Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κρίση υπότασης: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η υπόταση διαπιστώνεται όταν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης πέφτουν κάτω από 90 mm Hg για τη συστολική και 60 mm Hg για τη διαστολική.

Τα πιθανά αίτια μιας κρίσης υπότασης είναι πολλά, από την αφυδάτωση έως σοβαρές διαταραχές, όπως η βραδυκαρδία και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υπόταση μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας, ιδιαίτερα εάν η πίεση πέφτει ξαφνικά ή συνοδεύεται από συμπτώματα όπως τα παρακάτω:

– ζαλάδα και τάση λιποθυμίας

– απώλεια συγκέντρωσης

– θολή όραση

– ναυτία

– κρύος ιδρώτας και χλωμό δέρμα

– γρήγορη αναπνοή

– αίσθημα κόπωσης

– δίψα

Κρίση υπότασης: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Σε πολλές περιπτώσεις η υπόταση δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Εάν ένα άτομο έχει πάντοτε ελαφρώς χαμηλή πίεση χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο σε μια ομαλή ζωή, ο γιατρός πιθανότατα δεν θα συστήσει ειδικά μέτρα, απλώς θα παρακολουθεί την κατάσταση του ασθενούς.

Η βασικότερη παράμετρος αξιολόγησης της υπότασης δεν είναι το πόσο χαμηλά πέφτει η πίεση αλλά πόσο γρήγορα. Εάν εκδηλώνετε συμπτώματα υπότασης που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποια προφανή αιτία (π.χ. έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, πολύωρη έκθεση στον ήλιο) συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εξεταστεί εάν η υπόταση οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Βοηθητικό είναι να διατηρήσετε για μερικές ημέρες ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε πότε εκδηλώθηκε κρίση υπότασης και κάτω από ποιες συνθήκες (π.χ. ποια δραστηριότητα κάνατε εκείνη τη στιγμή) ώστε να βοηθήσετε τον γιατρό να σχηματίσει σαφή εικόνα της κατάστασης.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika