Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κόκκινη καυτερή πιπεριά: ποια η σχέση της με τον θάνατο;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κόκκινη καυτερή πιπεριά: ποια η σχέση της με τον θάνατο;

Αν σου αρέσουν τα πικάντικα τρόφιμα και προτιμάς τις πιπεριές τσίλι, μάλλον κάνεις καλό στην υγεία σου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, η κατανάλωση κόκκινης καυτερής πιπεριάς (τσίλι) συνδέεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας κατά 13%.

Στα πλαίσια της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ιατρικής, Δρ Benjamin Littenberg της Σχολής Ιατρικής Larner του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, σε συνεργασία με τον φοιτητή Mustafa Chopan, διαπιστώθηκε επίσης παρόμοια σύνδεση της κατανάλωσης καυτερών κόκκινων πιπεριών με τη μείωση των θανάτων που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Για τη σχετική μελέτη, οι δύο ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από περισσότερους από 16 χιλιάδες Αμερικανούς, ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών, οι οποίοι παρακολουθούνταν για έως και 23 χρόνια, στα πλαίσια της αμερικάνικης Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή III (NHANES III).

Κόκκινη καυτερή πιπεριά: ποια η σχέση της με τον θάνατο;

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε αρχικά, τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων τη στιγμή έναρξης της παρακολούθησής τους για τη NHANES III σε σχέση με την κατανάλωση κόκκινων πιπεριών τσίλι.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι συμπεριλάμβαναν τσίλι στη διατροφή τους έτειναν να είναι νεότεροι, άνδρες, λευκοί, Λατίνοι, παντρεμένοι και καπνιστές και να πίνουν αλκοόλ, καθώς και να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και κρέατα, να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL, χαμηλότερο εισόδημα και φτωχότερη εκπαίδευση, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν τις συγκεκριμένες καυτερές πιπεριές.

Έπειτα, κοιτάζοντας τα δεδομένα για τους ίδιους ανθρώπους, μετά από μέσο διάστημα 18,9 ετών, οι δύο ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των θανάτων και ανέλυσαν τις αιτίες καθενός.

Η συνολικής θνησιμότητα των συμμετεχόντων που κατανάλωναν πιπεριές τσίλι ήταν 21,6%, σε σχέση με 33,6% για όσους απέφευγαν την κατανάλωσή τους. Η απόλυτη μείωση του κινδύνου θανάτου για όσους προτιμούσαν τον καυτερό καρπό ήταν, δηλαδή, της τάξης του 12%.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τρίτους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρέασαν τη θνησιμότητα, όπως τα δημογραφικά στοιχεία, ο τρόπος ζωής και τα κλινικά χαρακτηριστικά, ο ακαριαίος κίνδυνος θανάτου για όσους κατανάλωναν τσίλι βρέθηκε να είναι 13% μικρότερος σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν (Λόγος Κινδύνου 0.87).

Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και στον κίνδυνο θανάτου συγκεκριμένα από αγγειακές νόσους, αν και στην περίπτωση αυτών η μείωση δεν είναι στατιστικά σημαντική, γράφουν οι ερευνητές.

Πού οφείλεται η σχέση τσίλι και θνησιμότητας;

Ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις του τρόπου που κόκκινη καυτερή πιπεριά μπορεί να ωφελεί την υγεία μας, οι ερευνητές προτείνουν ότι η καψαϊκίνη (κύριο συστατικό στις πιπεριές τσίλι) ίσως παίζει έναν ρόλο στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς οι οποίοι προλαβαίνουν την παχυσαρκία και ρυθμίζουν τη στεφανιαία ροή του αίματος.

Κόκκινη καυτερή πιπεριά: ποια η σχέση της με τον θάνατο;

Όπως σημειώνεται, χαρακτηριστικά, στα συμπεράσματα της μελέτης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι “παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός με τον οποίο οι πιπεριές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την θνησιμότητα δεν είναι βέβαιος, τα κανάλια TRP, οι κύριοι κυτταρικοί υποδοχείς των πικάντικων ουσιών όπως η καψαϊκίνη, μπορεί να είναι υπεύθυνα”.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι η καψαϊκίνη έχει αρκετές βιταμίνες, αλλά και αντιμικροβιακές ιδιότητες οι οποίες μπορεί να θωρακίζουν εμμέσως τα άτομα, αλλάζοντας τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου (κάτι που έχει διαπιστωθεί ότι υπό προϋποθέσεις προστατεύει από αρκετούς παράγοντες θνησιμότητας), ενώ σημειώνουν ότι η ίδια ουσία ενδέχεται να ενισχύει τα κύτταρα με αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Μόλις η δεύτερη έρευνα για το φαινόμενο

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης αναγνωρίζουν, πάντως, ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη τους, όπως το γεγονός πως δεν έγινε διάκριση φρέσκων και αποξηραμένων τσίλι ή ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η μείωση της θνησιμότητας να οφείλεται σε άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία καταναλώνονται ως συνοδευτικά των τσίλι.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι η δουλειά τους είναι σημαντική υπό την έννοια ότι είναι μόλις η δεύτερη μελέτη η οποία εξετάζει τη σχέση της κατανάλωσης τσίλι με τη θνησιμότητα και μάλιστα, επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της μόνης έρευνας που προηγήθηκε (το 2015, στην Κίνα), εντοπίζοντας μία ξεκάθαρη μείωση του κινδύνου θανάτου για όσους τρώνε καυτερές πιπεριές.

“Επειδή η μελέτη μας προσθέτει στην αξιοπιστία των προηγούμενων ευρημάτων, μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω έρευνα με τη μορφή κλινικών δοκιμών ή να οδηγήσει στη διαφοροποίηση των διατροφικών συστάσεων ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερες πιπεριές τσίλι και γενικά, καυτερά φαγητά”, δήλωσε ο Chopan σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου.

Στο παρελθόν, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η καψαϊκίνη φαίνεται να βοηθάει, μεταξύ άλλων, το σώμα να καίει θερμίδες, ενώ μπορεί να οδηγήσει και στη μείωση της όρεξης.

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika