Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κοινωνικό τζετ λαγκ: Τι είναι & ποιες οι επιπτώσεις του για την καρδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο κοινωνικό τζετ λαγκ για να περιγράψουν τη διαφορά στην ώρα που κοιμόμαστε και ξυπνάμε τις ημέρες που δουλεύουμε και τα Σαββατοκύριακα, η οποία πολλές φορές είναι τεράστια.

Όσο δύσκολο κι αν μας φαίνεται να τηρούμε ένα αυστηρό και σταθερό πρόγραμμα ύπνου τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα, τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή τη συνήθεια, ιδίως για την καρδιά, είναι μια καλή αφορμή για να το προσπαθήσουμε.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο των Επαγγελματικών Ενώσεων Ύπνου (SLEEP 2017), το κοινωνικό τζετ λαγκ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας αλλά και με χειρότερη υγεία γενικώς, χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και χειρότερη διάθεση.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν παλαιότερες μελέτες, οι οποίες έχουν υποδείξει ότι το άστατο πρόγραμμα ύπνου συνδέεται μεταξύ άλλων με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Κοινωνικό τζετ λαγκ: Τι είναι & ποιες οι επιπτώσεις του για την καρδιά

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, με επικεφαλής τον Μάικλ Γκράντνερ, διευθυντή του Ερευνητικού Προγράμματος για τον Ύπνο και την Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 984 ενήλικες ηλικίας 22 έως 60 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συνήθειες του ύπνου των συμμετεχόντων καθώς και βασικές παραμέτρους της υγείας τους (γενική υγεία, αϋπνία, κατάθλιψη, κόπωση, υπνηλία, ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων), συνυπολογίζοντας παράγοντες-κλειδιά όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα και η συνολική διάρκεια του ύπνου τους.

Έπειτα από ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε ώρα κοινωνικού τζετ λαγκ ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 11,1%. Επίσης, κάθε ώρα κοινωνικού τζετ λαγκ συσχετίστηκε με 22,1% και 28,3% περισσότερες πιθανότητες ένα άτομο να έχει απλώς «καλή» ή «κακή» γενική υγεία αντίστοιχα αντί για «άριστη» υγεία. Τέλος, το κοινωνικό τζετ λαγκ συσχετίστηκε και με χειρότερη διάθεση και αυξημένη υπνηλία μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η συνολική διάρκεια του ύπνου ή μια διαταραχή του ύπνου όπως η αϋπνία δεν φάνηκε να επηρέασαν τα αποτελέσματα, επομένως το κοινωνικό τζετ λαγκ θεωρείται μεμονωμένα υπεύθυνο για τις παραπάνω αρνητικές εκβάσεις.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα του ύπνου, πέρα από τη διάρκεια του ύπνου, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας» επισημαίνει η Σιέρρα Φόρμπους, ερευνήτρια που συμμετέχει στο Ερευνητικό Πρόγραμμα για τον Ύπνο και την Υγεία. «Το σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μια αποτελεσματική, σχετικά απλή και ανέξοδη στρατηγική πρόληψης της καρδιοπάθειας και άλλων προβλημάτων υγείας» προσθέτει.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika