Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μανιτάρια για προστασία από το Αλτσχάιμερ συνιστούν οι επιστήμονες!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μανιτάρια για προστασία από το Αλτσχάιμερ συνιστούν οι επιστήμονες!

Διάφορα είδη μανιταριών είναι δυνατό να περιορίσουν ή να καθυστερήσουν τη διαδικασία νευροεκφύλισης που χαρακτηρίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ χάρη στα βιοενεργά συστατικά που παρέχουν, δείχνει μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μαλάγια στη Μαλαισία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Medicinal Food, τα συστατικά των μανιταριών προωθούν την ανάπτυξη των νεύρων του εγκεφάλου, προστατεύοντάς τον από την ηλικιακή φθορά.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα μανιτάρια έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντι-ιικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους συγκεκριμένα αναδεικνύουν τα μανιτάρια σε λειτουργικό τρόφιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αντιμετώπισης της υπέρτασης, η οποία αποδεδειγμένα συμβάλλει σε ποικίλες χρόνιες παθήσεις της τρίτης ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών παθήσεων (π.χ. Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον).

Μανιτάρια για προστασία από το Αλτσχάιμερ συνιστούν οι επιστήμονες!

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης εξετάστηκαν τα διαθέσιμα τεκμήρια που αφορούν τη νευροπροστατευτική δράση των μανιταριών και στη συνέχεια οι ερευνητές επέλεξαν 11 είδη μανιταριών ώστε να μελετήσουν την επίδρασή τους στον εγκέφαλο ποντικιών και αρουραίων.

Καθένα από τα μανιτάρια αποδείχτηκε ότι οδήγησε σε μεγαλύτερη παραγωγή του αυξητικού παράγοντα του νευρικού ιστού (NGF), ενός μορίου που εμπλέκεται στην ανάπτυξη, τη συντήρηση και την επιβίωση ορισμένων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Η αύξηση του NGF εν συνεχεία προώθησε την αναγέννηση των περιφερικών νεύρων, ενός δικτύου κινητικών και αισθητηριακών νεύρων που συνδέουν τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό.
Η αυξημένη παραγωγή NGF μπορεί να προστατεύσει τους εγκεφαλικούς νευρώνες από χημικές ουσίες που επιφέρουν τον κυτταρικό θάνατο.

Συγκεκριμένα είδη μανιταριών συνδέθηκαν με ιδιαίτερα οφέλη για τον εγκέφαλο. Τα μανιτάρια του γένους Κόρντισεπς (Cordyceps) φάνηκε να αποτρέπουν τον θάνατο των νευρικών κυττάρων και την απώλεια μνήμης χάρη στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Επίσης, το φαρμακευτικό μανιτάρι Eρίκιο το αγκαθωτό (Hericium erinaceus) οδήγησε σε βελτίωση της ήπιας γνωστικής εξασθένησης. Τέλος, τα μανιτάρια Reishi συσχετίστηκαν με βελτίωση των γνωστικών δεξιοτήτων και αυξημένο προσδόκιμο ζωής.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Δρ Sampath Parthasarathy, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Journal of Medicinal Food, αναφέρει: «Σε αντίθεση με τον σημαντικό όγκο επιστημονικής βιβλιογραφίας που αφορά συστατικά τροφών ευεργετικά για τα καρδιομεταβολικά νοσήματα και τον καρκίνο, ελάχιστες μελέτες έχουν εστιάσει σε τροφές που θα μπορούσαν να παράσχουν οφέλη στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Η νέα μελέτη θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αναζήτηση περισσότερων νευροπροστατευτικών τροφών».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι λόγω του αυξανόμενου αριθμού περιστατικών Αλτσχάιμερ και συναφών παθήσεων, είναι αναγκαίο να συνεχίσουν οι έρευνες προς αναζήτηση περισσότερων τροφών που προστατεύουν από τη νευροεκφύλιση ή καθυστερούν τη διαδικασία αυτή.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea