Newsitamea.gr
ΧΡΗΣΙΜΑ

Λύσεις στα προβλήματα των… παπουτσιών σας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

paputsia

Λύσεις στα προβλήματα των… παπουτσιών σας!

 

Θέλουμε τα παπούτσια μας να είναι περιποιημένα και να μπορούμε να τα κρατήσουμε σε όσο πιο καλή κατάσταση για μεγάλο διάστημα! Δείτε μερικές λύσεις στα προβληματά σας αλλά και μερικές συμβουλές.

Πριν φορέσετε τα καινούργια σας παπούτσια, περάστε τις σόλες με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο ή με ένα κομμάτι καθαρισμένη πατάτα. Έτσι δεν θα κινδυνέυετε από παρόοπτα γλιστρήματα.

Για να μην χάσουν τη φόρμα του οι ψηλές μπότες σας , τυλίξτε μερικές εφημερίδες ρολό, δέστε τες όλες μαζί με μια κορδέλα και βάλτε τες μέσα στις μπότες.

Σας στενεύουν τα παπούτσια σας; Βουτήξτε ένα κομμάτι βαμβάκι σε οινόπνευμα και περάστε το σημείο του δέρματος που σας ενοχλεί στο εσωτερικό του παπουτσιού. Φορέστε τα παπούτσια και κάνετε μερικές βόλτες.

Λύνονται εύκολα τα κορδόνια των αθλητικών παπουτσιών σας; Πρίν τα δέσετε κόμπο, μουσκέψτε τα ελαφρά.

Τα βρεγμένα παπούτσια γεμίστε τα με τσαλακωμένα χαρτιά ή βάλτε τα σε καλαπόδιακαι αφήστε τα να στεγνώσουν μακριά από πηγές θερμότητας, καθώς και από τον ήλιο.

Αν το βερνίκι των παπουτσιών έχει σκληρύνει, μαλακώστε το βουτώντας το σε ένα μπολ με ζεστό νερό.

Τα ξύλινα τακούνια των παπουτσιών γυαλίστε τα με βαμβάκια και λαδολέμονο ή με στιβλωτικό επίπλων.

Αν σας έχει τελειώσει το βερνίκι και πρέπει οπωσδήποτε τα παπούτσια σας να γυαλίζουν, περάστε τα με λίγη από την κρέμα που χρησιμοποιήτε για τα χέρια σας. Περιμένετε να απορροφηθεί και βουρτσίστε τα.

Για να ξαναβρούν τη λάμψη τους τα λουστρίνια, ψεκάστε τα με υγρό που καθαρίζετε το τζάκι και σκουπίστε τα με ένα πολύ μαλακό πανί.

Για να μην φαίνονται οι γρατσουνιές και τα σκασίματα, περάστε τα λευκά παπούτσια με διορθωτικό (το ειδικό λευκό υγρό) και τα μαύρα παπούτσια με μελάνι.

Μην περιφρονείτε τα ξύλινα ή τα κοκάλινα καλαπόδια, γιατί εμποδίζουν το δέρμα να ζαρώσει.

Να περνάτε συχνά τα δερμάτινα παπούτσια σας με στιλβωτικό σε κρέμα, αν θέλετε να καθαρίσουν και να μαλακώσει το δέρμα.

– Με υγρό στιλβωτικό, αν θέλετε να κρύψετε τις γρατσουνιές και τους λεκέδες.

– Με κερί, άν θέλετε να γυαλίζουν.

Και τα παπούτσια από δέρμα ερπετών θέλουν την ίδια φροντίδα, μόνο που σε αυτή τη περίπτωση οι κινήσεις σας πρέπει να ακολουθούν τη φορά των φολίδων.

Τα λουστρίνια να τα παερνάτε με ένα μαλακό, υγρό πανί και λίγο πετρέλαιο όταν θέλετε να ξαναβρούν τη χαμένη τους λάμψη.

Τα σουέντ να τα βουρτσίζετε καλά με την ειδική βούρτσα και με μια γόμα να τρίβετε τους λεκέδες.

Τα υφασμάτινα παπούτσια να τα δίνετε για καθάρισμα στα ειδικά καταστήματα.

Τα σκοινένια παπούτσια που έχουν λερωθεί τρίψτε τα με μια πλάκα πράσινο σαπούνι που έχετε βρέξει σε νερό και ξεβγάλτε τα με νερό και υγρό σφουγγάρι.

Τα πόδια κλεισμένα στα παπούτσια ιδρώνουν και οι συνέπειες είναι γνωστές σε όλους μας. Η διττανθρική σόδα έχει μια εκπληκτική ιδιότητα: Διώχνει την κακοσμία. Ραντίστε το εσωτερικό κάθε παπουτσιού με 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα και σκορπίστε τη παντού, αφήνοντας τα έτσι για ένα βράδυ. Το πρωί τινάξτε τα.

 

Συμβουλές: 

Από τη στιγμή που θα βγείτε να ψωνίσετε παπούτσια ως τη στιγμή που θα τα φορέσετε για πρώτη φορά, αλλά και αργότερα, μπορεί να σας δημιουργήσουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα. Αντιμετωπίστε τα με γνώση.

Μην πηγαίνετε ποτέ να αγοράσετε παπούτσια το πρωί καθώς τα πόδια δας είναι ξεκούραστα από την ολονύκτια ανάπαυση. Είναι  πιθανό το βράδυ, αν τα δοκιμάσετε ξανά, τα πόδια σας είναι κουρασμένα και πρησμένα και τα παπούτσια σας σφίγγουν.

Αν το εσωτερικό των παπουτσιών βγάζει χρώμα στις κάλτσες και στα καλσόν σας, πάρτε ένα πανάκι βουτηγμένο σε βενζίνη ή οινόπνευμα και τρίψτε το εσωτερικό τους μέχρι να διαπιστώσετε πως δεν βγαίνει άλλη μπογιά από το πανί.

Αν σας στενεύουν τα δερμάτινα παπούτσια σας, φορέστε τα, κατόπιν πάρτε ένα κομμάτι πανί βουτηγμένο σε ζεστό νερό και απλώστε το πάνω στα παπούτσια. Με την υγρασία και τη ζέστη το δέμρα θα “ανοίξει” και θα πάρει το σχήμα του ποδιού.

Για να μαλακώσει το δέρμα ενός σκληρού παπουτσιού, βάλτε το για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό φούρνο με ανοιχτή την πόρτα. Προσέξτε μην το ψήσετε! Μετά περάστε το δέρμα με καστορέλαιο και φορέστε το για λίγη ώρα μέσα στο σπίτι.

Ένας άλλος τρόπος για να μαλακώσει το δέρμα είναι να τρίψετε τα παπούτσια μεπαραφινέλαιο και στη συνέχεια πολλές φορές με νέφτι.

Αν τα παπούτσια σας βράχηκαν και το δέρμα τους ξεράθηκε και στέγνωσε, απλώστε σε όλο το εσωτερικό τους γλυκερίνη. Αφήστε τα όλη τη νύχτα ή μέχρι να στεγνώσει η γλυκερίνη και μετά γυαλίστε τα κανονικά με βερνίκι.

Για να εξουδετερωθούν οι δυσάρεστες οσμές στην παπουτσοθήκη, τοποθετήστε μέσα σ’αυτή ένα κουτάκι με μερικές σταγόνες νέφτι.

Αν οι σταγόνες της βροχής άφησε ίχνη στα καινούργια δερμάτινα παπούτσια σας, περάστε τα με λίγη γλυκερίνη. Μετά από μια ώρα γυαλίστε τα και θα διαπιστώσετε ότι τα ίχνη έχουν εξαφανιστεί.

Για να βγάλετε τους λεκέδες από πίσσα ή από λάδια, περάστε τα δερμάτινα παπούτσια σας με ένα βαμβάκι μουσκεμένο με ασετόν (που περιέχει και λάδι).

Για να αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες από τα καστόρινα παπούτσια, τρίψτε τα ελαφρά με ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο. Μετά κρατήστε τα πάνω από μια κατσαρόλα μενερό που βράζει, για να σηκωθεί το πέλος, και βουρτσίστε τα με μια πολύ μαλακή βούρτσα.

Να αφαιρέσετε αμέσως τους λεκέδες από αλάτι (θαλασσινό νερό) με ένα μαλακό πανίβουτηγμένο σε νερό με ξίδι (1 1/2 φλιτζάνι νερό με 1 κουταλιά του τσαγιού ξίδι) και να ξεβγάζετε με ένα άλλο πανί μουσκεμένο σε καθαρό νερό.

Από τα δερμάτινα παπούτσια αφαιρούμε τους λεκέδες τρίβοντας τους ελεφρά με μιαπλάκα πράσινο σαπούνι και περνώντας τα με μετά με υγρό σφουγγάρι ή μαλακή βούρτσα, και μετά τα βουρτσίζουμε καλά να γυαλίσουν.

 

 www.boro.gr

Πηγή: από το βιβλίο “Η κυρία Μαίρη ξέρει τα μυστικά της καθαριότητας” της Μ. Παναγάκου, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2008

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πελώριο, πιο μεγάλο και από ΙΚΕΑ: Αυτό είναι το νέο υπερκατάστημα των ZARA που ανοίγει άμεσα στην Αθήνα

Efi Nika

Κακά μαντάτα για όσους έχουν Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank: Όποιος μπαίνει στην τράπεζα… πληρώνει – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika