Newsitamea.gr
AMEA news ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ

Κύπρος:Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για προνομιακή στάθμευση αναπήρων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

amea

Κύπρος:Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για προνομιακή στάθμευση αναπήρων

Με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την έκδοση δελτίου στάθμευσης σε άτομα με αναπηρίες με σκοπό τη διευκόλυνση της διακίνησής τους, ασχολήθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανδρέα Φακοντή, στόχος ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Σήμερα, όπως σημείωσε, με βάση το νέο νομοσχέδιο θα δικαιούνται δελτίο στάθμευσης οι λήπτες χορηγίας για τυφλούς, τα τετραπληγικά άτομα, τα παραπληγικά άτομα, τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία σε ακρωτηριασμό άνω ή κάτω άκρων ή σε μόνιμο βαθμό αναπηρίας μέχρι 39%, τα άτομα με νοητική αναπηρία και οι οργανώσεις που παρέχουν φροντίδα σε άτομα με αναπηρία.

Διευρύνεται ουσιαστικά, συνέχισε, ο αριθμός των ατόμων αλλά και οι κατηγορίες των ατόμων που δικαιούνται δελτίο στάθμευσης.

Πριν τη νομοθεσία αυτή, ανέφερε ο κ. Φακοντής, οι δικαιούχοι έφθαναν τις 4 χιλιάδες και ήταν άτομα που λάμβαναν επίδομα βαριάς κινητικής αναπηρίας, οι τυφλοί και άτομα με νοητική αναπηρία που αντιμετώπιζαν πρόβλημα κινητικότητας.

Η διάρκεια του δελτίου στάθμευσης, σημείωσε, ήταν προηγουμένως τρία χρόνια. “Τώρα παραμένει τρία χρόνια εκτός των περιπτώσεων που η αναπηρία τους είναι μόνιμη και το δελτίο στάθμευσης θα είναι επ’ αόριστον”, είπε.

Επίσης, συνέχισε, έχουν καθοριστεί και οι χώροι όπου θα επιτρέπεται η προνομιακή στάθμευση. Οι χώροι αυτοί είναι οι σηματοδοτημένοι χώροι στάθμευσης ατόμων με αναπηρία – δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι – , είναι δρόμοι όπου υπάρχουν παρκόμετρα, δρόμοι με μονή ή διπλή κίτρινη γραμμή για διάρκεια μέχρι τρεις ώρες, νοουμένου ότι αυτοί οι δρόμοι έχουν καθοριστεί ως επιτρεπόμενοι για στάθμευση για άτομα με αναπηρία.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, επιβάλλει την ίδια στιγμή, την αύξηση των χώρων στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες, ενώ παρουσιάζονται ακόμη φαινόμενα και σε δημόσιους χώρους στάθμευσης να μην υπάρχουν χώροι για ανάπηρους.

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, παρουσιάζονται προβλήματα παραβιάσεως της νομοθεσίας. “Βλέπουμε αυτοκίνητα που δεν είναι δικαιούχα να σταθμεύουν σε χώρους, όπου δικαιούχοι είναι οι ανάπηροι. Γι αυτό η Επιτροπή έχει αποφασίσει να δει πιο εξειδικευμένα και σε μεγαλύτερη έκταση τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, την αύξηση δημιουργίας χώρων στάθμευσης για τους ανάπηρους ως επίσης και την αύξηση του ελέγχου αλλά και των ποινών για τους παραβάτες”, κατάληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ
www.sigmalive.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea