Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΑ

Κουνούπια: μάθε τον εχθρό και αντιμετώπισέ τον!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κουνούπια: μάθε τον "εχθρό" και αντιμετώπισέ τον!

Κουνούπια: μάθε τον εχθρό και αντιμετώπισέ τον!

Αν σας αρέσει να περνάτε τα βράδια του καλοκαιριού στο μπαλκόνι σας, γνωρίζετε καλά ότι δυστυχώς δεν είστε μόνοι: τα κουνούπια είναι πάντα κάπου δίπλα σας και αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να σας επιτεθούν.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα έντομα είναι πολύ ενοχλητικά σχεδόν για όλους μας και υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών σε όλο τον κόσμο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών, μαζέψαμε 5 σχετικά άγνωστες πληροφορίες για τους ταραχοποιός του καλοκαιριού: γνωρίζοντας καλύτερα τον εχθρό σας, μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε και αποτελεσματικότερα.

Σε κάποια κουνούπια δεν αρέσει καθόλου το αίμα

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη κουνουπιών με το κάθε είδος να έχει και διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. “Κάποια είδη κουνουπιών δεν πίνουν καθόλου αίμα και από αυτά που πίνουν αίμα, κάποια δεν προτιμούν καθόλου το ανθρώπινο αίμα”, λέει η Laura SIROT, PhD, εντομολόγος στο The College of Wooster στο Οχάιο . Επιπλέον, ορισμένα είδη τρέφονται το βράδυ, ενώ άλλα τρέφονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και παρόλο που τα κουνούπια ευδοκιμούν συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάποια είδη μπορούν να επιβιώσουν όλο το χρόνο.

Τσιμπούν μόνο τα θηλυκά

Αν νομίζετε ότι κάθε κουνούπι που βλέπετε έχει σκοπό να σας τσιμπήσει, κάνετε λάθος, αφού μόνο τα θηλυκά κουνούπια πίνουν αίμα. “Τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, επειδή το χρειάζονται για να γεννήσουν τα αυγά τους”, λέει ο Greg Baumann, τεχνικός σύμβουλος στην καταπολέμηση των παρασίτων. Και τα δύο φύλα συνήθως πίνουν νέκταρ, αλλά για να γεννήσουν τα αυγά τους, τα θηλυκά χρειάζονται επιπλέον θρεπτικά συστατικά που μπορούν να πάρουν από το αίμα.

Μα, πόσο αίμα πίνουν;

Ένα μέσο κουνούπι ζυγίζει περίπου 2,5 χιλιοστόγραμμα, ενώ όταν μας τσιμπάει, μπορεί να πιει περισσότερο από 5 χιλιοστόγραμμα αίματος, δηλαδή δυο φορές το βάρους του σώματος του. Για να καταλάβετε την ποσότητα που πίνουν σκεφτείτε ότι για ένα άτομο 80 κιλών, είναι σαν να έχει πιει 160 κιλά νερό! Μόλις γεμίσει το σώμα τους με το αίμα, τα κουνούπια συχνά εκκρίνουν την περιττή ποσότητα, ώστε να μπορούν να πετάξουν μακριά. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως διούρηση, συμβαίνει σε όλα τα είδη, αν και με διαφορετικό τρόπο. Τα κουνούπια που μπορεί να μεταδώσουν ελονοσία εκκρίνουν πλάσμα, ενώ εκείνα που μπορεί να μεταδώσουν δάγκειο και κίτρινο πυρετό αποβάλλουν ούρα.

Τους αρέσουν τα αρώματα

Τα έντονα αρώματα και οι μυρωδιές ασχέτως αν είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες συνήθως προσελκύουν τα έντομα και ειδικότερα τα κουνούπια. Η μυρωδιά που αγαπούν πιο πολύ είναι εκείνη των λουλουδιών και του τριαντάφυλλου. Αν λοιπόν το άρωμα σας μυρίζει άνθη ή τριαντάφυλλο καλό είναι να μην το φορέσετε σε κάποιο θερινό σινεμά.

Πώς να διώξετε τα κουνούπια

Και αφού ενημερωθήκαμε για τον εχθρό, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση!

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια εντομοαπωθητική λοσιόν για τα σημεία του σώματός σας που δεν καλύπτονται από ρούχα.
  • Αποφύγετε να φοράτε έντονα αρώματα καθώς τα προσελκύουν.
  • Αλλάζετε τακτικά το νερό από τα ανθοδοχεία.
  • Μη διατηρείτε δοχεία με νερό στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Σε αντίθετη περίπτωση αλλάζετε το νερό τακτικά.
  • Μπορείτε να απομακρύνετέ τα κουνούπια από το χώρο σας χρησιμοποιώντας, θερμαινόμενα πλακίδια ή συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα, καθώς και κάποιες συσκευές υπερήχων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea

«Αυτό δεν θα το κάνεις στα παιδιά μας!»: Ο αυστηρός κανόνας που επέβαλε ο Χάρι στη Μέγκαν και η απαγόρευση – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika