπικής καθημερινής τους ζωής, ανάλογα πάντα με το εξατομικευμένο πρόγραμμά τους και με σεβασμό των κανόνων λειτουργίας του Κέντρου.

www.xronos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Υποκλίθηκαν όλοι: 8χρονος με όγκο στον εγκέφαλο πήγε στο “Ταλέντο” και μάγεψε με το ταλέντο και τη δύναμη ψυχής του

Efi Nika