Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Κίνδυνος από την λανθασμένη χορήγηση φαρμάκων για το άσθμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κίνδυνος από την λανθασμένη χορήγηση φαρμάκων για το άσθμα

Χιλιάδες άνθρωποι με άσθμα δεν παίρνουν τα κατάλληλα φάρμακα για να διατηρούν την πάθησή τους υπό έλεγχο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ζωή τους, προειδοποιεί ένας κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος ασθενών Asthma UK αναφέρει ότι σε πολλούς ασθενείς χορηγούνται λάθος εισπνεόμενα φάρμακα και σε άλλους δεν γίνονται αντιληπτές οι ενδείξεις ότι το άσθμα είναι ανεξέλεγκτο.

Αυτό σημαίνει πως αργά ή γρήγορα μπορεί να εκδηλωθεί μία σοβαρή κρίση άσθματος, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή του πάσχοντος.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, οι ασθενείς θα πρέπει να ελέγξουν τι είδους εισπνεόμενα φάρμακα παίρνουν και με ποια συχνότητα τα χρησιμοποιούν, συνιστά.

Όπως επισημαίνει, ουδείς ασθενής πρέπει να χρησιμοποιεί μακράς διαρκείας εισπνεόμενο ανακουφιστικό φάρμακο δίχως να έχει στη διάθεσή του και ένα ρυθμιστικό στεροειδές φάρμακο.

Όποιος εξάλλου χρησιμοποιεί 12 ή περισσότερα φιαλίδια από βραχείας δράσης ανακουφιστικά φάρμακα τον χρόνο, θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του διότι αυτό σημαίνει ότι δεν έχει καλά ρυθμισμένο άσθμα και χρειάζεται επαναξιολόγηση της αγωγής του.

Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν τα ανακουφιστικά φάρμακά τους πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και έχουν καιρό να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Τα ανακουφιστικά φάρμακα είναι αυτά που λαμβάνονται όταν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα ή κρίση άσθματος, ενώ τα ρυθμιστικά αυτά που λαμβάνονται για να σταματήσει η φλεγμονή των αεραγωγών και να αποτραπεί η εμφάνιση συμπτωμάτων και κρίσεων.

Όταν επομένως χρησιμοποιεί ένας ασθενής μόνο ανακουφιστικά φάρμακα, καταπραΰνει μεν τα συμπτώματά του αλλά δεν κάνει τίποτα για να μειώσει τη φλεγμονή στους αεραγωγούς του και να θέσει υπό έλεγχο το άσθμα του.

Ο οργανισμός Asthma UK βασίζει τις συστάσεις του στην ανάλυση στοιχείων από σχεδόν 100.000 ασθενείς, που έδειξε ότι οι 5.000 από αυτούς είχαν χρησιμοποιήσει πάνω από 12 φιαλίδια ανακουφιστικών φαρμάκων στη διάρκεια ενός έτους και οι 400 χρησιμοποιούσαν ανακουφιστικά φάρμακα δίχως εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (δηλαδή χωρίς να παίρνουν ταυτοχρόνως και ρυθμιστικά φάρμακα).

Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων από άσθμα στον κόσμο.

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea