Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Κράμπα στο πέλμα: Πώς θα τη σταματήσετε γρήγορα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κράμπα στο πέλμα: Πώς θα τη σταματήσετε γρήγορα

Κράμπα στο πέλμα: Πώς θα τη σταματήσετε γρήγορα

Η κράμπα στο πέλμα μπορεί να «χτυπήσει» απροειδοποίητα ενώ περπατάμε, τρέχουμε ή καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ μας.

Αν και ο πόνος και το μούδιασμα που συνεπάγεται η κράμπα διαρκούν συνήθως μερικά λεπτά, δεν υπάρχει λόγος να υπομένουμε την ενόχληση έως ότου υποχωρήσει από μόνη της.

Οι κράμπες στο πέλμα εμφανίζονται συχνά λόγω της έντονης γυμναστικής. Μια άλλη συνήθης αιτία είναι όμως και η ανισορροπία νερού και ηλεκτρολυτών (κυρίως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο) στο σώμα. Επίσης, κράμπες εκδηλώνουν τα άτομα που δεν κινούν αρκετά τα άκρα τους μέσα στην ημέρα, για παράδειγμα λόγω καθιστικής εργασίας ή ανεπαρκούς προετοιμασίας (διατάσεις) πριν τη γυμναστική.

Κράμπα στο πέλμα: Πώς θα τη σταματήσετε γρήγορα

Τι να κάνετε αν πάθετε κράμπα στο πέλμα

Αρχικά, τραβήξτε απαλά τα δάχτυλα των ποδιών προς τα επάνω ώστε να κάνετε μια καλή έκταση των μυών που συσπώνται ανεξέλεγκτα και να τους βοηθήσετε να χαλαρώσουν.

Εναλλακτικά ή συνδυαστικά με την έκταση, ασκήστε άμεση πίεση στους μύες κάνοντας μαλάξεις (μασάζ) στο πέλμα. Εάν η κράμπα επιμένει, τοποθετήστε επάνω στο πέλμα μια ζεστή κομπρέσα.

Η πίεση και η θερμότητα προωθούν τη ροή αίματος προς το άκρο, ενισχύοντας την οξυγόνωση ώστε να αποκατασταθεί η αναλογία νερού-ηλεκτρολυτών και να αποκατασταθεί η νευρική λειτουργία.

Αμέσως μόλις υποχωρήσει η ενόχληση, πιείτε ένα ποτήρι νερό (360 ml) στο οποίο θα έχετε ρίξει λίγο αλάτι (1/3 της κουταλιάς του γλυκού). Το αλατόνερο θα βοηθήσει να ενισχύσετε την αναλογία ηλεκτρολυτών (νατρίου κατά κύριο λόγο). Μπορείτε επίσης να φάτε μισή μπανάνα, καθώς παρέχει κάλιο και μαγνήσιο.

Πηγή: prevention.com

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Φελλός: Η φυσική «σπιτική συνταγή» που θα κάνει το αμάξι να μοσχοβολάει και να μην ξανά θολώσουν τα τζάμια

Efi Nika