Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Κώφωση στο παιδί προκαλεί όποια μητέρα καπνίζει πριν και μετά τη γέννα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κώφωση στο παιδί προκαλεί όποια μητέρα καπνίζει πριν και μετά τη γέννα

Η έκθεση στη νικοτίνη του τσιγάρου πριν και μετά τη γέννα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακοής σε ένα παιδί, λόγω αφύσικης ανάπτυξης της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει αυτή την αίσθηση, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε σε πειράματα σε ποντίκια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ούρσουλα Κοχ του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσιολογίας “Journal of Physiology”, πρόσθεσαν νικοτίνη στο νερό που έπιναν έγκυα πειραματόζωα, έτσι ώστε το επίπεδο της νικοτίνης στο αίμα τους να είναι ανάλογο με εκείνο ενός τακτικού καπνιστή.

Τα ποντικάκια εκτέθηκαν στη νικοτίνη τόσο ως έμβρυα, όσο και ως μωρά μέσω του γάλατος που έπιναν από τη μητέρα τους εωσότου γίνουν τριών εβδομάδων, μια ηλικία η οποία αντιστοιχεί στην ηλικία που τα παιδιά πάνε στο δημοτικό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους των νεαρών πειραματόζωων και έκαναν συγκρίσεις με ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί σε νικοτίνη. Διαπιστώθηκε ότι στα πρώτα δεν λειτουργούσαν εξίσου καλά οι νευρώνες που μετέφεραν τα νευρικά ακουστικά σήματα από τον κοχλία του αυτιού στο ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου, ενώ και τα ίδια τα σήματα μεταδίδονταν με μικρότερη ακρίβεια. Η συνέπεια ήταν να δημιουργούνται προβλήματα ακοής.

«Δεν γνωρίζουμε πόσα ακόμη μέρη του ακουστικού συστήματος επηρεάζονται από τη νικοτίνη. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στις σωρευτικές επιπτώσεις της έκθεσης στη νικοτίνη», δήλωσε η Κοχ. Πρόσθεσε ότι αν οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη τους και τα παιδιά τους εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο, θα πρέπει να εξετασθούν για τυχόν ακουστικά ελλείμματα».

Η έκθεση στη νικοτίνη, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, βλάπτει την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι έγκυες που καπνίζουν συμβατικό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, για γέννηση λιποβαρούς μωρού, ακόμη και για αιφνίδιο θάνατο του παιδιού.

Η νέα μελέτη, για πρώτη φορά, δείχνει ότι το ακουστικό εγκεφαλικό στέλεχος, η εγκεφαλική περιοχή που παίζει ρόλο-κλειδί για την ανάλυση των ακουστικών σημάτων, μπορεί να αναπτυχθεί με μη φυσιολογικό τρόπο στο παιδί, αν η μητέρα είχε εκτεθεί η ίδια -και είχε εκθέσει το παιδί της- στη νικοτίνη. Τα παιδιά αυτά είναι πιθανό να έχουν αργότερα μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα λόγου.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika