Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο και έχουν πιο υγιεινή ζωή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ρουφήξτε, λάτρεις του καφέ. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους το ρόφημα αυτό σας ωφελεί. Και αυτή τη φορά η δράση του σχετίζεται με την καταπολέμηση ασθενειών που έχουν να κάνουν με την ηλικία.

Η καφεΐνη βοηθάει στην αντιμετώπιση των συστηματικών φλεγμονωδών μηχανισμών , σύμφωνα με έρευνες. Γι’ αυτό το λόγο, οι λάτρεις του καφές ζουν συνήθως περισσότερο από αυτούς που δεν τον πίνουν, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, αυτού οι φλεγμονώδεις μηχανισμοί  σχετίζονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο συγγραφέας σημαντικών ερευνών Ντέιβιντ Φέρμαν, σύμβουλος αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανοσίας, Μεταμοσχεύσεων και Λοιμώξεων του Στάφορντ, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του, ανακάλυψε πως κάποια φυσική διεργασία που λαμβάνει χώρα στα γονίδια κάποιων ενηλίκων προχωρημένης ηλικίας οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό φλεγμονωδών διεργασιών. Και σύμφωνα με την έρευνά τους, αυτές οι διεργασίες ενδέχεται να οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι μελετητές εξέτασαν το ποσοστό φλεγμονωδών αντιδράσεων σε δείγματα αίματος 100 νεότερων (20-30) και μεγαλύτερων σε ηλικία (60-89) ενηλίκων που συμμετείχαν σε μία μακροχρόνια ιατρική έρευνα. Στα δείγματα αίματος των μεγαλύτερων σε ηλικία συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι κατανάλωναν ροφήματα με καφεΐνη σε καθημερινή βάση, το ποσοστό των φλεγμονωδών αντιδράσεων ήταν χαμηλότερο. Πιο συγκεκριμένα, σε όσους έπιναν περισσότερα από 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, το ποσοστό  ήταν εξαιρετικά χαμηλό.

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, συντελείται μία υποβόσκουσα διεργασία αύξησης των φλεγμονωδών μηχανισμών με την πάροδο της ηλικίας και αυτό, όχι μόνο οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και σε μοριακές μεταβολές, στις οποίες ίσως μπορούμε να στοχεύσουμε και να καταπολεμήσουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο συνεργάτης Μαρκ Ντέιβις, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσίας, Μεταμοσχεύσεων και Λοιμώξεων.

Με άλλα λόγια, οι φλεγμονώδεις διεργασίες συντελούνται σε κυτταρικό επίπεδο και η καφεΐνη ίσως είναι ένας τρόπος μείωσής των. Αυτό ίσως κάνει τη διαφορά στην υγεία κάποιων ανθρώπων: οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες, στους οποίους παρατηρήθηκαν χαμηλότερα ποσοστά τέτοιων διεργασιών, είχαν λιγότερες φραγμένες αρτηρίες – που είναι δείκτες των καρδιαγγειακών παθήσεων – και είχαν, σύμφωνα με την έρευνα, 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 90 ή και περισσότερο..

«Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης της καφεΐνης και του χαμηλότερου ποσοστού συστηματικών φλεγμονωδών διεργασιών  είναι αρκετά γραμμική. Επομένως, όσους περισσότερους καφέδες πίνει κανείς τόσο μειώνεται και το ποσοστό αυτών των επιβλαβών φλεγμονωδών μηχανισμών, αναφέρει ο Φέρμαν.

Εκτός από τον καφέ, στην έρευνα συμπεριλαμβάνεται το τσάι και η σόδα ως πιθανές πηγές καφεΐνης. Οι αυτοαξιολογούμενες αυτές εκτιμήσεις  σχετικά με την κατανάλωση της καφεΐνης βασίζονται σε μία έρευνα όπου αναγράφονταν τα 120 πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προϊόντα καφεΐνης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Φέρμαν.  Όμως, καθώς στον καφέ και στο τσάι περιέχονται πιο πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και ενώσεις που μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση αυτών των φλεγμονών, όπως ανέφερε, αυτά είναι προτιμητέα σε σχέση με το Red Bull, ας πούμε, ή τη σόδα (τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία ούτως ή άλλως).

Οι έρευνες σχετικά με τα οφέλη του καφέ συνεχίζονται. Ο καφές σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψης και πολλαπλής σκλήρυνσης. Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε ότι
ο καφές έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από το να μας βοηθάει απλώς να ξυπνήσουμε το πρωί.

Άρα, εάν προσπαθείτε να κόψετε τον καφέ, μην το κάνετε ακόμη.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika