Newsitamea.gr
AMEA news

Μαχαίρι στο επίδομα για τις… ημέρες νοσηλείας των ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

anmea

Μαχαίρι στο επίδομα για τις… ημέρες νοσηλείας των ΑμεΑ

Καταδικασμένα να μένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν να νοσηλεύονται έστω και για μία ημέρα σε νοσοκομεία ώστε να μην χάσουν το εξωιδρυματικό επίδομα που λαμβάνουν μηνιαίως, είναι τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας αναστέλλεται το επίδομα αυτό -που ανέρχεται στα 500 ευρώ- κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των δικαιούχων, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο αναπηρικό κίνημα.ΙΚΑ (αρ. Σ38/17 Αρ.39)

Αναλυτικότερα, κάθε μήνα λαμβάνουν ένα ποσό της τάξεως των 500 ευρώ -που για κάποιους συμπληρώνει τις πενιχρές συντάξεις τους- και με το οποίο καλούνται να ζήσουν και ν’ αντιμετωπίσουν -εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων- τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που έχουν. Ο λόγος για τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, όπως είναι οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί και οι ακρωτηριασμένοι.

Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν βρέθηκαν στο στόχαστρο του υπουργού Εργασίας, με απόφαση του οποίου αναστέλλεται το εξωιδρυματικό αυτό επίδομα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των δικαιούχων.

Όπως ήταν φυσικό η επίμαχη υπουργική απόφαση, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου. Το σωματείο ατόμων με αναπηρία στο Ρέθυμνο, περνώντας στην αντεπίθεση, ζητά εδώ και τώρα από τον Γιάννη Βρούτση να πάρει πίσω την απόφασή του.

Οι άνθρωποι με βαριές κινητικές αναπηρίες είναι μαθηματικώςαδύνατον -όπως εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης- να μην νοσηλευτούν στη διάρκεια του μήνα σε κάποιο ίδρυμα έστω και για μία ημέρα. Στον αντίποδα, το υπουργείο υποστηρίζει πως σε μία τέτοια περίπτωση, το επίδομα θα κόβεται για ένα μήνα.

Η επιστολή του τοπικού σωματείου στον υπουργό Εργασίας

«Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες και διαμαρτυρίες φορέων του αναπηρικού κινήματος η απαράδεκτη και ανάλγητη αυτή απόφαση συνεχίζει να ισχύει, γεγονός που αποδεικνύεται από αποφάσεις που εστάλησαν σε δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος, σύμφωνα με τις οποίες το επίδομα διεκόπη κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αυτή η απόφαση που ανασύρατε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας αποτελεί ακραίο δείγμα παραλογισμού. Όπως σας είχαμε ενημερώσει με προγενέστερο έγγραφό μας στηρίζεται σε παλαιότερη απόφαση του έτους 1983, της οποίας η εφαρμογή ακυρώθηκε μετά από δικαιολογημένες αντιδράσεις των ατόμων με κινητή αναπηρία. Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο ότι ανασύρετε προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση, αλλά την τροποποιείτε προς το χειρότερο, επιβάλλοντας όρους εγκληματικούς για τη ζωή ατόμων με βαρύτατες κινητικές αναπηρίες, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει με τον πιο βίαιο τρόπο.

Είναι πασιφανές ότι αυτή η διάταξη αποτελεί τον πρόδρομο της κατάργησης του δημοσίου συστήματος ασφάλισης, καταστρατηγεί αναφαίρετα δικαιώματα ατόμων που ανήκουν σε μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας και αγνοεί με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τις πραγματικές ανάγκες των βαριά κινητικά αναπήρων.

Το εξωιδρυματικό επίδομα οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι χορηγείται επί σειρά δεκαετιών από την πολιτεία, με κύριο και αποκλειστικό σκοπό να υποστηρίξει τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που διαβιούν στην οικογενειακή τους εστία και όχι σε ασυλικού τύπου ιδρύματα.

Είναι αδιανόητο να διακόπτεται το εξωιδρυματικό επίδομα σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας τους. Είναι αδιανόητο να αναστέλλεται το εξωιδρυματικό επίδομα σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες τη στιγμή που η νοσηλεία τους γίνεται σε Νοσοκομεία που δεν διαθέτουν στοιχειώσεις προσβάσιμες υποδομές (απουσία προσβάσιμων κρεβατιών έως και προσβάσιμων wc).

Το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχουν τα άτομα με βαριά αναπηρία (παραπληγία – τετραπληγία – ακρωτηριασμοί) σε 24ωρη βάση. Αυτό λοιπόν το ποσό, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αναστέλλεται σε εκείνη τη χρονική περίοδο που τα άτομα με κινητική αναπηρία όπως παραπληγικοί – τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι έχουν πρόσθετη ανάγκη υποστήριξης.

[youtube id=”Yz_DBFPk7Q4″ width=”620″ height=”360″]

Κύριε Υπουργέ,

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, που δείχνει το πιο απεχθές πρόσωπο της Πολιτείας, επιβάλλεται να αποσυρθεί αμέσως. Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν δικαιολογούνται στο όνομα καμίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Απαιτούμε τώρα την άμεση ακύρωσή της».

 

ΠΗΓΗ:rethemnosnews.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika