Newsitamea.gr
ΔΥΣΛΕΞΙΑ

Λογοθεραπεία και στις Διακοπές;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Λογοθεραπεία και στις διακοπές;

Οι μεγαλύτερες γλωσσικές κατακτήσεις επιτυγχάνονται με φυσικό τρόπο καθώς τα παιδιά παίζουν.

Και σίγουρα το καλοκαίρι είναι μοναδική περίοδος για να ενισχύσετε τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού σας παίζοντας. Εκείνο που χρειάζεται από εσάς είναι να συμμετέχετε με ενθουσιασμό, αφήνοντας την πρωτοβουλία στο παιδί.

Δώστε στα παιδιά σας το πρότυπο της σωστής επικοινωνίας, ακούγοντας προσεκτικά τι έχουν να σας πουν, προτιμήστε την θετική διατύπωση και ενθαρρύνετέ τα να εμπλακούν σε μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη βελτίωση του λόγου και της επικοινωνίας.

Οι προτάσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές. Η δική σας δημιουργικότητα, η φαντασία σας και κυρίως η μοναδική σχέση με το παιδί σας, σας οδηγούν σε σίγουρη επιτυχία.

Μαγειρέματα
Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική θα προσφέρουν όχι μόνο ένα γευστικό αποτέλεσμα αλλά και την ευκαιρία για εξάσκηση σε ακολουθία οδηγιών και εντολών, κατανόηση μαθηματικών εννοιών, επίλυση προβλημάτων, συζήτηση κανόνων ασφαλείας, λεξιλόγιο και κατηγορίες όπως σκεύη, εργαλεία, υλικά.

Πάμε βόλτα
Είτε στην πόλη, είτε στην εξοχή, οι ευκαιρίες για μάθηση είναι ατελείωτες όταν περπατάτε μαζί με το παιδί. Σχολιάστε και συζητήστε για όλα όσα βλέπετε. Παίξτε παιχνίδια μνήμης για όσα συναντήσετε, παιχνίδια φωνολογικής επίγνωσης αλλά και παρατηρητικότητας (“βλέπω κάτι που αρχίζει από…..” ) παιχνίδια κατηγοριοποίησης ( “βλέπω έναν τροχονόμο…. ποια άλλα επαγγέλματα μπορούμε να δούμε, ή να σκεφτούμε;”). Φτιάξτε και ακολουθήστε έναν απλό χάρτη για να προσθέσετε την διάσταση της δημιουργικότητας και της περιπέτειας.

Προγραμματισμός μια εκδρομής
Δώστε τον ρόλο του οργανωτή στο παιδί. Μπορεί να γράψει το ίδιο, ή να σας υπαγορεύσει όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για πραγματοποιηθεί η εκδρομή σας.

Ταξιδεύοντας
Μεγάλη η διαδρομή για το χωριό; Πολλές οι ευκαιρίες για εναλλαγή δραστηριοτήτων!
Δείτε πως με δυο τρεις απλές ιδέες η διαδρομή θα γίνει πιο ευχάριστη και τα παιδιά ικανότερα: Εξάσκηση στην φωνολογική επίγνωση ( “βλέπω κάτι που αρχίζει από…./ τελειώνει σε……”). Ενίσχυση της ακουστικής μνήμης (“στη βαλίτσα μας βάλαμε μπλούζες, παντελόνια, σαμπουάν, βιβλία…” Τι βάλαμε;). Καλλιέργεια της ικανότητας για ανάκληση (“σκέφτομαι κάτι που έχει δύο ρόδες, τιμόνι και πετάλια…. Τι είναι;”).

Θεατρικό παιχνίδι
Θεατρικό παιχνίδι ή παιχνίδια παντομίμας και παιχνίδια ρόλων (γιατρού, δασκάλου, αστροναύτη, πυροσβέστη, κομμωτή) θα ενισχύσουν την φαντασία, το λεξιλόγιο, την συγκέντρωση και προσοχή, την επίλυση προβλημάτων, τον σχηματισμό ερωτήσεων.

Κρυμμένος θησαυρός
Θάψτε αντικείμενα στην άμμο, κρύψτε τα στην αυλή και δώστε οδηγίες στα παιδιά τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν για να ανακαλύψουν τον θησαυρό.

Συγυρίζοντας
Κάνετε μαζί τις δουλειές του σπιτιού. Το καθάρισμα, το πλύσιμο, η τακτοποίηση της βιβλιοθήκης, το φτιάξιμο της ντουλάπας μπορούν να γίνουν παιχνίδι. Εσείς θα έχετε έναν εξαιρετικό βοηθό δίπλα σας και το παιδί την ευκαιρία για πολλαπλά επίπεδα μάθησης και αλληλεπίδρασης.

Μην ξεχνάτε βέβαια και τις κλασσικές, αγαπημένες δραστηριότητες όπως την ανάγνωση βιβλίων, τα ομαδικά παιχνίδια, τα παιδικά τραγούδια, τις σαπουνόφουσκες, το κολάζ, την ζωγραφική, τα παζλ, τη δημιουργία μιας συλλογής.

Θυμηθείτε πως ο ρόλος σας είναι ενισχυτικός. Μοιραστείτε εμπειρίες και συναισθήματα. Σεβαστείτε την προσωπικότητα του παιδιού και τη διάθεσή του. Εξερευνήστε και παίξτε αλλά πάνω από όλα στηρίξτε το παιδί να βαδίσει τον δικό του δρόμο με αποδοχή και αγάπη.

Καλές διακοπές και καλή διασκέδαση!!!!

Ελένη Μητροπούλου / Λογοπεδικός

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσιμπήματα – Δαγκώματα: Οι πρώτες βοήθειες για τα καλοκαιρινά ατυχήματα

Efi Nika

Ποιο είναι το προφίλ ενός μαθητή με δυσλεξία

Penni Syggrou

Μαμά αποστομώνει απαράδεκτη δασκάλα: Όχι κυρία ο δυσλεκτικός γιος μου δε μπορεί να κάνει πιο όμορφα γράμματα – ΦΩΤΟ

Penni Syggrou