Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε ουρική αρθρίτιδα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

6e955c02246a68ed0098355a6e410207

 

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε ουρική αρθρίτιδα(ποδάγρα).

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.Το ουρικό οξύ τελικά προκαλεί κρυστάλλους που σχηματίζονται γύρω από τις κλειδώσεις στο σώμα το οποίο την κάνει τόσο οδυνηρή πάθηση.Ευτυχώς,υπάρχουν αρκετές φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να χορηγηθούν,ώστε να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησης και να εμποδίσουν το σχηματισμό επιπλέον κρυστάλλων.Ωστόσο,οι αγωγές δίνονται συνήθως παράλληλα με αρκετούς διατροφικούς περιορισμούς.Χωρίς αλλαγές στο διαιτολόγιο,οι αγωγές μόνες τους μπορεί να μην είναι αρκετές για να θεραπεύσουν την ασθένεια.Να γιατί τα άτομα που υποφέρουν από ουρική αρθρίτιδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στο τι τρώνε.Διαβάστε για να μάθετε περισσότερα για το πώς να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές και να θεραπεύσετε ή να προλάβετε την πάθηση.

Τι να αποφεύγετε:Επειδή το ουρικό οξύ παράγεται στο σώμα καθώς διασπάει τις πουρίνες,είναι σημαντικό να αποφεύγετε φαγητά που περιέχουν υπερβολική ποσότητα αυτού του συστατικού.Μερικές από αυτές τις  τροφές είναι τα θαλασσινά,το κρέας και το αλκοόλ.Αποφεύγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες ,είναι ένας έξυπνος τρόπος να βοηθήσετε την υγεία σας κρατώντας το ουρικό οξύ σε κανονικά επίπεδα.

-Θαλασσινά:Σχεδόν όλα τα είδη των θαλασσινών περιέχουν πουρίνες.Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να περιορίζετε την ημερήσια λήψη  σας σε θαλασσινά από 100 σε 160 γραμμάρια.Κατά τη διάρκεια του φουντώματος στην πάθηση αυτή,αποφύγετε τελείως τα θαλασσινά μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.Μερικές καλές επιλογές,όταν επιθυμείτε θαλασσινά είναι μικρές ποσότητες από χτένια,σολομό,γαρίδες,κάβουρα,χέλι ή αστακό.Ωστόσο, αποφύγετε τη ρέγκα,τις αντσούγιες και τον τόνο εντελώς γιατί περιέχουν πολλές πουρίνες. Ακόμα και μικρή ποσότητα από αυτά τα θαλασσινά μπορεί να επιδεινώσει την ουρική αρθρίτιδα.

-Κρέας:Όταν έχετε περιορισμούς στο διαιτολόγιό σας,είναι δύσκολο να επιλέξετε κρέας.Γενικά,το λευκό κρέας είναι καλύτερο από το κόκκινο.Παρ’όλα αυτά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις.Το βοδινό και το χοιρινό είναι ελαφρώς λιγότερο επικίνδυνα από π.χ. τη γαλοπούλα,τη χήνα ή το πρόβατο,ενώ το κοτόπουλο  και η πάπια τείνουν να είναι πιο ασφαλείς επιλογές συγκρίνοντας τα κρέατα.Μην ξεπερνάτε  όμως σε ημερήσια δόση την ποσότητα των 160 γραμμαρίων κρέατος και μειώστε το κι άλλο,αν υποφέρετε από προβλήματα αυτής της πάθησης.

-Αλκοόλ:Η μπύρα είναι ιδιαίτερα βλαβερή για τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα ,καθώς αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος.Όπως και με τα θαλασσινά,μόνο μικρές ποσότητες αλκοόλ πρέπει να καταναλώνονται αλλά είναι συνετό να παρακολουθείται,αν το ποτό επιβαρύνει τα συμπτώματα της πάθησης.Γενικά,προτιμήστε μικρή ποσότητα κρασιού παρά ένα μπουκάλι μπύρας.Αν προκύψει πάλι φούντωμα,αποφύγετε το αλκοόλ μέχρι να υποχωρήσει αυτό.

-Ζαχαρούχα ποτά:Βασικά κάθε ποτό με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης,όπως οι σόδες και τα φρουτοποτά μπορούν πιθανά  να χειροτερέψουν την πάθηση.Αυτό γίνεται γιατί τα γλυκαντικά προκαλούν στο σώμα αύξηση στην παραγωγή ουρικού οξέος.Είναι καλό να προτιμάτε άγλυκα ποτά και νερό για μεγαλύτερη ασφάλεια.

-Ορισμένα λαχανικά:Δεν είναι όλα τα λαχανικά επιβλαβή γι’αυτήν την πάθηση αλλά μερικά πρέπει  να καταναλώνονται με πολλή φειδώ.Αυτά τα λαχανικά είναι το σπαράγγι,το σπανάκι,τα μανιτάρια και το κουνουπίδι,τα οποία όλα περιέχουν υψηλά επίπεδα πουρίνης. Μολονότι όχι τόσο επικίνδυνα όσο τα θαλασσινά και το κρέας,είναι σημαντικό να παρακολουθείται η λήψη αυτών των λαχανικών,αν υπάρχει ουρική αρθρίτιδα.

ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ:

Υπάρχουν μερικές τροφές με χαμηλά επίπεδα πουρίνης που είναι τέλεια επιλογή για αυτή τη νόσο.Επιπλέον,μερικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν να απαλλαγείτε από έξτρα πουρίνη στο σώμα.Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι μερικές από τις συνιστώμενες τροφές  γι’αυτήν την πάθηση είναι απλώς υγιεινές τροφές που έχουν σκοπό να προλάβουν  και την παχυσαρκία-μια συνηθισμένη αιτία της ουρικής αρθρίτιδας.Οι ακόλουθες τροφές είναι ιδανικές επιλογές για άτομα που υποφέρουν από αυτήν την ασθένεια.

-Λαχανικά:Τα αμυλούχα λαχανικά,όπως οι πατάτες,τα κολοκύθια και οι γλυκοπατάτες είναι η καλύτερη επιλογή γι’αυτήν την πάθηση.Βραστά,πολτοποιημένα ή ψητά τα λαχανικά αυτά είναι κατάλληλα για την ετοιμασία γευστικών γευμάτων.

-Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών:Μειώστε τον κίνδυνο αυτής της αρθρίτιδας ή εμποδίστε τα συμπτώματά της να επανεμφανιστούν διαλέγοντας χαμηλών λιπαρών ή άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων.Αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών είναι δύο εξαιρετικές επιλογές σ’αυτήν την κατηγορία.

-Φρούτα:Τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.Παρ’όλο που τα εσπερειδοειδή,τα μούρα και τα μήλα περιέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών,τα κεράσια είναι η τέλεια επιλογή από άποψη φρούτων γι’αυτήν την πάθηση.

Αν υποφέρετε από ουρική αρθρίτιδα,συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ποιες είναι οι καλύτερες διατροφικές επιλογές σας.Παρ’ότι αυτές είναι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για το διαιτολόγιο της αρθρίτιδας αυτής,είναι συνετό να ακολουθήσετε μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση για την πάθηση και τα συμπτώματά της.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika