Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Κρυολόγημα: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

16116kryologima-666x399

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα περάσουν τουλάχιστον μία ολιγοήμερη περίοδο κάθε χειμώνα, που θα ταλαιπωρηθούν από τα γνωστά συμπτώματα ενός κρυολογήματος. Είστε σίγουροι ότι ξέρετε όσα είναι ανάγκη να ξέρετε για το κρυολόγημα; Μήπως έχετε αναρωτηθεί για κάποια πράγματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έτυχε να ρωτήσετε ευθέως κανέναν;

Τι είναι το κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι συνήθως μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή της μύτης, του λαιμού, των ιγμορείων και του λάρυγγα. Ονομάζεται και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, για να διακριθεί από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Το κρυολόγημα δεν είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο, ακόμη και αν διαρκέσει μόνο λίγες μέρες.

Ποιοι είναι εκείνοι που κρυολογούν

Συμβαίνει σε όλους μας ανεξαιρέτως. Είναι βέβαια πιο συχνό το χειμώνα γιατί οι άνθρωποι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους και ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα. Τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο έως και πέντε κρυολογήματα ετησίως και ενήλικες δύο ή τρία. Οι άνθρωποι που καπνίζουν, έχουν διαβήτη, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ή άσθμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, από ένα κρυολόγημα.

Πώς μπορώ να αποφύγω το κρυολόγημα;

Μόνο αν ζείτε σαν… ερημίτης σε καλά σφραγισμένο σπήλαιο! Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε, εκτός από το να λαμβάνετε κάποια βασικά μέτρα πρόληψης, όπως το πλύσιμο/απολύμανση των χεριών σας κατά την περίοδο έξαρσης και η περιορισμένη επαφή με μολυσμένα άτομα. Οι ασθενείς θα πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα τους, όταν φτερνίζονται ή βήχουν, να πετάνε τα χαρτομάντηλα που έχουν για την μύτη τους σε ένα κλειστό δοχείο και να μην πηγαίνουν στην εργασία, ή το σχολείο μέχρι να μειωθούν αισθητά τα συμπτώματα.

Τα συμπληρώματα διατροφής με προστατεύουν από το κρυολόγημα;

Ίσως. Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη κρυολογημάτων. Το σκόρδο, η ομοιοπαθητική, οι βιταμίνες C και D και η εχινάκεια (echinacea), σίγουρα δεν θα σας βλάψουν, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις ότι σας προστατεύουν κιόλας τόσο πολύ. Υπάρχει κάποια θετική επιστημονική ένδειξη ότι τα προβιοτικά, δηλαδή τα “καλά” βακτήρια στο έντερο, μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης, τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και την επίπτωση του κρυολογήματος.

Υπάρχει εμβόλιο για το κρυολόγημα;

Όχι. Τα εμβόλια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά συγκεκριμένων ιών. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε από ποιους ακριβώς ιούς πρέπει να προστατευθείτε. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα ιών, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι από την οικογένεια των ρινοϊών, αλλά και από άλλους, όπως ο κορωναϊός και η γρίπη. Επειδή είναι τόσο μεγάλο το φάσμα των πιθανών “ενόχων” ιών, είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει εμβόλιο για το κοινό κρυολόγημα.

Θα υπάρξει θεραπεία για το κρυολόγημα στα επόμενα χρόνια;

Πιθανώς όχι. Υπήρξε κάποιος… ενθουσιασμός πρόσφατα για το αντιικό φάρμακο ιντερφερόνη, με τη μορφή ρινικού σπρέι. Σε μία κλινική έρευνα, βρέθηκε ότι όντως μείωσε τα συμπτώματα, όπως βήχας, καταρροή και αίσθημα ασθενείας, αλλά οι συμμετέχοντες έλαβαν και άλλα φάρμακα (αντιισταμινικά και ibuprofen) την ίδια στιγμή. Η ιντερφερόνη είναι ακριβή και μπορεί να προκαλέσει και η ίδια γριππώδη συμπτώματα, γι ‘αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι μια ακραία λύση για ένα πιο απλό πρόβλημα. Ένα πιο πιθανό φάρμακο θα ήταν ένα σπρέι που επικαλύπτει την επένδυση της μύτης με ένα τζελ για να σταματήσει τα ιικά σωματίδια από το εισέλθουν εξαρχής στον οργανισμό, τουλάχιστον μέσω της ρινικής οδού.

Γιατί δεν παίρνουμε αντιβιοτικά στο κρυολόγημα;

Τα κρυολογήματα προκαλούνται συνήθως από ιούς, και τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς. Περιστασιακά, βακτήρια που ζουν στο αναπνευστικό σύστημα υπάρχουν όντως σε ανθρώπους με κοινά κρυολογήματα, αλλά η εξάλειψή τους με αντιβιοτικά δεν θα επιταχύνει την ανάρρωσή τους και δεν είναι απαραίτητη. Σπάνια, τα κρυολογήματα εξελίσσονται σε μολύνσεις αυτιών, σοβαρή ιγμορίτιδα ή πνευμονία, και, μόνο τότε τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα. Συμπτώματα που υποδεικνύουν μια σοβαρή επιπλοκή θα είναι υψηλός πυρετός, βήχας με πρασινωπό πτύελο, πόνος στο αυτί ή πόνος στο πρόσωπο.

Είμαι καλύτερα. Γιατί βήχω ακόμα;

Μετά από μια ιογενή ασθένεια, μπορεί να υπάρχει φλεγμονή γύρω από τους αεραγωγούς, που προκαλεί βήχα. Τα αντιβηχικά φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται σε μικρά παιδιά. Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή βοηθούν τα άτομα με άσθμα και είναι πιθανό να ωφελήσουν και τα μη-ασθματικά άτομα. Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, ή βήχα για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, ή αν έχετε ανησυχητικά συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, ή αίμα στα πτύελα, θα πρέπει να δείτε άμεσα το γιατρό σας για περαιτέρω έρευνα.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Άγιου Εφραίμ, να τη λες συνέχεια όπου και να’σαι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika